Menu voor een gezonde levensstijl

Inleiding

Een gezonde levensstijl, vooral in de media is dit een 'veelbesproken term'. Maar wat is nu eigenlijk een menu voor een gezonde levensstijl? In dit artikel zullen we een paar aspecten van een gezonde levensstijl van dichtbij bekijken en advies geven welke voeding u toch wel wekelijks zou moeten consumeren.

Voeding

Uiteraard zal een gezonde levensstijl beginnen bij gezonde voeding. Of je nu een dieet volgt of niet het blijft belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden.

  1. Dagelijkse portie groenten & fruit

We eten te weinig groenten en fruit dat is een feit dat vast staat. We zouden dagelijks toch minimum 300 gram groenten en 150 gram fruit moeten eten. Voor veel mensen is dit 'onhaalbaar' echter is dit heel makkelijk te bereiken.

Tip:

  • Mix s'morgens 2-3 stukken fruit met vers fruitsap in een blender. Zo heb je makkelijk je 150 gram fruit binnen.
  • Eet zowel s'middags als s'avonds groenten. Maak s'avonds wat meer groenten en eet die de volgende dag op s'middags zo heb je alweer een portie groenten bij per dag.

Welke groenten?:

Eet wekelijks zeker 2-4 maal kool (broccoli, bloemkool, spruitjes). Maak gebruik van look in uw gerechten (tegen slechte adem haal het hartje uit de look of koop verse look) Probeer zeker 1-2 maal in de week wortelen, prei en ajuin te eten. Vergeet zeker niet om ook rauwe groenten te eten.

  1. Koolhydraten en vezels

Vezels en koolhydraten, deze vormen een belangrijke bouwstof voor ons lichaam (vezels balaststof). Dagelijks is het de bedoeling om te streven naar gezonde complexe koolhydraten.

Dit kan u makkelijk oplossen door uw wit brood te gaan vervangen door volkoren of bruin brood, uw witte pasta door volkorenpasta.

Een goede bron van vezels en complexe koolhydraten is 'havermout', wanneer u dit niet echt lekker vind kan u dit gewoon in de blender doen en mixen met bijvoorbeeld woudvruchten.

  1. Eiwitten

Eiwitten, hier gaan we streven naar zuivere eiwitten. Probeer het gebruik van dierlijke eiwitten te beperken in de mate van het mogelijke. Wij rekenen op 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, voor sporters kan dit opgedreven worden naar 2gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Eiwitten vind je terug in: vis, vlees, kip, struisvogel, ...

Ook eiwitshakes kunnen in aanmerking komen maar normaal bij een gezonde voeding of een gezond dieet moet u makkelijk uw eiwitten kunnen halen uit uw voeding. Wat alweer als voordeel oplevert dat uw voedsel minder bewerkt is.

  1. Vloeistoffen

Uiteraard hoef ik u niet uit te leggen dat liters cola of andere gesuikerde dranken niet tot de dagelijkse behoefte behoren. Ook opletten met vervangsuikers zoals aspartaam.

Probeer van uw frisdranken verslaving af te geraken en schakel over op water en thee (liefst groene thee). Ook opletten met koffie, dit kan maar met mate. Probeer toch om 2-3 liter water per dag te drinken.

Sport

Een gezonde levensstijl bevat zeker en vast sport en/of beweging. Dagelijks 20 tot 30 minuten kan al voldoende zijn. Ga fietsen, zwemmen, wandelen, joggen of een andere sport beoefenen. Probeer toch om 5 dagen in de week beweging te hebben, ook tuinieren kan als beweging omschreven worden.

Uiteraard verstaan we onder beweging niet van de zetel tot aan de koelkast om je volgende ongezonde snack naar binnen te werken.

Een alternatief is om aan High intensity interval training te gaan doen, dan kan u de week rondkomen met drie maal sporten per week, omdat de intensiteit stukken hoger ligt.

Algemeen

Ook hoef ik u niet te vertellen dat roken en alcohol en stress slecht zijn voor uw lichaam. Probeer alcohol met mate te nuttigen, en wanneer u dan alcohol nuttigt dan raadden wij u aan om toch over te schakelen op wijn of bier en geen zoete chemische dranken zoals bijvoorbeeld martini.

Voor stress kunnen wij u aanraden met 'yoga' of 'Tai Chi' te beginnen, om uw innerlijke mens tot rust te brengen.

Links