Iedereen heeft wel eens een stijve nek

Het overkomt iedereen wel eens een stijve nek

Iedereen heeft het wel eens, een stijve nek. Een verkeerde beweging is soms al voldoende om het uit te lokken.
Meestal duurt het maar een paar dagen en ben je er vanaf. Maar in sommige gevallen kan een stijve nek alarmerend zijn en raadpleeg je best een huisarts. In dit kort artikel geef ik ook vijf verzorgingstips.

Is het éénmalig of is het steeds weer

De medische term voor een stijve nek is torticollis. Een stijve nek krijg je doordat de belangrijkste nekspieren verkeerd of teveel belast worden,  het kan zelfs zo erg zijn dat de nek door een totale verkramping van de spieren en het hoofd in een abnormale stand komt te staan.  Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een stijve nek. Dit kan liggen aan een slechte houding, slaaphouding, overbelasting van de nek door het langdurig zitten en zelfs een verkeerde of foutieve beweging kan een stijve nek veroorzaken. Soms is het heel moeilijk om een diagnose te stellen door de arts, dit komt omdat het niet altijd duidelijk is of het de spieren, wervels of slijtage is. 

Voorkom erger

De boodschap is om te blijven bewegen, meestal houd men zich stil vanwege de beperkte bewegingsvrijheid en pijn in de nek. Dit maakt het eigenlijk alleen maar erger, het resultaat daarvan is dat men de nek gaat verzwakken en nog meer laat verkrampen en verstijven. Uiteindelijk wordt de pijn erger, en wordt het zo erg dat het zenuwstelsel hierop gaat reageren en aanpassingen gaat maken die niet of heel moeilijk te behandelen zijn. Dan doet chronisch zijn intrede en dan komt het: elke aanraking en elke beweging is pijnlijk en ook nog eens heel moeilijk te genezen of behandelen.

Vijf verzorgingstips

1. Rust

Wissel de eerste dagen zachte bewegingen af met rust, ondersteun daarbij je nek zoveel mogelijk door een kussen of door je handen.

2. Warm kompres of koud kompres

Voelt je nek warm aan, of staat uw nek licht gezwollen, dan is het beter om een  ijskompres toe te passen. Voel je alleen stijfheid leg dan een warm kompres, dit kan door een kersenpitkussentje op de pijnlijke plaats te leggen, en dit gedurende een kwartier. Een kersenpitkussen kan je opwarmen in de microgolf of in de winter op de centrale verwarming.

3. Ontspannen

Uw hoofd in de minst belasbare houding houden om te ontspannen. Positie: rechtop, uw kin een beetje ingetrokken en uw schouders ontspannen naar achter.

4. Beweeglijk houden

U kan uw hals rekken om hem beweeglijk te houden, maar let op dat u zich niet belast, dit moet zo ontspannen mogelijk gebeuren. Als u uw gewrichtsbanden teveel belast, dan verzwakt uw nek.

5. Pijnstiller

U kan de pijn verlichten door een pijnstiller zonder voorschrift, alle types ibrufen zijn geschikt. Lees wel eerst aandachtig de bijsluiter.

Tot slot: De alarmsignalen

Heb je onderstaande symptomen, dan moet je zeker naar de huisarts.

  • Gevoel van verlamming in armen en benen of verlies van kracht
  • Na een val of ongeval
  • Nachtelijke zweetaanvallen en koorts
  • Zwelling in de nek
  • Je hebt een algemene ziekte zoals tuberculose
  • Je hebt ooit een kankergezwel gehad op een andere plaats
  • Je hebt een ziekte die ontstekingen veroorzaakt zoals Bechterew
  • Je nekpijn komt niet door een beweging en wordt steeds erger