Wat zit er in multi vitamine

De naam vitamines kennen we wel. Wat zijn nu eigenlijk vitamines en wat voor nut heeft de toediening van voedingssupplementen?

Wat zijn vitamines

Vitamines zijn voedingstoffen die een mens nodig heeft om goed te functioneren. Vitamines hebben een speciale rol. Ze worden in het lichaam gebruikt door enzymen om bepaalde chemische reacties tot stand te brengen.

Enzymen zijn eiwitten die als katalysator fungeren. Hierbij worden zij niet zelf verbruikt, maar zorgen ze er wel voor dat andere stoffen van samenstelling veranderen. Zonder vitamines kunnen bepaalde reacties niet plaatsvinden, reacties die nodig zijn om de balans in een lichaam te herstellen. Een tekort aan vitamines kan voor problemen zorgen.

Tekort aan vitamines

De meeste vitamines kunnen niet door de mens zelf worden aangemaakt. Het moet dus extern worden toegediend zodat een lichaam er gebruik van kan maken. Met een gevarieerde voeding krijg je de meeste vitamines binnen.

Variatie is hierbij belangrijk omdat niet elke type voeding alle benodigde vitaminen bevat. Zo zal het ene stuk groente vooral vitamine A bevatten en een ander stuk groente B vitamines. Hoe gevarieerder je eet, hoe groter de kans dat aan de vraag in het lichaam door de enzymen wordt voldaan.

Wanneer er eenzijdig wordt gegeten kunnen er problemen ontstaan. Enzymen kunnen hun werk niet goed doen omdat ze geen vitaminen hebben om mee aan de slag te gaan. Een tekort aan vitamine C kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken in processen rondom de weerstand. Een tekort aan vitamine A kan problemen geven in processen voor het zicht (nachtblindheid) en als er een tekort is aan B12 kunnen er problemen ontstaan in het bloed zoals bloedarmoede.

Hoe ontstaat een tekort

Bij een tekort aan vitaminen wordt er vaak gedacht aan verkeerde voeding. Toch is dit niet altijd het geval. Ook met goede gevarieerde voeding kan er een tekort aan vitamines in het lichaam ontstaan. Zo zal het lichaam in sommige situaties meer vitaminen verbruiken.

Gedrag

Onderzoeken hebben aangetoond dat roken en het gebruik van alcohol de behoefte aan vit. C verhogen. Hetzelfde geldt voor slaaptekort en stress. Al deze factoren kunnen de balans in het lichaam verstoren waardoor de enzymen extra hard aan het werk moeten.

Stoornissen

Soms zijn er in het lichaam problemen die de opname van bepaalde vitamines vermoeilijken. Problemen in de maag, bepaalde klieren, de lever en darmen kunnen er voor zorgen dat er ondanks voldoende voeding, toch te weinig vitamines worden opgenomen.

Levensfasen

Vanaf het moment van geboorte tot aan het einde van een leven: een lichaam verandert. Met deze verandering verandert ook de behoefte aan voedingstoffen. Een lichaam dat moet groeien heeft andere behoeften dan het lichaam van senioren. Ook zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij supplementen om een tekort te voorkomen.

Multivitaminen

Het blijkt dus dat een gezonde gevarieerde voeding niet altijd voldoende is om alle processen in het lichaam optimaal te begeleiden. Ook kan het zijn dat de juiste voeding niet altijd voor handen is. Een voorbeeld hiervoor kan zijn een vakantie reis. Hier ben je overgeleverd aan de voeding die voor handen is. In zulke gevallen kan het zeer nuttig zijn voedingssupplementen mee te nemen. Bijvoorbeeld een multivitaminen supplement van Flinndal.

In een multivitamine supplement zitten de belangrijkste vitamines. Zo heb bijvoorbeeld B1 en B3 met magnesium nodig voor het voorkomen van vermoeidheid. Belangrijk onderdeel van een supplement is ook de opname. Wanneer het niet wordt opgenomen, heb je er uiteraard niets aan. Daarom kunnen er aan supplementen stofjes worden toegevoegd die de opname door het lichaam verbeteren. Ook de hogere dosering zorgt ervoor dat de kans veel groter wordt dat de lichaam voldoende opneemt dan met normale voeding bereikt kan worden.

Studies

Wetenschappelijk studies tonen aan dat het gebruik van supplementen nuttig kan zijn. Het moet echter niet gezien worden als vervanger van normale voeding. `Alleen op vitamine pillen leven`, wordt uiteraard afgeraden omdat goede voeding uit meer bestaat dan alleen vitamines.

Daarnaast wordt ook afgeraden teveel in te nemen. Het lichaam gebruikt alleen de dosis die het nodig heeft. Overtollige vitamines moeten worden afgevoerd en kunnen ook weer balansen verstoren. Wanneer er gedoseerd gebruikt wordt gemaakt van multivitamines kan het een perfecte aanvulling zijn op je normale eetpatroon.