Vitamine C of ascorbinezuur

Vitamine C

Vitamine C wordt ook nog ascorbinezuur genoemd, het is een wateroplosbare voedingstof en ook een antioxidant. Alhoewel de meeste zoogdieren zelf vitamine C aanmaken bezitten wij als mens deze eigenschap niet, sterker nog we hebben zelfs de mogelijkheid niet om wateroplosbare vitamines op te slaan. Maar we hebben vitamine C nodig om onze biologische functies in ons lichaam in evenwicht te houden.

De dagelijkse behoefte

We hebben nood aan een dagelijkse portie vitamine C, dit is een noodzaak om de vele biologische functies in ons lichaam. We zouden onze dagelijkse hoeveelheid vitamine C uit onze voeding moeten halen en we kunnen er nooit teveel van hebben, wel te weinig dit kan dan weer wel. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine en juist daarom kunnen we het niet opslaan in ons lichaam en plassen we het teveel uit. Een teveel aan vitamine C is iets wat zelden voorkomt, een tekort hebben komt heel regelmatig voor. De verschijnselen die men vertoont bij een tekort aan vitamine C zijn nauwelijks herkenbaar, dit komt door het feit dat de grenswaarden in het laboratorium veel te laag liggen. Dus als men op controle gaat dan val je natuurlijk makkelijk binnen die grenswaarden ook al heb je op dit moment een tekort aan vitamine C. De hoeveelheid vitamine C in de weefsels verschilt sterk, de bijnieren bijvoorbeeld bevatten veel meer vitamine C in vergelijking met hun gewicht. Belangrijk om weten is dat vitamine C een belangrijk middel is tegen bijnieruitputting, dus burn- out.

Onze electronenleverancier

We hebben vitamine C nodig als communicator en als electronenuitwisseling tussen de lichaamscellen en moleculen. Is deze electronenstroom verstoord dan kan dit komen door letsels, ziekten of het vrijkomen van vrije radicalen. Vitamine C is een vrije radicalenvanger en kan deze verstoring verhelpen doordat het grote aantallen electronen kan leveren.

Collageen

De hoeveelheid collageen in het bindweefsel wordt versterkt door vitamine C, een klein tekort in het bindweefsel kan al grote gevolgen hebben. Het is nodig als hulp voor celvernieuwing van onze huid, weefsels, botten en voor het onderhoud van kraakbeen. Dus wil je zwangerschapsstriemen vermijden op je buik zorg dan dat je geen tekorten hebt.

Allergie

Vitamine C vernietigt een teveel aan histamine en werkt ook tegen de oorzaak van allergie. Antihistaminica verhindert dat histamine vrijkomt, maar je kan er zelf voor zorgen dat ze niet vrijkomen door enkele weken voor en tijdens allergieperioden extra vitamine C te nemen. Een aanbevolen dosis is 3 gram.

Alle zoogdieren maken vitamine C aan, behalve de mens, hogere apen, cavia's en bepaalde soorten vleermuizen. Ratten zijn dieren die hun eigen vitamine C aanmaken. Willen we dezelfde hoeveelheid vitamine C in ons lichaam hebben zoals deze dieren dan zouden we 2 - tot 4 gram per dag moeten innemen bij gezondheid en bij ziekte 15 gram.

Een verhoogde bloeddruk

In onze westerse wereld komen hart en bloedvatenaandoeningen meer en meer voor ondanks allerlei kunsttoestanden zoals bloedverdunners. Vitamine C is heel belangrijk ook voor het gezond houden van hersenweefsel. Volgens onderzoeken zou voldoende vitamine C de kans op een hersenbloeding enorm verlagen

Tot slot: Teveel is dan ook nooit te weinig

Vitamine C vind je vooral terug in fruit, groenten en supervoeding zoals de camu- camu bes. Grote hoeveelheden vind je ook terug in citrusfruit, bessen, cranberries, blauwe bessen, aardbeien, watermeloen, pompoen, tomaten,papaja, paprika, pepers, broccoli, bladgroente, koolsoorten en spruitjes.