Wat is een mantelzorgwoning

De mantelzorgwoning een goed idee

mantelzorgwoningEr is een tijd geweest dat het heel normaal was dat ouders bij hun kinderen inwoonden en de kinderen zorgden voor hun ouders tot hun dood. Tegenwoordig gaat het er heel anders aan toe: het verpleeg- of verzorgingshuis is meestal de eindbestemming. Er groeit stilaan een nieuwe trend: de mantelzorgwoning. Maar in sommige gemeenten is er nog een moeilijke weg te gaan.
 

Wat is een mantelzorgwoning

mantelzorg woningDe opmars van de mantelzorgwoning zit in de lift. Het gaat hier om een tijdelijke woning van 9 bij 6 meter in de tuin, bestemd voor een gehandicapt kind of je bejaarde ouder(s). Het hoeft geen compleet huisje te zijn: één enkele kamer is ook mogelijk. De woning of kamer is op maat gemaakt voor de bewoner(s). Men spreekt in dit verband over een mantelzorgwoning en een mantelzorgchalet. Cameratoezicht is ook mogelijk.

Pluspunten

  • De mantelzorger is verlost van het op en neer reizen;
  • Beide partijen behouden voldoende privacy;
  • In het verzorgingshuis is vaak te weinig tijd voor persoonlijke aandacht.

Minpunten

  • Een te kleine tuin voorhanden;
  • De kosten: circa 130.000 euro. Er is dan ook reeds enige kritiek op deze prijs: men vindt het wel veel geld voor een toch wel erg sober ingerichte woning (zonder bouwgrond) en vervaardigd uit beton, staal, hout en stenen. Wel is er een geavanceerd verwarmingssysteem, koeling en standaard een luchtverversingssysteem.
  • De woning wordt met een hijskraan op de juiste plek in de tuin geplaatst. Binnen enkele dagen is het geheel klaar voor gebruik. Aanpassingen worden betaald uit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Na gebruik wordt de mantelzorgwoning weer verkocht of opgehaald (bij huur) en verplaatst. Huren is ook mogelijk: ca. 600 euro, eventueel verminderd met huursubsidie. Enkele woningcorporaties zijn begonnen met het aankopen van mantelzorgwoningen (Eindhoven en Arnhem). In de regel moet het huisje binnen de 3 maanden weer verdwenen zijn na het overlijden van de (laatste) zorgbehoevende.

Aandachtspunten

► Vooral de verzorgende moet een leerproces doormaken. Omdat de zorgbehoevende zo dicht bij verblijft, is overdadige zorg en te dikwijls op en neer lopen in de beginfase een gevaar. Je moet leren om dit goed te organiseren en van beide zijden moet de privacy worden gerespecteerd.

► Bespreek het plan eerst goed met je partner en andere familieleden. Misschien hoef je zelf niet in te staan voor alle zorg maar kun je tot overeenstemming komen met andere familieleden voor sommige zorgtaken.

► Vraag ook aan de buren of ze eventueel bezwaar maken tegen een mantelzorgwoning in uw tuin. Misschien voorzien zij problemen waar je zelf met al je goede bedoelingen niet bij stil staat.

► Hou rekening met een lange aanloopprocedure alvorens het huis wordt geplaatst.

► Ga na welke/of er gevolgen zijn voor de belasting.

► Voorzie een alternatief voor als je zelf of je partner niet kan instaan voor de zorg, bijvoorbeeld als je op vakantie wilt gaan of een weekendje weg.

Jammer maar helaas… de gemeenten doen moeilijk!

Omdat mantelzorgwoningen een nieuwe maatschappelijke ontwikkeling is, is het ook voor de gemeenten nog nieuw. Zij hebben enkele jaren tegen de bureaucratie moeten knokken om eindelijk het licht op groen te krijgen maar het loopt nog steeds niet vlotjes in elke gemeente en dat ligt niet zo zeer bij de overheid maar wel aan de gemeenten zelf. En je moet toestemming krijgen van de gemeente om een zorgwoning in je tuin te mogen plaatsen. Enkele gemeenten hebben reeds een ‘bestemmingsplan mantelzorg’.

Voor meer info ga naar de website van Pas aan