Hoe blijft het lichaam in balans met vitaminen

Van jongs af aan krijg je te horen dat vitamines belangrijk voor je zijn. Maar hoe zit dat nu eigenlijk. Wat is de logica ervan en wat is nut van vitamine supplementen.

Voeding

Het menselijk lichaam bestaat uit een ontelbare hoeveelheid onderdelen. Van cellen tot organen. Alles heeft zijn eigen functie. Het ene orgaan is verantwoordelijk voor de ene taak, een andere orgaan weer voor een taak erna. 

Er zijn in het menselijk lichaam 3 grote processen actief zoals bijvoorbeeld het proces rondom de ademhaling. Bij voeding speelt het spijsverteringskanaal een grote rol. Voeding komt er via de mond in en via de bekende weg weer uit. In het proces daar tussen gebeuren diverse bewerkingen. 

Verschillende organen, verschillende behoeftes

In de maag wordt de voeding verzameld en bewerkt door maagzuur. Vervolgens verplaatst het zich naar diverse organen als de lever, nieren en de vele darmen die het lichaam kent. Hierbij worden stoffen uit het eten opgenomen die belangrijk zijn voor het lichaam om goed te functioneren. Niet ieder orgaan heeft dezelfde stoffen nodig. Zo zijn voor de hersenen weer andere stoffen belangrijk (B vitamines dan bijvoorbeeld de ogen (vitamine A). 

Weerstand

Hetzelfde geldt voor het systeem rondom de weerstand. Vitamine C wordt vaak genoemd als vitamine die de weerstand verhoogt. Het helpt je sneller te herstellen en zorgt ervoor dat je weerbaarder bent tegen kwade invloeden van buitenaf.

Tekort

Wanneer er een tekort aan vitaminen ontstaat, kan het lichaam in de problemen komen. Wie bijvoorbeeld te weinig vitamine C binnen krijgt kan dat al merken via aften in de mond. Dit zijn blaasjes in het wangslijmvlies die bijzonder pijnlijk kunnen zijn. 

Incidenteel tekort

Een tekort kan al snel ontstaan. Wie 1 of 2 dagen slecht slaapt kan al een tekort oplopen. Maar ook diegenen die veel alcohol consumeren kennen dit probleem. Alcohol heeft de eigenschap de balans van vitamine C in het lichaam te verstoren. Er wordt er meer van verbruikt zodat er tekorten kunnen ontstaan. 

Ziekte

Vaak zie je dat als iemand geveld wordt door een virus zich bekeert tot het eten van vitamines. Uiteraard is het dan al te laat. Het virus heeft het lichaam al in een herstel modus gebracht. In het ergste geval heb je een hoge koorts met alle onprettige ervaringen van dien. Echter, dit betekent niet dat het niet helpt om gezonde voeding tot je te nemen. Hoe meer stoffen het lichaam binnen krijgt om je te helpen te herstellen, hoe beter. Vitamine supplementen kunnen je daarbij ondersteunen.

Chronish tekort

Er zijn mensen die voortdurend een tekort hebben aan bepaald vitaminen. Dit kan door externe invloeden komen of intern. Mensen die weinig in contact komen met zonlicht, kunnen een tekort aan Vitamine D krijgen. Mensen dichtbij de poolcirkel of die werkzaam zijn in ruimte zonder zonlicht kunnen hier last van hebben. En wat te denken van de mensen die 's nachts werken en overdag slapen?

Daarnaast is er een groep waarvan het lichaam onvoldoende in staat is om vitamines op te nemen. Dit kan komen door bepaalde afwijkingen van organen door beschadiging, slijtage of het hebben van een bepaald DNA. Wanneer er door artsen geconstateerd wordt dat er sprake is van een structureel vitamine tekort, kan besloten worden tot een geregeld inname van vitamines met supplementen.

Vitamine supplementen

Verschillende vormen.

Vitamine supplementen zijn pillen die ingenomen kunnen worden om een vitamine tekort aan te pakken. Deze pillen zijn er in alle soorten en maten. Klein, groot, in capsule vorm of poeder vorm. De meeste pillen worden verstrekt in potjes zoals Vitamine K bij Vitaminstore.nlBruistabletten zijn ook een populaire variant. Te mengen met water en een soort van limonade is klaargemaakt.

Gevarieerde voeding

Wie zich houdt aan een gevarieerde voeding, heeft in principe geen vitamine supplementen nodig. Hoe meer verschillende groentes, fruit, knollen, granen en andere producten het lichaam binnenkomen, hoe groter de kans dat daar stoffen bij zitten die het lichaam nodig heeft. Wie zich echt beperkt tot patat met mayo zal al snel de negatieve gevolgen ervaren. Het lichaam heeft baat bij gevarieerde voeding. Hoe dichter deze voeding bij de natuur staat, hoe beter. Bewerkt voedsel wordt vaak aangemerkt als ongezond. Meer informatie hierover is te vinden bij de World Health Organization.

Conclusie

Wie denkt zich met louter supplementen te kunnen bedienen van vitaminen heeft het mis. Supplementen kunnen een positieve invloed hebben op een tekort, maar kunnen nooit het zelfde effect bereiken als gevarieerde voeiding. Het lichaam heeft zich al miljoenen jaren ingesteld op normale voeding en zal zich al teveel niet door kleine pilletjes laten misleiden. Een appel of een broccoli is dus altijd een verstandigere keus dan een pilletje. Maar dat is ook precies wat vitamine supplement fabricanten aangeven: 'wie gevarieerd eet, heeft ze niet nodig, maar soms is een aanvulling wenselijk'.