Wat kan men vertellen over verzadigde vetten

Het preventief voorkomen van ziek worden

Kokosolie-is-een-brond-van-gezonde-vetten.jpg

Het zou een misleidende propaganda zijn dat verzadigde vetten ongezond zijn voor het menselijk lichaam. En alhoewel artsen geen opleiding voedseldeskundige gevolgd hebben, vertellen ze je geen verzadigde vetten te gebruiken. Maar natuurlijk komt bij hen het preventief voorkomen van ziek worden niet echt aan bod. En dit is nu net waar het bij Orthomoleculaire Geneeskunde wel aan bod komt. In dit artikel gaan we het hebben over de drie groepen vetzuren.

Hoe voorkomt men ziek worden

Door het feit dat er geen onderscheid gemaakt wordt in de vetzuren, heeft men een verkeerd idee wat vetzuren kunnen betekenen voor het lichaam. Maar door het lichaam van zuurstof, gezonde en de juiste voeding te voorzien, kan men al een heel eind komen. Verzadigde vetzuren kunnen verdeeld worden in groepen, dit omdat niet alle verzadigde vetzuren hetzelfde zijn. De verschillen worden in de hand gewerkt door de koolstofatomen van de verzadigde vetzuren.

De drie groepen

  1. Natuurlijke onbewerkte verzadigde vetzuren.
  2. Bewerkte meervoudige vetzuren.
  3. Verzadigde natuurlijke transvetzuren.

Natuurlijk onbewerkte verzadigde vetzuren

Aangezien onze celwanden bestaan uit onverzadigde- en verzadigde vetzuren, hebben onze lichaamscellen evenveel onverzadigde vetzuren nodig als onbewerkte natuurlijke verzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren zoals die in de natuur voorkomen zijn de beste vetten, ze zijn ook heel lekker en gezond voor de cellen. Hun unieke eigenschappen en hun verschillende vetsamenstellingen zijn veel stabieler dan onverzadigde vetzuren.  Zo bevat kokosolie 92% verzadigde vetzuren, palmpitolie 85%, in palmolie 50%, in geklaarde boter 63%. Biologisch en onbewerkt wil dan ook zeggen super gezond. Zo kan en mag je kokosolie meerdere keren verhitten of frituren, alleen al omdat ze veel verzadigde vetzuren bevat.

Gezondheidsvoordelen van kokosolie

In het boek "Slimme voeding en Anti aging; en in het boek " De steen der wijzen" wordt beschreven hoe heilzaam kokosolie wel is. Een praktijk voorbeeld is het volgend verhaal: Steve Newport was een accountant en werkte thuis, op zekere dag begon hij problemen te krijgen bij het uitvoeren van zijn taak. Na een paar onderzoeken kwam de diagnose Alzheimer. Zijn vrouw Dr Mary T Newport struinde het internet af en ontdekte de heilzame werking van de vetzuren keten tryglyceride, een vetsoort die in de kokosolie voorkomt. Ze schafte haar de kokosolie aan en bij het gebruik ervan boekte ze opmerkelijke resultaten, het vertraagt niet alleen het ziekte proces, maar het verbeterde ook nog eens zijn gezondheid. Vijf maanden verder kan haar man zijn leven al op een redelijke normale manier verder zetten, alleen maar door elke dag twee eetlepels extra vierge kokosolie in te nemen. Wel kon de permanente hersenbeschadiging niet ongedaan gemaakt worden. Maar een dagelijkse portie van deze kokosolie lijkt echt wel preventief te werken en is misschien wel een must.

Bewerkte verzadigde vetzuren, transvetzuren

Als men spreekt van bewerkte verzadigde vetten, hebben we het eigenlijk over verwerkte verzadigde vetten, ook wel geraffineerde vetzuren of transvetzuren genoemd. Bij de fabricage van voedsel bederven de meervoudige vetzuren heel snel, dit wil zeggen dat deze vetten niet bruikbaar zijn voor producten met een lange houdbaarheidsdatum. De meervoudige verzadigde vetzuren worden eerst verwerkt en dan pas kunnen ze dienen voor producten met een lange houdbaarheidsdatum. Het chemisch verwerkingsproces wordt hydrogenatie genoemd, men bekomt dan één of meer dubbele bindingen in de tegenover gestelde richting, vandaar de naam transvetten.

Verzadigde natuurlijke transvetzuren

De verzadigde natuurlijke transvetten komen eerder in beperkte mate voor bij de herkauwende diersoorten en een heel klein beetje in vis. Natuurlijke transvetten hebben helemaal niks te zien met chemische transvetten. Dubbele transbindingen in het vetzuurketen komen voor bij herkauwende dieren. Deze transvetten komen alleen voor wanneer de dieren op een natuurlijke en gezonde manier gevoed worden.

Conclusie

Het zou een misvatting zijn dat vetzuren heel ongezond zijn voor het menselijk lichaam. Er zijn drie soorten vetzuren, maar door het feit dat er in deze drie geen onderscheid gemaakt wordt, heeft men geen goed idee wat deze vetzuren kunnen betekenen voor ons lichaam. De vetzuren worden door artsen afgedaan als ongezond, maar in de Orthomoleculaire geneeskunde zijn ze wel belangrijk. In het boek "Slimme voeding en Anti aging; en in het boek " De steen der wijzen" wordt beschreven hoe heilzaam kokosolie wel is. Een praktijk voorbeeld kan je lezen onder het kopje "Gezondheidsvoordelen van kokosolie"  daar lees je het verhaal van Steve Newport. Dit zou dan meteen het bewijs zijn dat transvetten wel degelijk helend zijn voor ons lichaam.

Bron: Bliss Sophie van Baarsen