Is eiwitpoeder gezond

Inleiding

Eiwitpoeder of proteine shake, op het internet vind je pro en contra's.  Toch kan het raadzaam zijn deze producten te gebruiken, echter zijn er toch wat voorwaarden om extra eiwitten aan je voeding toe te voegen.  Aslook vind je eiwitpoeder in verschillende prijsklasses, van goedkoop tot heel duur. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de eiwitshakes die je kan kopen in de sportwinkel of in de natuurwinkel.

Wat is eiwitpoeder

Eiwitpoeder bestaat uit hoogwaardig gefilterd eiwitcomplex van hoge biologische waarde.  Deze bevat ongeveer 87.4% wei.  Whey proteine bevat minder dan 1% vet en zo goed als geen koolhydraten.  Dit heeft de voorkeur op andere eiwitbronnen.  Whey proteine is lactosevrij en makkelijk verteerdbaar, bovenop belast ze de lever en nieren minimaal.

Eveneens bevatten ze hoge concentratie aan aminozuren, vooral BCAA's en glutamine welke essentieel zijn voor het spierherstel en de spieropbouw.

Is eiwitpoeder gezond

Eiwitpoeder is zeker en vast niet ongezond.  Echter is het raadzaam in acht te nemen dat u eerste eiwitten moet putten uit uw voeding en pas nadien wanneer u niet aan dit gehalte van eiwitten komt dan pas over te schakelen naar eiwitpoeder of een eiwitshake.  Niet enkel deze eiwitshake drinken en geen andere bronnen van eiwitten binnenhalen.  Hierin worden de meeste fouten gemaakt, let ook op dat je niet een teveel aan eiwit zal gaan consumeren.

Alsook blijft het opletten met maximale inname van eiwitten per dag, deze zouden beschadiging aan de nieren kunnen veroorzaken, echter bij grondige controle bij mensen die aan krachttraining doen bleek er maar een beperkte groep last te hebben van een overdosis eiwit met name de mensen die gevoelig zijn aan hun nieren.

Hoeveel eiwit consumeren

Hierover verschillen de meningen nogal, onderzoekers door Canadese sportwetenschappers leggen de normale eiwitiname voor spierbehoud op 1.2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.  Echter wanneer u aan krachttraining doet moet dit opgetrokken worden tot 1.6 tot 1.9 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Dus wanneer u 80 kg weegt zou u minimaal voor spierbehoud 80*1.2= 96 gram eiwit per dag moeten eten.Wanneer u aan krachttraining zal u uw eiwitiname moeten omhoogschroeven tot 80*1.6 = 128 gram eiwit per dag minimaal tot 152 gram eiwit per dag maximaal.  Een hogere inname is niet verboden maar een teveel aan eiwitten wordt door het lichaam uit gescheiden.  Echter heeft het geen zin om hoger te gaan dan 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht.

Is eiwit aan te raden in een dieet

Eiwitrijke voeding is zeker aan te raden in een dieet, net zoals complexe koolhydraten aan te raden zijn in een dieet.  Onderzoek heeft uitgewezen dat testpersonen welke hun eiwitgehalte omhoog haalden tijdens hun dieet makkelijk 2 tot 4 centimeter minder buikomtrek hadden dan de personen die hun eiwitgehalte lager hielden.  En als kers op de taart konden zij deze winst nog eens tot 4-6 maanden aanhouden na het stoppen met hun dieet.

Dus een eiwitrijk dieet is zeker aan te raden echter hou wel rekening met inname van hoogwaardige kwaliteit eiwitten;

  • Eiwitshakes of proteine shake
  • Eiwit uit vlees, vis en of eieren

Wat met vegetariërs

Vegetariers zullen geen vlees eten wat toch een belangrijke bron is van eiwitten, zij kunnen overschakelen naar eiwitten uit eieren en vis.  Opgelet met sojaeiwitten deze hebben een lagere kwaliteit van eiwitten dan die uit dierlijke oorsprong.  Bij het gebruik van sojaeiwitten zal u zeker uw behoefte hoger moeten leggen.

Ook eiwitten uit melk hebben een hoogwaardige kwaliteit van eiwitten, mensen met lactose intolerantie zullen hun hoogwaardige eiwitten elders moeten gaan zoeken.

Indien u nog vragen heeft aarzel niet ons te contacteren of bezoek http://www.dieetweb.be