Onbewerkt Voedsel Heeft Zijn Nut

Een onbewerkt voedingsdieet en waarom moet je het overwegen

Je doet aan fitness zoals een bezetene, volgt nauwgezet je voedingsschema maar je maakt niet de vooropgestelde vooruitgang. Je energie blijft op een laag pitje staan, je verliest geen gewicht, toch niet zo snel als je zelf zou willen. Je pijnigt je hersenen hoe dit komt maar vindt er geen antwoordt op. Alhoewel er vele redenen zijn hoe dit kan gebeuren, is de meest waarschijnlijke reden dat je je voedingsschema een beetje moet bijstellen. In de afgelopen jaren zijn de onbewerkte voeding diëten steeds populairder geworden. En dan hebben we het niet over de supermarkt maar praten we hier over het eten van echt onbewerkt voedsel.

Foto credit: Wikimedia

Wat is onbewerkte voeding

Onbewerkte voeding zijn voedingsmiddelen die niet of minimaal verwerkt zijn. Voorbeeld: een appel is onbewerkte voeding, een kippenbil is onbewerkte voeding. Een bevroren diner, een doos ontbijtgranen of een frisdrank zijn geen onbewerkte voeding. Sommige mensen hebben het advies dat onbewerkte voeding de voeding is die ons grootouders aten. De kans is heel groot dat onze grootouders geen eten zoals instant havermout of bevroren diners kenden, laat staan eten dan.

Hier is een voorbeeld van een ontbijt met onbewerkt voedsel:

  • Hard gekookt ei, avocado, tomaten
  • Zoete aardappels, ei, appelschijfjes
  • Ananas, sinaasappelsap, kokosmelk, eiwitpoeder smoothie

Je merkt hier dat bewerkt voedsel niet aanwezig is. Nu, het eiwit poeder is dan wel weer een verwerkt voedsel, maar je kan ervoor kiezen om organische wey- eiwit te kopen. Dit eiwit is afkomstig van met gras gevoede koeien.

Waarom onbewerkte voeding, wat heeft dit dieet echt te bieden

Wanneer je voeding eet dat afkomstig is van de natuur in plaats van een fabriek, spreekt het een beetje voor zichzelf dat je gezonder en zuiverder voeding eet en er dan ook geen rare stoffen toegevoegd zijn. Je lichaam krijgt dus niet te maken met de toegevoegde zouten, smaakstoffen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en suiker die worden terug gevonden in verwerkt voedsel. Wist je dat de gemiddelde mens zo’n 22 theelepels suiker per dag nuttigt. Je kan waarschijnlijk niet geloven dat je in deze gemiddelde categorie thuishoort, maar denk er maar eens over na. Een eenvoudige eetlepel ketchup heeft al een theelepel suiker, de Franse frietjes die je samen met de ketchup eet heeft ook ongeveer een theelepel suiker, dan nog de frisdrank die je erbij neemt, je mag er zelfs ééntje nemen zonder toegevoegde suiker of smaakstoffen dan nog bevat het zo’n 17 gram suiker. Dat is al gauw meer dan vier theelepels. Het punt is dat wanneer je je voedsel samen telt van een gehele dag je veel dichter bij die 22 theelepels komt dan jezelf zou denken. Suiker veroorzaakt systematisch ontsteking, het zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel stijgt en het veroorzaakt onevenwichtige hormoonspiegels. Te veel suiker kan van alles veroorzaken van diabetes tot kanker, het kan zelfs leiden tot hart- en vaatziekten, depressie, en nog veel meer. Het maakt je moe, chagrijnig, en op de koop toe een verhoogd risico op obesitas. Foto credit: 

Tot slot: Het overschakelen

Wanneer je nu op onbewerkte voeding overschakelt dan vermindert automatisch de suiker inname. In feite, als je onbewerkte voeding eet dan zal je lichaam alleen natuurlijke suikers opnemen zoals de suikers die je terug vindt in appels. Je smaakpapillen veranderen zodat je niet hunkert naar de suikers die je lichaam gewoon is. Je zal tevens een einde maken aan de inname van transvetten en chemicaliën die gevonden worden in verwerkte voedingsmiddelen. Probeer onbewerkte voeding eens voor een maand en kijk hoe je energie en gezondheid veranderen. Je zal nooit meer terug gaan naar het eten van bewerkte voedingsmiddelen.

Nieuw!!!!! De Koelkast CoachWat Kan Je Verwachten?Je leert hoe je lekker en toch gezond eet. Daarbij ga je jouw...

Geplaatst door Slanker Leven Plan Dieet Voeding Gezondheid Sport op maandag 4 april 2016