Top 5 fitness mythes

Inleiding

Tegenwoordig kunnen we heel veel mensen terugvinden in de fitness, de stap is kleiner dan vroeger.  De prijs is lager en de drempel is ook lager.  Maar er doen toch nog heel wat fitness mythes de ronde.  Daarom hebben we er 5 uitgekozen die we gaan bespreken.

Fitnessmythes

Beginnen in de fitness begint bij een goed programma, een haalbaar programma dat voor jou uitgeschreven is op jouw kunnen en ervaring.  Jammer genoeg zijn er veel mensen die opgeven met fitness of andere sport omdat ze in de valkuilen van de mythes trappen.

Let erop dat je je niet laat leiden door die mythes van de fitness en trainen naar je eigen gevoel en kunnen en vooral met de nodige portie doorzettingsvermogen lukt jou dit zeker.

Fitness mythe nummer1:

Cardio oefeningen zoals roeien, fietsen en lopen op een lege maag zal je vet sneller verbranden

Deze stelling klopt helemaal niet, vergeet het maar.  Elke keer wanneer u begint te trainen moet u zien dat u genoeg voedingsstoffen binnen heeft.  Let zeker op de inname van eiwitten en koolhydraten zij zijn nu eenmaal uw brandstof voor het sporten.
Het resultaat dat u hiermee zal krijgen is dat uw lichaam uw vet reserves niet aanspreekt omdat het denkt dat u misschien wel niet meer zal eten. En dat uw lichaam eiwitten (brandstof) uit uw spieren gaat halen om zo het lichaam te voorzien.  En wie wil er nu dat zijn spiermassa gaat verminderen ?

Fitness mythe nummer2:

Nooit eten na een training

Dit een een tweede grootte mythe waar mensen wel eens durven een fout tegen maken is denken dat niet eten na een training meer vet zal verbranden.
Wel vergeet het maar, het is zeker en vast aan te raden dat u binnen de twee uur na een training een stevige maaltijd in de vorm van de nodige koolhydraten en eiwitten gaat eten.  Bijvoorbeeld u kan een portie vis met wat bruine pasta eten.Wanneer u dit niet doet dan gaat u lichaam terug spieren afbreken voor de eiwitten.

Fitness mythe nummer3:

Verhoog het aantal herhalingen op een oefening

Mythe nummer 3 is dat u de herhalingen gaat verhogen op een oefening om sneller vet te verbranden. Terug wanneer u op een afslank dieet zit, zal u al vlugger spiermassa verliezen doordat u meestal niet de benodigde essentiële voedingstoffen binnenhaalt.  Daarom is het beter om het gewicht te houden en zeker niet meer herhalingen gaat doen, meer herhalingen staan garant voor kracht verlies.
Vanaf meer dan 15+ herhalingen zal u kracht verlies hebben

Fitness mythe nummer4:

Doe minstens 3 oefeningen per lichaamsonderdeel om spieren op te bouwen

Veel mensen zijn van de mening dat ze een hele reeks oefeningen moeten doen om spieren op te bouwen.  Voor een aantal mensen zal dit zeker werken maar onthou de meeste mensen kunnen niet herstellen van zoveel oefeningen.
Je doel is spieren op te bouwen door je spiervezels zoveel mogelijk te prikkelen en scheuren, en dan laten rusten zodat alles kan herstellen en er nieuwe spiervezels kunnen gebouwd worden.  Wanneer je je lichaam goed gaat voeden en de nodige rust in acht neemt dan zal je lichaam gaan groeien.

Fitness mythe nummer5:

Het vermijden van koolhydraten zal me helpen om gewicht te verliezen

Steeds meer en meer mensen starten met een koolhydraatarm dieet, men denkt dat dit een van de grootste mirakels is om snel af te slanken.  Echter wat koolhydraatarme diëten kenmerken is het snel gewichtsverlies maar dat komt eigenlijk doordat je lichaam vocht "water" zal afgeven in plaats van vet.  Koolhydraten is iets wat men tijdens sporten nooit achterwege mag laten.
Het is aan te raden van enkele keren per maand uw koolhydraten inname te verhogen om je spierglycogeen te verhogen in je spieren en terug kunt zwaardere oefeningen doen.
Let echter wel op dat je steeds complexe koolhydraten inneemt; bruine paste, bruin brood, havermout en bruine rijst.

Slot

Over dit onderwerp kunnen we uren verder gaan maar ik hoop dat deze 5 fitness mythes u toch een inzicht geven over hoe je best je trainingen aanpakt in combinatie met gezonde voeding.

Meer informatie kan u vinden in andere artikelen van mij of http://www.dieetweb.be

Veel succes