Een biertje, gezond of juist niet

Een biertje drinken

Veel mensen drinken graag een biertje. Na het werk, op een feestje of zomers gezellig op een terrasje worden de nodige biertjes weggewerkt. Bier is een verfrissende drank en wordt vaak geassocieerd met gezelligheid. Maar wat zijn precies de effecten op ons lichaam? Is bier gezond of juist niet?

Effecten van bier

Bier is een natuurlijk product. Het wordt gemaakt door gerst te laten gisten. Gerst bevat namelijk veel zetmeel. Dit zetmeel wordt tijdens het proces omgezet in suikers. Vervolgens gebruiken de gisten deze suikers om alcohol te produceren. Het is een algemeen bekend feit dat het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden alcohol een slecht effect heeft op onze gezondheid. Zo kan overmatige alcoholconsumptie bijvoorbeeld leiden tot leverproblemen, hersenproblemen en een verhoogd risico op verschillende soorten kanker. Bij matig alcoholgebruik zijn er echter geen tot zeer weinig negatieve effecten op onze gezondheid. Maar welke effecten heeft matig gebruik van alcohol op onze lichamen?

Het alcohol in bier levert ons lichaam energie. Dit gaat zelfs vrij snel omdat alcohol goed en snel in het lichaam kan worden opgenomen. Zo levert een glas bier al snel meer dan 100 kcal. Dit is meer dan een glas cola dat bekend staat om de grote hoeveelheid suiker dat het bevat. Regelmatig bier drinken kan dus leiden tot gewichtstoename. Overigens bevat bier weinig suiker vergeleken met veel andere alcoholische drankjes. Bij deze drankjes is het effect dan ook dubbel: je krijgt zowel veel suikers als veel alcohol binnen.

Het alcohol in bier heeft ook een vochtverdrijvende effect op ons lichaam. Dat merk je al snel als je een aantal glazen hebt gedronken. Je blijft naar het toilet lopen. Overigens is dit ook een belangrijke oorzaak voor een kater. Je lichaam raakt namelijk uitgedroogd waardood je hoofdpijn krijgt. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te functioneren. Deze eigenschap van alcohol is dus niet erg voordelig.  

Omdat bier een natuurproduct is, bevat het stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Zo bevat bier hoeveelheden van vitamine B2 en B6. Dit is overigens ook een reden waarom geloofd wordt dat bier goed is voor de huid en de haren. Ook bevat bier meerdere mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam goed kan gebruiken.

Bier kan helpen om een beroerte te voorkomen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de bloedverdunnende werking dat alcohol heeft. Een beroerte wordt in 80% van de gevallen door een bloedstolsel in de hersenen veroorzaakt. Als het bloed dunner is, zal er veel minder snel een bloedstolsel ontstaan. Nadeel van de bloedverdunnende werking is dat een ontstane bloeding minder snel zal stollen. Hierbij is er dus een afweging van positieve en negatieve effecten. Slik je bloedverdunnende middelen? Dan is het niet aan te raden veel alcohol te drinken.

Gezond of ongezond?

Dus is bier gezond of ongezond? Natuurlijk spreekt het voor zich dat bier, net als alle alcoholische dranken, met mate moet worden gedronken. Een overmaat aan alcohol heeft altijd schadelijke effecten op de gezondheid. Als bier met mate wordt gedronken, zijn de schadelijke effecten van alcohol grotendeels verwaarloosbaar. Bier is echter niet direct gezond. Hoewel bier goede effecten kan hebben op het lichaam, kan dit effect ook met niet alcoholische voedingsmiddelen worden verkregen. Vergeleken met andere alcoholische dranken is bier waarschijnlijk wel een van de meest verantwoorde keuzes.