Addison- Biermer te kort

Je lichaam voorziet je elke dag van nieuwe energie. Wanneer je uit bed stapt is je lichaam weer uitgerust en kan je met je nieuwe "energie" weer een dag inspanning aan. Wanneer je lichaam te kort heeft aan deze producten, zal je niet goed uitrusten en kun je moe en gespannen zijn. Een van deze vitamines is B12 vitamine.

Als onze lichaam niet voldoende vitamines binnen krijgt, wordt het steeds lastiger om ons lichaam gezond te houden en bacteriën te bestrijden. Wanneer dit gebeurd worden we makkelijker ziek en zijn we geprikkeld en gespannen.

Wat houdt vitamine B12 in?

Vitamine B12 heeft diverse taken in ons lichaam, het zorgt ervoor dat onze hersenen goed blijven werken en dat zenuwen de juiste signalen( zoals pijn) blijft doorgeven. B12 wordt in de maag vrijgemaakt uit voedsel voor de verwerking van maagzuur en enzymen. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter bestand is tegen virussen en het is goed voor je geheugen.

Te kort aan B12.

Als je een te kort heb aan vitamine B12 dan kunnen er zich diverse problemen doen ontstaan. Sommige kunnen zelfs voor blijvend letsel zorgen. Hieronder vind je een lijst met diverse problemen door B12 te korten:

  • Je kunt wat moe zijn of lusteloos
  • Je kunt je minder goed concentreren
  • Mogelijk benauwdheid en kortademigheid.
  • Mogelijk duizelig zijn.
  • Last van gewrichten.
  • Mogelijk misselijkheid en diarree ( gevolg gewichtsverlies)
  • Menstruatie problemen.
  • Spierkracht verlies ( of trillen en pijn in de spieren)

Mensen die de verhoogde kans hebben op vitamine B12 te kort zijn: ouderen, veganisten, mensen met darm problemen en mensen met maagproblemen. Maar soms ook zwangere. De klachten lijken vaak op ijzergebrek en zullen in het begin nog niet veel klachten veroorzaken bij je, maar naarmate het tekort niet aangevuld wordt zullen de klachten steeds serieuzer worden. Bij aandoeningen of ziekten die gepaard gaan met grote vermoeidheid, uitputting, depressiviteit, geheugen- , spier- , gewricht- en zenuwklachten is het belangrijk om de hoogte vitamine B12 te laten bepalen. Een B12 tekort kan ook ontstaan zonder dat er sprake is van bloedarmoede.

Behandeling.

Er zijn diverse tabletten op de markt met vitamine B12 erin, maar als je een te kort heb dan helpen die tabletten niet meer. Je lichaam kan het niet uit het voedsel halen dus ook niet uit de tablet. De mogelijkheid is dan 1 maal per week tot 1 keer per twee maanden een spuitje te halen. Dit is afhankelijk van de bloedspiegel van de hemoglobine en vitamine B12. Dit spuitje bevat vitamine B12 (500 pg/2 ml) en mag zowel in de bovenbeenspier als in de bilspier worden gezet. Tijdelijke tekorten bestaan niet. In de lever zit bij een gezond mens namelijk een hoeveelheid vitamine B12 opgeslagen voor een aantal jaren. Dit houdt in dat wanneer je een te kort heb dat de behandeling gedurende het hele leven gebruikt moet worden. B12 te kort kan diverse gevolgen hebben, van kleine dingen tot serieuze grote aandoening. Van spierzwakte, tot aan onvruchtbaarheid. Het is dus belangrijk er op tijd bij te zijn.

Voorkomen beter dan genezen.

Echter voorkomen is moeilijk, door veel producten te eten zoals ei en vlees, maar ook melk drinken kan helpen de tekorten te voorkomen, maar hier staat geen enkel arts garant voor. Soms is het zelfs zo dat het erfelijk is dan helpt helemaal niks meer. Dus eet lekker een hamburger of een lekker broodje ei ook al ben je op dieet ( mits het niet een medisch dieet is) en denk erbij dat het bij jou B12 tekort mogelijk wel kan voorkomen. Al geeft deze natuurlijk geen garantie. Heb je snel last van vitamine gebrek? Laat je dan ook testen op de B12 vitamine, je kunt beter een keer te vaak zijn getest dan te weinig en je hebt toch een B12 tekort.