Biologische voedingsmiddelen

Voeding en gezondheid

De laatste jaren is er een groeiende aandacht voor de invloed van onze voeding op onze gezondheid. Tegenwoordig weten we namelijk dat een goede, gevarieerde voeding veel nare ziekten en aandoeningen kan helpen te voorkomen. Bovendien voelen wij ons met de juiste voeding fitter, hebben we een betere conditie en zitten we dus ook lekkerder in ons vel. Door deze ontwikkeling is de markt van biologische producten ook steeds meer in opkomst. Biologische producten hebben de naam veel gezonder te zijn dan reguliere producten. Maar wat is nu precies het verschil en wat zorgt ervoor dat deze producten zo gezond zijn?

Biologische voedingsmiddelen

Voordat een voedingsmiddel de stempel biologisch krijgt, moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Als het product aan deze voorwaarden voldoet, krijgt het product het EKO-keurmerk mee. Als je een product met het EKO-keurmerk koopt, heb je de garantie dat het product een biologische herkomst heeft. De eisen waaraan het product moet voldoen, gelden niet alleen in Nederland. Deze eisen zijn gebaseerd op de richtlijnen die door de EU zijn opgesteld. Een biologisch product staat zo dicht mogelijk bij de natuur. Er mogen geen of zeer weinig kunstmatige methoden of middelen worden gebruikt bij de productie. Het is de bedoeling dat het menselijk ingrijpen zoveel mogelijk wordt beperkt. Het product mag bijvoorbeeld geen genetisch gemodificeerd organisme zijn of bevatten. Hiermee wordt bedoeld dat er geen organismen mogen worden gebruikt die genetisch door mensen zijn aangepast. Bij landbouwproducten zijn er strenge eisen voor het gebruik van pesticiden. In plaats hiervan moeten zoveel mogelijk natuurlijke oplossingen worden gezocht. Zo kunnen voor de bestrijding van bepaalde ongedierte lieveheersbeestjes worden ingezet die deze opeten. Bij de veeteelt moeten de dieren zo vrij worden gelaten dat ze hun soorteigen gedrag kunnen vertonen. Met andere woorden, het welzijn van de dieren is zeer belangrijk. Zo zijn er nog veel meer eisen waaraan biologische voedingsmiddelen moeten voldoen voordat ze een keurmerk krijgen.

De voordelen van biologische producten

Biologische voedingsmiddelen zijn vaak wat prijziger dan andere voedingmiddelen. Waarom zou je er dan voor kiezen om juist deze producten te kopen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ten eerste weet je dat dieren een goed leven hebben gehad voordat ze bij jou op het bord belanden. Ook wordt het milieu zo min mogelijk belast bij de productie van de deze biologische voedingsmiddelen. Doordat voornamelijk voor natuurlijke bestrijdingmiddelen wordt gekozen, wordt de natuur niet vervuild met kunstmatige stoffen en .  Een keus voor biologische voedingsmiddelen is dus een keus voor een goed milieu en een gezonde natuur.

Biologische voedingsmiddelen worden vaak als gezonder gezien. Deze middelen bevatten geen of zeer weinig kunstmatige toevoegingen. Hiervoor zijn ook zeer strenge regels. Wat je binnen krijgt, staat dus erg dicht bij de natuur. Ook worden er bij de productie van bijvoorbeeld groenten, vlees en granen geen of zeer weinig bestrijdingsmiddelen, en antibiotica gebruikt. Bij het eten van biologische voedingsmiddelen loop je dus geen risico om een hoeveelheid van deze potentieel schadelijke stoffen binnen te krijgen. Kortom, de keuze voor biologische producten heeft niet alleen een positief effect op de natuur en het welzijn van de dieren maar ook op je eigen gezondheid.