Zijn antioxydanten wel veilig

Inleiding

Antioxydanten staan nu al enige tijd centraal in onze gezondheidsindustrie en zijn ook aanwezig in groenten, wijn, in allerlei sojaproducten en in vele vitaminen en voedingssupplementen. Deze antioxydanten strijden tegen vrije radicalen, verantwoordelijk voor het verouderingsproces van onze cellen. Maar wat zijn nu precies deze antioxydanten, en kunnen ze ons inderdaad beschermen tegen allerlei ouderdomsziekten en kanker?

Fruit2.jpg

Leven verlengen en kwaliteit verhogen

Antioxydanten duiken de laatste jaren overal op. Ze worden verwerkt in vele hippe drankjes, in allerlei voedingsproducten en in supplementen. Ze gaan zowel in onze supermarkten, als in drogisterijen en apotheken, vlotjes over de toonbank. Velen zijn er van overtuigd dat deze antioxydanten ons niet alleen beschermen tegen allerlei levensbedreigende aandoeningen, maar dat ze ons zelfs eeuwige jeugd kunnen schenken. Maar is dat in werkelijkheid ook zo? Doen deze antioxydanten echt wat ze ons al zo lang beloven, namelijk ons leven verlengen en onze levenskwaliteit verhogen?

Wat zijn antioxydanten?

Antioxydanten zijn eigenlijk een reactie op het oxydatieporoces dat zich ook in ons lichaam afspeelt. Oxydatie is een chemische reactie met zuurstof, dat bijvoorbeeld ijzer doet roesten. In ons lichaam doet zich voortdurend een gelijkaardig proces voor. Dat komt omdat we ademen en we zo het levensnoodzakelijke zuurstof binnen krijgen. Ook onze voedingsproducten zelf zijn aan oxydatie onderhevig. Om dit proces zoveel mogelijk af te remmen, worden er allerlei chemische bewaarmiddelen aan toegevoegd. Bij deze bewaarmiddelen nemen onze antioxydanten een belangrijke plaats in.

Verouderingsproces versnellen

Oxydatie veroorzaakt voor onze gezondheid weinig problemen. Bij dit chemische proces is echter de kans op het vormen van vrije radicalen erg groot. En het is uiteindelijk allemaal om deze vrije radicalen te doen. Zij beschadigen onze lichaamscellen en versnellen ons verouderingsproces. Wetenschappers noemen dit oxydantieve stress, die kanker kan veroorzaken. En het zijn wel degelijk deze antioxydanten die ons zoveel mogelijk beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Onmisbaar

Antioxydanten zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Maar zijn extra dosissen wel noodzakelijk? Volgens wetenschappers zorgt een gezond, gevarieerd en evenwichtig eetpatroon voor voldoende antioxydanten. Voedingssupplementen met extra antioxydanten zijn dus volkomen zinloos. Té is nooit goed, en dat is ook hier zéker het geval.

Verschillende soorten?

Veel hangt af van de soort antioxydanten die we gebruiken. Een klassieker is ongetwijfeld vitamine C. Deze populaire vitamine zal onze gezondheid weinig of geen schade berokkenen, ook al eten we er heel veel van. Oorzaak hiervan is dat deze vitamine gemakkelijk oplosbaar is in water. Een teveel aan vitamine C, zal door ons lichaam gemakkelijk worden afgescheiden. Met vele antioxydanten is het echter helemaal anders gesteld, en is het duidelijk oppassen geblazen.

Ontstaan vrije radicalen voorkomen

Vrije radicalen zijn dus de boosdoener, maar kunnen we het ontstaan ervan niet zélf voorkomen? Ze volledig uitschakelen, is onmogelijk. Het onstaan ervan kunnen we wél in belangrijke mate afremmen. Dat kan door ons maximaal te beschermen tegen rechtstreeks zonlicht en zijn schadelijke UV-stralen, die vrije radicalen kunnen doen ontstaan en zo verantwoordelijk zijn voor (huid)kanker. Sigarettenrook, milieuvervuiling en ozon zijn andere oorzaken van gezondheidsproblemen door het ontstaan van vrije radicalen.

Rimpels en veroudering

Vrije radicalen beschadigen onze cellen en dus zeker ook onze huidcellen, met allerlei ouderdomsverschijnselen als rimpels, kraaienpootjes en huidveroudering als gevolg. Het is dus niet te verwonderen dat ook de schoonheidsindustrie deze antioxydanten heeft ontdekt. Met heel wat crèmes en allerlei wonderolieën trekt men ook hier ten strijde tegen de vrije radicalen, oorzaak van onze veroudering. De meerderheid van deze schoonheidsmiddelen zijn een combinatie van water en olie. Om oxydatie te voorkomen, moeten hier ook bewaarmiddelen aan toegevoegd worden, en dat zijn uiteraard antioxydanten. Dat dergelijke crèmes ons de eeuwige jeugd zouden schenken, valt sterk te betwijfelen. De antioxydaten zorgen er enkel voor dat de crèmes en andere bestandelen niet zouden...oxyderen.

Verhoogd kankerrisico

Zijn deze antioxydanten toch hét wondermiddel om ons te beschermen tegen allerlei levensbedreigende aandoeningen en ouderdomskwalen? Wetenschappers raken hier steeds minder en minder van overtuigd. Integendeel zelfs, want resultaten van recente studie's bewezen dat, wie teveel antioxydanten neemt, een verhoogd risico loopt op kanker. Wetenschappers waarschuwen dan ook dat het gebruik van antioxydanten ons een vals gevoel van veiligheid geeft.

Link

Wat zijn anti oxidanten eigenlijk?