Panax Ginseng als de universele anti - stressor

Ginseng

Alhoewel het meest gekend voor zijn libido verhogende kwaliteiten wordt Panax Ginseng al meer dan 4000 jaar gebruikt om de organen in ons lichaam te beschermen en te versterken. Er zijn nog andere Ginseng zoals de Amerikaanse en de Siberische Ginseng die we in veel supplementen terugvinden, helaas is deze van veel mindere kwaliteit dan de Panax Ginseng. Maar niets belet je om te kiezen voor de Rode Ginseng of de Koreaanse Ginseng.

Kwaliteitslabel

Het kwaliteitslabel toont aan dat de Ginseng wortel 4 à 5 jaar in de grond heeft doorgebracht en dat er na het oogsten niks anders in de grond geteelt of vebouwd is met eventueel andere cultuurgewassen. Maar spreek je van echte kwaliteit dan komt men al vlug aan een wortel die 6 jaar in de grond vertoeft heeft. Van nature uit is de wortel wit van kleur wanneer deze op de grond gedroogd wordt. De rode kleur bekomt men alleen maar door de wortel te stomen. In vele gevallen zal men ook Guarana aan de wortel toevoegen om de mindere kwaliteit te verbergen.

Panax Ginseng

De Panax Ginseng bevat een unieke verzameling stoffen die zeer effectief zijn, deze stoffen vormen zelfs meer dan 20% van het gedroogde gewicht van de wortel. Deze wortel heeft een grote rijkdom aan voedingsstoffen of nutriënten en essentiële mineralen en aminozuren zoals zink, silicium, fosfor, mangaan, ijzer, kobalt, magnesium en calcium. Ook zijn vitaminegehalte uit de B groep is niet mis: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 en B12 en tot slot nog vitamine C en E. In de Koreaanse Ginseng treft men tripertenoides en ook nog 13 verschillende ginsenoside aan. De ginsenoside Rg1 en Rb1 zijn de belangrijkste, tot slot nog 2 belangrijke bestandsdelen namelijk : panaxanen en polyachariden deze zijn nuttig om de immuunfunctie te verbeteren.

Ginseng en stress

Het zijn complexe actieve bestandsdelen die voor de werking van Ginseng zorgen. ginsenoides is de belangrijkste groep als het gaat om het verhogen van energie en stress tegen tegaan. De allerbelangrijkste is de Rg1 van Panax Ginseng, want die heeft de ingredienten als het gaat om bescherming van het zenuwstelsel. 

Acute of chronische stress

Tussen acute en chronische stress dient een groot onderscheid gemaakt te worden. Er is een vergelijkende studie gedaan waarin men duidelijk kon zien dat Ginkgo biloba effectiever was bij acute stres, en Panax Giseng betere resultaten haalde bij chronische stress. Als men over medicinale planten spreekt dan is Ginseng toch de betere om chronische vermoeidheid te verhelpen. Door de grote hoeveelheid vitamine uit de B groep wordt het ingezet om het zenuwstelsel te ondersteunen, het voordeel daarvan is meer focus en meer concentratie en toch kunnen genieten van een gezonde nachtrust.

Tot slot: Betere sportprestaties

Na inname van Ginseng verschaft het een energie van meerdere dagen, Guarana bijvoorbeeld reageert heel snel maar met Ginseng zal je veel minder snel een chronische vermoeidheid in de hand werken. Ginseng werkt op termijn en herstelt echte vitaliteit en energie. Met Panax Ginseng is het aangetoond dat het zorgt voor:

  • het sneller herstellen van verzuurde spieren
  • de hartslag komt sneller naar zijn normale ritme na een zware inspanning
  • de reactietijd verkort bij sportprestaties