Waarom suiker slecht voor je is

Lekker zoet

Snoep, koekjes en frisdrank hebben een ding in gemeen. Ze zijn heerlijk zoet. Mensen zijn over het algemeen liefhebbers van zoete smaken en hebben daarom vaak moeite om van zoetigheid af te blijven. De beslissing om minder suikers te eten heeft vrijwel altijd met het gewicht te maken. Suiker levert namelijk alleen energie en bevat verder geen essentiële voedingsstoffen. Dit is dan ook de reden dat suikers bij gewichtstoename als eerste uit het dieet worden geschrapt. Er zijn echter wel meer goede redenen om wat te minderen met de hoeveelheid suiker die we nuttigen.

Effecten van suiker op je lichaam

Inmiddels is het wel algemeen bekend dat suikers indirect tandbederf kunnen veroorzaken. Suikers vormen namelijk goede voedingsstoffen voor de bacteriën die in de mond leven. Deze bacteriën scheiden vervolgens zuren uit die het glazuur van onze tanden aanvallen en afbreken. Zo kunnen gaatjes in het glazuur ontstaan en kunnen tanden zonder behandeling gaan rotten. Bovendien wijzen steeds meer onderzoeken erop dat de consumptie van suiker indirect kan leiden tot een hoge bloeddruk. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat het eten van veel suikers net zo slecht is voor de bloeddruk als het eten van veel zout.

Het eten van veel suiker wordt ook wel in verband gebracht met chronische vermoeidheid. Suikers worden in je lichaam makkelijk afgebroken tot glucose wat het lichaam direct energie oplevert. Als je iets zoets eet, krijg je dus een piek aan energie. De energie is echter ook snel weer verbruikt waardoor je energiepeil weer inzakt. Je voelt je dan moe en futloos. Dit effect leidt weer tot een ander probleem. Omdat je na een energiepiek weer snel moe wordt, heb je de neiging om snel weer wat suiker te nemen. Zo krijg je al snel een overmaat aan suiker binnen waardoor je kunt aankomen. Suikers leveren alleen energie en geen vitamines, mineralen of andere essentiële stoffen. Als je veel zoet eet, kun je wel een vol gevoel hebben en tijdelijk genoeg energie. Als je echter gedurende een langere tijd veel zoet voedsel eet, kun je op een gegeven moment een tekort aan andere voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten en ook vermoeidheid.

Waarom we er niet vanaf kunnen blijven

Suiker levert snelle energie. Als je honger hebt en je energiepeil ligt erg laag, weet je lichaam dat suiker je snel energie kan leveren. Als we moe en hongerig zijn, gaan we daardoor vaak snoepen. Als je moe en hongerig bent en je hebt vreselijk zin in wat zoets, kun je het beste een kleine hoeveelheid snoepgoed nemen en iets hartigs zoals een stukje kaas. Het suiker in het snoepgoed levert snelle energie en de voedingsstoffen uit het kaas leveren na een tijdje wat langdurige energie. Zo voorkom je dat je snel weer wilt snoepen.

Als we suiker eten, wordt in onze hersenen dopamine aangemaakt. Dopamine is een stof die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Het eten van suiker geeft ons dus een goed gevoel. Dit is dan vaak ook de reden dat men meer gaat snoepen als men ongelukkig is. We proberen onszelf weer op te vrolijken. Helaas vliegen de kilo's er dan ook aan wat vaak weer een reden voor neerslachtigheid is. Geen goede oplossing dus.

Geniet met mate

Het eten van suiker is een plezierige ervaring. Zolang de suikerconsumptie niet uit de hand loopt, is er totaal geen reden voor bezorgdheid. Snoep echter niet om de honger te stillen. Dit zal vaak een averechts effect hebben.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden