Quinoa is gezond en past in elk dieet

Granaatappels introductie

Quinoa is een zaadje uit de Andes. Je spreekt het uit als kien-wah. Het is een nieuw voedingsmiddel. Kien wah kun je gerust een toekomstige hype noemen. Dit jaar is zelfs uitgeroepen tot Quinoa jaar door niemand minder dan de Verenigde Naties. Als dat geen referentie is! Waarom is er zo veel te doen rond Quinoa? 

 

Quinoa introductie

Mocht je Kien-wah nog niet zijn tegen gekomen: het is te vergelijken met rijst. De smaak is al even neutraal. Sommige koks vinden er een vleugje hazelnootsmaak in maar dat is persoonlijk.

Voor ons westerlingen smaakt rijst 'an sich' naar niet veel. In onze keuken brengen we rijst op smaak met allerlei kruiden, potjes en flesjes. Zo ook met Quinoa, zoniet is het niet lekker.

De voornaamste producerende landen zijn PeruBolivia en Ecuador. 

Waarom dan de belangstelling?

Je raadt het wellicht zelf al: Quinoa is gezond. In de zin van: bijzonder rijk zijn aan proteïnen. Zelfs in die mate dat Quinoa ook wel ‘powerfood’ wordt genoemd. Dat wil zeggen? Veel 'food' zelfs bij kleine hoeveelheden. En dat brengt ons bij.... afvallen. Want Quinoa bevat weinig calorieën maar wel veel eiwitten (en mineralen en vitamines). Je hebt weinig nodig voor een voldaan gevoel. Door het hoge gehalte aan eiwitten heb je minder trek in tussendoortjes.

De samenstelling is ongeveer 15% eiwit, 6% vet, 60% koolhydraten, 3% vezel en 12% water.

Kwaliteiten van Quinoa samengevat

 1. Veel plantaardige proteïnen (tot 15%);
 2. Bevat GEEN  gluten;
 3. Licht verteerbaar omdat het bijzonder rijk is aan voedingsvezels;
 4. Er zit veel ijzer, fosfor, magnesium, vitamine E en verschillende vitamines B in, vooral B2;
 5. Er zit weinig calcium in;
 6. Quinoa-vezels bevorderen de opname van voedingsstoffen door de dikke darm;
 7. Positieve invloed op het cholesterolgehalte, de suikerspiegel en de insulinespiegel van het bloed.
 8. Volwaardige vleesvervanger.
 9. Uitstekende 'rijst'-vervanger.
 10. Quinoa bevat verder overwegend onverzadigde vetzuren;
 11. De energie-inhoud is om en bij 17.000 kJ/kg. 

Wat kost dat?

Meestal is Quinoa verpakt per halve kilo. De prijs schommelt rond 3,5 euro, oftewel 7 euro voor een kilogram. Je vindt het in de meeste supermarkten, wereld- en natuurwinkels.

Hoe bereiden?

Eerst en vooral: grondig wassen voor gebruik. Tip! Spoel toch de zaadjes in een vergiet tot ze niet meer schuimen.

Verder maak je Quinoa klaar zoals je rijst bereidt: kook 2 keer zoveel water als quinoa. De kooktijd is zo'n 15 tot 20 minuten. Quinoa is gaar als de zaadjes doorschijnend worden en de kiem zichtbaar is. 

Conclusie

Quinoa is gezond. Quinoa is zeer geschikt voor een dieet. Dat verklaart echter niet de belangstelling van de Verenigde Naties voor dit voedingsmiddel. Waarom is deze organisatie zo druk doende met Quinoa?

Om heel andere redenen dan je zou denken. Quinoa is namelijk of wordt in de toekomst zeer belangrijk in de strijd tegen de (toekomstige) voedselschaarste op onze aarde. Zoals je wellicht weet groeit de wereldbevolking in verhouding veel te hard om al die monden in 2050 te kunnen voeden. Voedselschaarste dreigt en men zoekt naar een oplossing voor dit probleem. Men hoopt die met Quinoa gevonden te hebben. Vandaar dat er miljoenen euro's ter beschikking zijn voor onderzoekprogramma's en research.