Vitamines slikken kent ook tegenstanders

Voordelen en nadelen van vitamine supplementen

35827.jpegTegenwoordig zijn vitaminen supplementen die aan de winkeltoog beschikbaar zijn, iets dat mensen lijken te doen zonder de echte effecten ervan te weten. Ongetwijfeld heeft het lichaam vitamine-supplementen nodig, maar er zijn voor- en nadelen om ze te nemen en het is hoog tijd dat je de voordelen en nadelen ervan in acht neemt. En nog meer als je ze in de vorm van pillen gebruikt. Het is absoluut noodzakelijk dat het menselijk lichaam micronutriënten (mineralen en vitaminen) heeft voor de normale en gezonde groei gedurende de groei stadia en om de gezondheid op latere leeftijden te behouden. Deze micronutriënten komen naar ons toe in het voedsel dat we nemen en in sommige gevallen van supplementen. Tenzij specifiek voorgeschreven door de arts, kan het nemen van vitamine supplementen vrij te verkrijgen aan de winkeltoog schadelijker zijn dan gunstiger.

Voordelen van Vitamine Supplementen

Het lichaam is beschermd tegen kwalen en ziekte door de vitaminen en de mineralen die we verbruiken. Is het verbruik minder dan de normale eisen, lijden we aan wat bekend staat als vitamine-deficiëntie die kan leiden tot de ontwikkeling van specifieke aandoeningen. Elke vorm van vitamine-deficiëntie leidt tot een andere vorm van ziekte, bijvoorbeeld Vitamine A-tekort leidt tot nachtblindheid en droge huid en tekort aan vitamine "B1" kan gevoelloosheid en verlies van gevoel in de ledematen veroorzaken. Het nemen van vitamine supplementen geven ons een soort immunisatie tegen deze ziekte. Een soort "verzekering", vooral voor mensen die een gebalanceerd gezond dieet hebben. Er zijn sommige vitaminen die "wateroplosbaar" zijn, dat wil zeggen dat ze in de vorm van waterige vloeistoffen in het menselijke spijsverteringstelsel kunnen worden opgelost en als zodanig door het excretiesysteem van het lichaam leiden kunnen worden uitgespoeld. Het zijn de vetoplosbare vitaminen zoals A, E en K die opgeslagen zijn in de weefsels van het lichaam, die kunnen leiden tot bepaalde andere soorten ziekten.

Een korte lijst van vitaminen en de kwalen die ze veroorzaken door hun tekort

Vitamine A: Nachtblindheid en droge huid. Gevonden in groenten, eieren, volle melk, boter en lever. De vitamine staat ook bekend als Retinol.

Vitamine B1: Ook bekend als Thiamine. De grootste reden die leidt tot vitamine B1 tekort is een overmaat aan alcohol. Het tekort aan deze vitamine leidt tot verlies van sensatie, gevoel van gevoelloosheid of tinteling of pijn bij handelingen, met name de benen, doorgaans een verwoesting van de spieren die tot verlamming kunnen leiden. Vitamine B1 kan worden verkregen door voedsel zoals groenten, fruit, zemelen, volkoren, noten, granen en vis te eten.

Vitamine B2: Of Riboflavin. Kan leiden tot zweren in de mond, zichtvisie en gebarsten lippen. Groenten, lever, melk en eieren zijn rijk aan deze vitamine.

Vitamine B3: Diarree, algemene zwakte, zweren in de mond en een brandend gevoel in de tong, gewichtsverlies en ruwheid van de huid worden veroorzaakt door vitamine B3-tekort. Het eten van groenten, vlees en vis, volle korrels en granen kan deze tekort bestrijden.

Vitamine B6: Depressie, misselijkheid, pijn in de mond en duizeligheid worden veroorzaakt door het gebrek aan vitamine B6 in ons dagelijks voedsel. Groenten, zemelen en vlees kunnen nuttig zijn bij het verlichten van deze symptomen.

Vitamine B12: Symptomen zijn algemene debiliteit, kortademigheid, gevoelloosheid en tinteling van de ledematen, de handen en de voeten. Meestal is deze vitamine te vinden in vis vlees en melk.

Vitamine C: Bloedend en geïnfecteerde of gezwollen tandvlees zijn de resultaten van de tekort aan vitamine C. Hoewel vitamine C-deficiëntie een zeer zeldzaam geval is, kan het worden opgelost door citrusvruchten zoals sinaasappel en verse groenten.

Vitamine D: Een vervormde ruggengraat of verbuiging is het gevolg van het gebrek aan vitamine D. De stralen van de zon zijn overvloedig rijk in vitamine D en het kan ook gevonden worden in de dooier van eieren en vis.

Vitamine E: Het tekort aan deze vitamine is niet algemeen bekend, maar een ernstig tekort kan het centrale zenuwstelsel beïnvloeden, wat resulteert in ataxie en perifere neuropathie. Het is een belangrijke voedingsstof en kan worden gevonden in groenten, notenoliën, spinazie, tarwekiem, volle korrels en zonnebloempitten.

Foliumzuur: Symptomen van deze tekorten lijken op die van de B1 en B3. Groenten, noten, volkoren en lever dienen de benodigde voedingsstoffen die normaal gesproken nodig zijn, te leveren. Zwangere vrouwen kunnen supplementen aanvragen.

Vitamine K: Geen duidelijke aanwijzingen gevonden. Het wordt overvloedig gevonden in groenten.

Pantotheenzuur: Verlies van coördinatie, vermoeidheid en hoofdpijn zijn de symptomen die verband houden met de tekort aan deze vitamine. Groenten, aardappelen, lever en eieren bevatten deze andere vorm van vitamine B.

Nadelen van Vitamine Supplementen

Het nadeel van het nemen van vitamine supplementen heeft veel met kosten te maken als de belangrijkste factor. In werkelijkheid is het voor de bereiding van een goed uitgebalanceerde, voedzame en gezonde maaltijd veel minder duur dan het nemen van supplementen. Er is ook het bijgevolg gevaar voor overdosering. Je kan jezelf niet overdoseren door voedsel te eten die vitaminen bevat. Daarnaast kan je genoeg wateroplosbare vitaminen krijgen uit het voedsel dat je eet en de extra vitaminen die je inneemt zijn, naast de bijwerkingen van overdosering, worden alleen uit je systeem weggespoeld. Ze worden gewoon niet geabsorbeerd. Een verlies voor tijd, moeite en geld. Overdoses van het vetoplosbare soort zijn de echte schuldigen. De resultaten van overdoseringen zijn bijvoorbeeld: een overdosis vitamine A zou geluid kunnen veroorzaken in de oren, een wazig zicht, haaruitval en een groot aantal andere effecten.

Enkele van de effecten van overdosering van sommige specifieke vitaminen

Vitamine A: Geruis in de oren, wazig zicht, verlies van haar, misselijkheid, menstruele onregelmatigheden, huiduitslag en zelfs prikkelbaarheid.

Vitamine B3: Flauwheid, maagzweren, hyperglycemie, duizeligheid, jicht enz.

Vitamine B6: Tintelingen in handen en voeten, loopproblemen, gevoel van positieonevenwichtigheid, trillingen en zelfs problemen met het geheugen en depressie

Vitamine D: Doofheid, misselijkheid, verlies van eetlust, zwakke botten, hypertensie en hoog cholesterol.

Vitamine E: Spierzwakte, hoge bloeddruk, langzame genezing van wonden.

Het nemen van alleen vitaminen, zoals het nemen van vitamine B alleen, is veel nadeliger dan het in combinatie nemen met andere vitaminen. Daarom is het aanbevolen van Multi-vitamines, maar ook wel onder het toezicht van de arts.

Mensen die kunnen profiteren van het nemen van multi-vitamines

Een toevallige blik op de lijst van voedingsmiddelen die bepaalde vitaminen bevatten, zullen aantonen dat ze de groenten zijn die het meeste vitaminen bevatten. Als zodanig moet een dieet rijk aan groenten alle benodigde voedingsstoffen geven die het lichaam nodig heeft. Dit kan aangevuld worden door noten, lever, eieren, melk, vis, dit moet voldoende zijn voor de normale behoeften van een gezond lichaam. Ze zijn ook rijk aan vezels en anti-oxidanten. Maar er zijn mensen die zouden profiteren van het nemen van "Multivitamines".

Volwassenen en kinderen die geen goede voedselgroepen hebben,

  • Die mensen die elke dag minder dan 1.600 calorieën binnen krijgen,
  • Zwangere vrouwen,
  • Die mensen die lijden aan gebrek aan eetlust,
  • Degenen met spijsverteringsziekte,
  • Diegenen die een ernstige ziekte of een groot letsel hebben gehad
  • Diegenen die te druk zijn (geld verdienen) om goed eten.

Over het algemeen is het raadzaam om de mening van een arts of een voedingsdeskundige te horen alvorens een vitamine supplement aan te nemen.

Tot slot: Links