Wat is een zonnesteek

Lekker die zon, maar pas op voor een zonnesteek of hitteslag in 2021

Wat_is_een_zonnesteek-IntroPlaatje.jpg

Lekker zo'n zonnetje, maar Europeanen kunnen in zijn algemeenheid zeer slecht tegen te veel kou en ook slecht tegen te warme temperaturen. Beide omstandigheden kunnen voor ons zelfs de dood betekenen. Onderkoeling is funest, maar ook te veel hitte en het te lang onbeschermd zonnebaden in de zon is dat. Is het benauwd, zonnig en hebt u te weinig afkoeling, dan is een zonnesteek vaak niet ver weg. Wat zijn de symptomen? Pas op, want een zonnesteek is zeker niet zonder gevaar. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor de zon en kunnen daar erg ziek van worden of in coma raken. Kies dus voor een verantwoorde manier van zonnen en een onbezorgd zonnebaden. Te veel zon kan ook tot een zonneallergie leiden.

Wat is een zonnesteek eigenlijk?

Een zonnesteek ontstaat meestal door verlies van zout en vocht. Veel hitte gaat vooraf aan een zonnesteek. Het is een complete oververhitting van het lichaam, waarbij bekend is dat het menselijke lichaam boven de 42˚C een temperatuurstijging niet meer aankan en zelfs bezwijkt. Door de directe stralen van de zon op een onbeschermd lichaam of door de tropische hitte. Gebruik dus bescherming, zoals een hoed, hoofddoek of parasol en zoek regelmatig ook de koelte op. Een fijne duik in het water kan wonderen verrichten om die nare oververhitting te voorkomen.

Symptomen van zonnesteek zijn

Wat is een zonnesteek, zult u zich afvragen. De klachten en symptomen van een zonnesteek op een rij zien er als volgt uit:

 • U voelt zich ellendig en misselijk.
 • U gaat zich duizelig voelen.
 • Hoofdpijn is bijna altijd aan de orde bij een zonnesteek.
 • U krijgt een hoge koorts tot zeer hoge koorts.
 • U krijgt een te snelle en soms ook een onregelmatige hartslag.
 • U hebt ook last van een te snelle en een oppervlakkige ademhaling.
 • U kunt als allergische reactie ook blaasjes krijgen op de huid. Dit is een vorm van zonneallergie die ook kan ontstaan door de reactie van de zon met een crème, zonnebrandolie, parfum en dergelijke.

In ernstige gevallen kan een zonnesteek leiden tot bewustzijnsverlies en zelfs leiden tot een coma. Wie ook het bewustzijn verliest, maar niet zweet, terwijl de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 38 graden Celsius, heeft dringend medische hulp nodig. Grijp dan meteen in.

Wat te doen bij een zonnesteek

Maar wat kunt u doen wanneer iemand de symptomen van een zonnesteek heeft. Natuurlijk zijn er allerlei preventieve maatregelen die u kunt nemen, zoals:

 • Niet te veel in de zon te zitten;
 • Genoeg vocht drinken;
 • Zet een zonnebril op en zet een hoed of pet op om uw hoofd te beschermen;
 • Voorkom te veel lichamelijke inspanning;
 • Zorg voor voldoende schaduw en afkoeling.

Maar als het zo is dat er sprake is van een zonnesteek, moet betrokkene direct naar een koelere plek worden verplaatst. Haal er medische assistentie bij, zeker als er sprake is van verlies van bewustzijn. Zorg er voor dat de patiënt, zodra dat kan ook voldoende drinkt. Voeg aan het drinken wat zouten toe. Gebruik bovendien wat koud water of een natte handdoek om de patiënt af te koelen.

Voorkom te veel blootstelling aan de zon

In de praktijk kan de ene persoon door zijn huidtype beter tegen hitte dan een andere. Maar er zijn ook bekende risico groepen zoals kleine kinderen en ouderen die zo wie zo wat voorzichtiger moeten zijn. Denk ook aan uw huisdieren, want ook die kunnen in zijn algemeenheid slecht tegen een overmatige hitte. Maak bij te veel zon en hitte dan ook goed gebruik van koelere plekken en drink vooral ook genoeg. Een hond bijvoorbeeld moet steeds als hij dat wil bij zijn waterbak kunnen gaan om wat te drinken.

Meer info op de WIKI4YOU homepage