Waar let je op bij het kopen van groeilampen

Inleiding

Er komt nog heel wat bij kijken als je professioneel wilt gaan kweken. Je hebt allerlei spullen nodig om het kweken tot een succes te maken. De verlichting is hier één onderdeel van. Met speciale groeilampen of kweeklampen zullen je plantjes beter groeien en zal de oogst beter zijn. De meeste planten en zaden hebben zonlicht nodig om te groeien. Met groeilampen wordt dit zonlicht nagebootst zodat je optimaal kan kweken. De planten groeien bijvoorbeeld sneller en de oogst zal groter zijn. Er zijn veel verschillende soorten groeilampen. Waar moet je opletten als je groeilampen of kweeklampen wilt kopen?

Wat zijn groeilampen?

Groeilampen zijn speciale lampen die gebruikt worden bij het kweken in bijvoorbeeld een kas. Zaden en planten hebben zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. De zon schijnt in Nederland onvoldoende om goed te kunnen kweken. Wanneer je alleen wilt kweken met zonlicht dan ben je afhankelijk van het voorjaar en de zomer. En zelfs dan is het zonlicht niet altijd optimaal. Met groeilampen wordt het zonlicht nagebootst. Hierdoor kan je heel het jaar door kweken. Ook kan je in principe alles kweken wat je wilt! Er zijn verschillende soorten groeilampen. Waar let je op bij het kopen van groeilampen?

Waar let je op bij het kopen van groeilampen?

Soorten groeilampen

Net als bij gewone lampen heb je allerlei verschillende soorten groeilampen.

  • Gasontladingslamp. De meeste groeilampen zijn gasontladingslampen. Een voorbeeld hiervan is de HPS lamp. Deze lamp straalt een sterk licht uit en is vergeleken bij de andere soorten groeilampen het goedkoopst.
  • Inductielampen. Inductielampen zijn energiezuiniger dan de gasontladingslampen. Ook stralen ze minder warmte af. Deze lampen kosten echter wel wat meer.
  • TL groeilampen.
  • Spaarlampen.
  • LED groeilampen.

Aantal watt

Niet alle groeilampen hebben hetzelfde aantal watt. Je hebt bijvoorbeeld groeilampen van 400, 600 of duizend watt. Een groeilamp van duizend watt zal het sterkste licht geven, maar is ook een stuk duurder. Het is zeker niet altijd nodig om groeilampen met zoveel mogelijk watt te kopen! Hoeveel watt je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte die je wilt verlichten. Even kort gezegd heb je een groeilamp van 400 watt nodig tot een oppervlakte van één vierkante meter. Tussen de één en twee vierkante meter kan je beter een groeilamp kopen van 600 of duizend watt. Ook het product dat je wilt kweken kan een rol spelen. Niet alle planten hebben evenveel licht nodig!

Groeilamp of bloeilamp

Een groeilamp straalt een bepaald licht uit waardoor planten beter zullen groeien. De meeste groeilampen hebben een wit licht. Je hebt ook groeilampen met een blauw of rood licht. Deze zijn optimaal geschikt voor het groeiproces. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Des te hoger de kleurtemperatuur, des te beter zullen de planten groeien. De meeste groeilampen zijn geschikt voor zowel het groeien, als het bloeien. Je hebt echter ook speciale groeilampen en bloeilampen. Deze zijn zo ontwikkeld dat ze optimaal geschikt voor het groeiproces of bloeiproces. Vaak kan je de groeilampen op sterkte afstellen. Een plant heeft een hogere kleurtemperatuur nodig om te groeien dan wanneer hij in bloei staat.

LED groeilampen

De LED groeilampen zijn steeds meer in opkomst. De LED groeilampen worden volop ontwikkeld en verbeterd. De LED groeilamp heeft een aantal voordelen ten opzichte van de normale groeilamp. Zo heb je minder watt nodig voor hetzelfde resultaat. Ook is een LED groeilamp energiezuinig en ze gaan een stuk langer mee! Je bent misschien meer kwijt voor een LED groeilamp, maar dit zal zich in de toekomst terug verdienen.

Prijzen

Groeilampen zijn over het algemeen niet goedkoop, maar het is wel een goede investering als je echt serieus wilt gaan kweken. De prijs is afhankelijk van het aantal watt en het soort groeilamp.

Conclusie

Groeilampen zijn onmisbaar als je serieus wilt gaan kweken in bijvoorbeeld een kas. Planten hebben licht nodig om goed te kunnen groeien. Zonlicht alleen is vaak niet voldoende. Met een groeilamp wordt het zonlicht nagebootst. Planten zullen hierdoor beter en sneller groeien. Ook zal je oogst een stuk groter zijn! Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je groeilampen wilt kopen, denk bijvoorbeeld aan het soort groeilamp en het aantal watt.