De Eetbare tuin:Courgette

In de Eetbare tuin wordt elke keer een andere groente bekeken. Dit keer courgette kweken

Het Kweken van de Courgette (Cucurbita pepo)

Bij het continu verwijderen van de Courgettes zal de plant lang door blijven bloeien en dus vruchten geven

De Courgette is afkomstig uit Noord Amerika en is van dezelfde familie als de Meloenen, Augurten en Komkommers. Veel zal dan ook overeenkomen met de kweek van de meloenen. De Courgette is net als de Meloen een plant die van warmte houdt.

Zaaien van de Courgette

Om de Courgette te kweken begin je uiteraard met zaaien. Dit kan binnenshuis al vanaf half maart. En buitenshuis vanaf half mei, tot half juni. De ontkiemingstemperatuur is het beste boven de 20ºC Als je binnen zaait, dan enkele zaden in een potje doen. En om de kiem voor te trekken en de grond makkelijk vochtig te houden. Is het verstandig om er een plastic zakje overheen te doen. Of het te zaaien in een binnen kasje. Als de zaden ontkiemt zijn. Dan direct zorgen voor meer lucht en het zakje eraf halen.

Verpotten, uitplanten of verspenen van de Courgette planten

Wanneer de plantjes een grootte hebben tussen de 6 en 15 cm dan kunnen ze verplant worden. Voor het uitplanten is Juni een goede maand. Het is dan warm genoeg, voor een volle groei van de Courgette. Als je ze binnen voortrekt, zal het uitplanten eerder moeten gebeuren. Hiervoor zal dan wel nog een keer een uitplanten in potten nodig zijn. Zodat bij koude dagen de Courgette nog naar binnen kan. Als er geen gelegenheid is, om de Courgette af te dekken, dan kan uitplanten buiten niet eerder dan eind mei. Om optimaal van de warmte gebruik te kunnen maken. Kun je de Courgettes op kleine heuveltjes planten. De heuvel zal meer gaan broeien in de zon. Dan wanneer de Courgette in de vlakke grond gekweekt wordt.

Standplaats van de Courgette

Als je buiten uitplant hou dan rekening met 1 Courgette plant per vierkante meter. Liefst in de volle zon. In wat vochtige grond. Warmte is waar de Courgette wel naar verlangt.

Bemesting benodigd voor het kweken van de Courgette

De Courgette groeit soms wel meer dan 1 cm per dag

De Courgette houdt van organische bemesting. En doet het dan ook prima in de buurt van de compost hoop.

Groei van de Courgette

De Courgette is een makkelijke plant om te kweken. Er moet goed gezorgd worden voor voldoende water. Het water geven, dient te gebeuren op de grond. En liefst niet op het blad. Als er teveel water op het blad komt, dan geeft dit witte vlekken.

Bestuiving van de Courgette

Normaal gesproken zou de bestuiving vanzelf moeten gaan. Doordat insecten een bezoekje brengen aan zowel de mannelijke dan wel aan de vrouwelijke bloemen. Als je Courgettes in de kas laat staan. Kan het zijn, dat deze bevruchting niet plaats vind. Het is dan noodzakelijk om hier even zelf voor te zorgen. Dit kan door met een penseeltje zowel eerst de mannelijke en dan de vrouwelijke bloem aan te raken.

Oogsten van de Courgette

De Courgette is een dankbare plant als het om het oogsten gaat. Je ziet de Courgettes letterlijk groeien als je er elke dag even naar kijkt. De Courgettes moeten van de plant afgehaald worden als ze ongeveer 20 cm lang zijn. Ze zijn dan op z'n lekkerst, en het bevorderd direct de aangroei van de volgende vruchten. Van 1 plant kan elke keer weer geoogst worden. Totdat de winter gaat beginnen. Al bij de eerste vorst is het in zijn geheel gebeurd met het oogsten.

Variatieteelt

De Courgette kan goed geplant worden in de omgeving van

  • Peulvruchten
  • Oost-indische kers
  • Mais
  • Sla
  • Spinazie
  • Radijs.
  • Andijvie en witlof

Met name de Peulvruchten geven stikstof af in de grond. En deze gebruikt de Courgette weer veel voor de snelle groei

In de Eetbare tuin wordt elke keer een andere groente bekeken. Dit keer courgette kweken

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden