Wat is een Mammaprint

Borstkanker

In Nederland krijgt een op de negen vrouwen met borstkanker te maken. Dit is voor de patiënt en haar naaste omgeving een zeer traumatische gebeurtenis. Hierbij komt nog dat veel patiënten met borstkanker uit voorzorg chemotherapie krijgen. Chemotherapie is een erg zware en onprettige behandeling. Chemotherapie is eigenlijk niet bij iedere patiënt nodig maar er kan van tevoren moeilijk bepaald worden bij welke patiënt de kans groot is dat de tumor terugkomt. Gelukkig is daar nu in de vorm van de Mammaprint verandering in gekomen.

Wat is de Mammaprint?

De Mammaprint is een test die gebaseerd is op een onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut - Anthoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). De Mammaprint is in staat een specifieke tumor in kaart te brengen zodat de behandeling na de operatie aangepast kan worden aan deze specifieke tumor. De Mammaprint voorkomt dat veel patiënten onnodig zware behandelingen ondergaan. De Mammaprint maakt dus een specifieke behandeling voor de patiënt mogelijk. De Mammaprint is een test die door het bedrijf Agendia wordt verkocht.

Hoe werkt de Mammaprint?

De Mammaprint maakt gebruik van het tumorweefsel dat tijdens de operatie wordt verwijderd. Een aantal belangrijke eigenschappen van de tumor worden bij de test in kaart gebracht. Er wordt hierbij aandacht besteed aan 70 verschillende genen in de tumorcellen. Aan de hand van deze genen wordt er gekeken naar het risico op uitzaaiingen van de tumor, de agressie van de tumor en hoe de patiënt zal reageren op verschillende behandelingen. Op basis van deze informatie kan er een persoonlijk behandelingsplan voor de patiënt worden opgesteld. Voor veel vrouwen betekent dit dat zij geen chemotherapie hoeven te ondergaan. Aangezien deze behandeling veel van het lichaam eist, is het een enorme stap vooruit dat deze behandeling voor veel vrouwen achterwege kan worden gelaten.

Hoe kun je de Mammaprint aanvragen?

Het aanvragen van een Mammaprint moet altijd via jouw behandelende arts. Met je behandelende arts kun je bespreken of de Mammaprint voor jou een goede keuze is. Je komt alleen voor een Mammaprint in aanmerking als de tumor in een vroeg stadium is ontdekt en als er geen uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren. Het is heel belangrijk dat de keuze om een Mammaprint aan te vragen voor de operatie wordt gemaakt. Aangezien de Mammaprint gebruik maakt van vers tumorweefsel is het noodzakelijk dat het tumorweefsel direct na de operatie een behandeling ondergaat. Binnen tien dagen na de operatie ontvangt de arts de uitslag van het opgestuurde weefsel. Aan de hand van de uitslag kan er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. De Mammaprint wordt niet in alle gevallen door je zorgverzekering gedekt dus het is altijd goed om van tevoren even na te gaan waar je aan toe bent.

Geen geneesmiddel

De Mammaprint is geen geneesmiddel. De Mammaprint helpt alleen bij het stellen van de juiste diagnose. Doordat de behandeling beter aan de tumor aangepast kan worden, kunnen veel vervelende bijwerkingen van zware behandelingen voorkomen worden. De Mammaprint kan je dus wel helpen om sneller van je ziekte te herstellen. Bovendien kan de Mammaprint je meer zekerheid geven over het risico dat de tumor terugkomt. De Mammaprint kan dus helpen om een moeilijke periode wat beter draagbaar te maken.