Wat zijn anti-oxidanten

Over oxidanten

Iedereen heeft de mond vol van anti oxidanten. Allemaal overdreven of het zoveelste verkoopverhaal? Dat hangt ervan af welke literatuur je tegenkomt. Het staat als een huis dat onze voeding niet meer is wat ze geweest is. Onze voorouders leefden veel gezonder dan wij. Er is dan ook veel gebeurd in de voedingswereld. Niet altijd in de goede richting: bestrijdingsmiddelen, hormonen, vetten, synthetische toevoegstoffen, suikers, zouten, kleurstoffen. Wat wil je erover weten?
 

Oxidanten en veroudering

  • Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan oxidatie. Zoals bijvoorbeeld een stukje ijzer dat roest of een stukje appel dat bruin wordt in open lucht. Dit oxidatieproces produceert vrije radicalen. Deze doen de cellen verouderen en op lange termijn kunnen zij schadelijk zijn voor ons lichaam. Ze kunnen het risico op chronische ziektes verhogen zoals kanker, hart- en vaatziektes en grauwe staar.
  • Met andere woorden: vrije radicalen zijn bijprodukten van onze stofwisseling/vetverbranding en kunnen ook ontstaan door milieuverontreiniging, geneesmiddelen, alcohol, stress, roken, zware inspanning, bestrijdingsmiddelen op groenten/fruit en straling.
  • Vrije radicalen zijn de boosdoeners in het lichaam. Ze zorgen voor een snellere veroudering, tasten onverzadigde vetzuren aan, kunnen DNA schade veroorzaken (en dus kanker), oxideren cholesterol waardoor aderverkalking kan optreden, slopen de collageen en bloedvaten in je huid, beschadigen belangrijke enzymen in je lichaam. Met andere woorden, de slopers van je lichaam.
  • Maar het lichaam kan de schade beperken door de radicalen te vangen met behulp van anti-oxidanten. Zij vertragen en verhinderen de oxidatie van de cellen van ons lichaam. Echter, omdat de antioxidanten die door ons organisme worden geproduceerd niet volledig efficiënt zijn, kunnen de antioxidanten in ons voedsel helpen bij het remmen van de schade die voortkomt uit oxidatie.
  • Zorg dus voor voldoende aanvoer van anti-oxidanten. Hiermee kun je een hoop ellende uitstellen en veroudering afremmen. Kies zo veel mogelijk voor de verse, natuurlijke vorm. Wanneer je ervoor zorgt dat je regelmatig voedsel eet waarin antioxidanten zitten, geef je het lichaam alle elementen die het nodig heeft om zich te verdedigen en zich op gezonde wijze te ontwikkelen.

!

Belangrijkste antioxidanten en in welke voedingsmiddelen te vinden.

  1. Vitamine C: citrusvruchten, kiwi, aardbei, papaya, meloen, groene en rode pepers, broccoli, Brusselse spruitjes, bloemkool, peulen.
  2. Vitamine E: tarwekiemen, noten, granen en plantaardige olie uit die producten.
  3. B-caroteen: gele, oranje en donkergroene groenten.
  4. Selenium: graanproducten, vlees, gevogelte en vis.
  5. Zink: lever, vlees, peulgewassen, melkproducten, noten en granen.

Top 20 anti-oxidanten

A. Fruit

1) Goji bes, 2) gedroogde pruimen, 3) granaatappel, 4) rozijnen, 5) bosbessen, 6) aardbeien, 7) frambozen, 8) pruimen, 9) sinaasappels en 10) druiven.

B. Groenten

1) boerenkool, 2) spinazie, 3) spruitjes, 4) broccoli, 5) bieten, 6) rode pepers, 7) rode uien, 8) mais, 9) aubergine en 10) wortels.

Conclusie

Lees ook dit artikel.

En als je wilt shoppen: , ,

,

In België: , ,