Nieuwe website over suiker en zoetvervangers

Nieuwe website over suiker en zoetstoffen

Alles wat met suiker en zoet te maken heeft, is hot vandaag. Welkom dus op deze nieuwe website van het Informatiecentrum Zoetstoffen. Leuk onderdeel op deze nieuweling is de ‘Zoetstoffencheck’. Ook obesitas en diabetes komen aan bod. Leuke, frisse, informatieve site en zeker niet saai!
 

Boordevol informatie

Het Informatiecentrum Zoetstoffen is een initiatief van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen. Ook FWS afgekort. De aangeboden informatie is duidelijk geschreven en wetenschappelijk onderbouwd. Je leert er ongetwijfeld nieuwe dingen want er bestaan nogal wat misverstanden in wereld de zoetigheid.

Een voorbeeld: de ADI oftewel de Aanbevolen Dagelijkse Inname van voedingsmiddelen. In België heeft men de A vervangen door Acceptabele of Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Dit blijkt een wereldwijde waarde te zijn om aan te geven hoeveel stof je dagelijks maximum mag eten of drinken. Prachtig uitgelegd!

Of het antwoord op de vraag hoeveel glazen frisdrank een kind per dag mag drinken

Of nog: zijn zoetstoffen kankerverwekkend?

Met welke zoetstoffen kun je bakken?

Dashboard

Hier het openingsscherm van deze nieuwe kanjer. De link vind je onderaan dit artikel. Lees nu nog even verder en breng dan een bezoek. Geweldige informatie! Prachtig initiatief! Respect!

 

 

 

Verpakkingsnieuws en zoetstoffen

Als je tijdens het winkelen dikwijls op de verpakkingen kijkt om te controleren wat er in een product zit, dan zie je daar E-nummers op staan. Zoete toevoegingen zitten in de groep van E 420/421 en E 950-968. Wellicht ken je aspartaam (E951), sorbitol (E420), sacharine (E954) en xylitol (E967) .

In november 2012 werden de steviolglycosiden (E960) toegevoegd aan de lijst. Deze zullen in de supermarkten komen onder de naam producten met Stevia.

Zijn producten met E-nummers op de verpakking schadelijk?

Nee, integendeel. Elk E-nummer is door de overheid onderzocht en geregistreerd. E-producten worden toegevoegd om bijvoorbeeld boter beter smeerbaar te maken, gebak wordt er smakelijker door of melk langer houdbaar. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid zolang de toegestane maximum hoeveelheden niet worden overschreden.

Tip! Lees je dus op de verpakking een toevoeging zonder E-nummer dan is de controle minder veilig. Geen vermelding van het E-nummer betekent dat de stof in sommige landen wel gebruikt wordt maar dat er nog geen eenduidige Europese norm is voor het gebruik en toevoeging van deze stof.

Conclusie: ondanks hun slechte naam in de media zijn E-vermeldingen dus veiliger dan zonder deze vermelding. Dan is dit misverstand ook weer uit de wereld.

Links

Link naar deze nieuwe website

Website Suikerstichting: ook een bezoek waard!

Zoetstoffen?