Gezond broodbeleg

Gezond eten

Het besef dat gezond eten een enorme invloed heeft op je leven begint in onze samenleving meer en meer te groeien. Gezond eten zorgt voor een fit lichaam en houdt ook de geest in topconditie. In Nederland wordt bij het ontbijt en bij de lunch vaak brood gegeten. Om een gezonde levensstijl aan te houden, is het dus ook goed om eens bewust na te denken over het broodbeleg dat wij gebruiken. Want wat is nu eigenlijk gezond?

Gezond broodbeleg

Gezond broodbeleg bevat in ieder geval niet al te veel suikers en vetten. Bij voorkeur bevat gezond broodbeleg wel stoffen die je lichaam nodig heeft. De keuze aan gezond broodbeleg is waarschijnlijk groter dan je denkt:

  • Er zijn vele vleessoorten die niet zoveel vet bevatten en daarom zeer geschikt zijn als gezond broodbeleg. Denk bijvoorbeeld aan fricandeau, rosbief, kipfilet of gekookte ham.
  • Kaas bevat veel calcium en andere essentiële mineralen. Kaas is ook een bron van vitamines en is dus een gezonde keuze mits de kaas niet teveel vet bevat. Denk voor gezond broodbeleg bijvoorbeeld aan een 20+ kaasje.
  • Sandwichspread is een broodbeleg dat veel soorten groentes bevat. Hierdoor is sandwichspread rijk aan vitamines en mineralen. Een goede keuze om alvast een deel van de essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Het is algemeen bekend dat vis gezond is. Vis kan ook heel goed dienen als broodbeleg. Denk bij vis als broodbeleg bijvoorbeeld aan zalm, tonijn of makreel.
  • Ook fruit en groentes staan bekend als zijnde heel gezond. Toch worden fruit en groentes weinig als broodbeleg gebruikt. Jammer, want het is niet alleen heel gezond maar ook erg lekker. Komkommer, sla, paprika of tomaat zijn groentes die het altijd erg goed doen op brood. Eventueel kun je deze groentes in combinatie met kaas of vleeswaren eten. Aardbeien, appels en bananen zijn voorbeelden van fruitsoorten die erg lekker kunnen zijn op brood. Bereid je brood bij voorkeur niet van tevoren maar snijd het fruit pas aan als je gaat eten. Het fruit blijft zo het lekkerst.
  • Een broodje gekookte ei is een lekkere en een gezonde lunch. Eieren zijn rijk aan mineralen, vitamines en eiwitten. Een gekookt eitje bevat gemiddeld zo'n 90 kcal. Voor een broodbeleg is dat niet erg veel.
  • Hummus is een pasta op basis van kikkererwten. Hummus bevat veel mineralen en in verhouding weinig calorieën. Hummus wordt ook wel eens genoemd als de gezonde vervanger van kruidenboter op stokbrood. Ook op de gewone boterham is hummus een echte aanrader.
  • Sommige mensen zijn liefhebbers van kruidenroomkaas als broodbeleg. Deze roomkaas bevat echter veel onverzadigde vetten. Een goed alternatief is magere kruidenkwark. Dit broodbeleg is erg lekker en ook gezond.

Tot slot

Besmeer je boterham altijd met een dun laagje margarine of halvarine. Margarine en halvarine bevatten vitamine D. Vitamine D heb je onder andere nodig voor sterke botten. Vitamine D maak je zelf aan onder invloed van zonlicht. Helaas is Nederland over het algemeen niet zo'n zonnig land. Daarom is het altijd goed om ook door het eten van margarine of halvarine de benodigde vitamine D binnen te krijgen.