Hoe kom je van vieze geurtjes af

Stank is een geur die door onze hersenen negatief beoordeeld wordt. Stank is deels cultureel bepaald; wat de een vindt stinken, vind de ander misschien wel heerlijk ruiken! En wist je dat niet iedereen hetzelfde ruikt? Als je asperges hebt gegeten dan stinkt je plas daarna, althans, dat hangt er dus vanaf! Sommige mensen ruiken deze doordringende lucht niet, dat is genetisch bepaald. Bijzonder toch? Zwangere vrouwen ontwikkelen een sterkere geur en kunnen zich eerder storen aan bepaalde luchtjes vanwege de hormonen. Vond een zwangere vrouw voorheen vers gebakken brood heerlijk ruiken, nu kan ze er niet meer tegen. Gelukkig herstelt dit zich weer na de zwangerschap. Aan deze soorten geurtjes is helaas niet zoveel te doen, in dit artikel informatie over veelgehoorde stankoverlast, tips om de overlast te verminderen en de rol van geuronderzoek.

Geurtjes

Etenslucht

Over het algemeen kan eten heerlijk ruiken, helemaal als je trek hebt. Echter, als je huis 's ochtends nog naar het diner van de avond daarvoor ruikt, word je niet blij. Denk bijvoorbeeld aan die fijne gourmetlucht met Kerst. Met koffiebonen kan je nare luchtjes uit huis verjagen; zet een pot koffiebonen met een waxinelichtje erin in de ruimte waar het stinkt of zet een kopje verse koffie op de verwarming. Een ander middeltje is schoonmaakazijn of spiritus; zet dit in een kommetje op de verwarming en de volgende ochtend zal je merken dat de geur is verdwenen.
 

Lichaamsgeuren

Niets zo vervelend als lichaamsgeuren, zowel voor degene die ze uitscheidt als de persoon die ze ruikt. Hierbij valt te denken aan een (oud) zweetlucht, de geur van uitwerpselen of mondgeur. Voorkomen is beter dan genezen... als je zelf niet degene wilt zijn die een penetrante lucht creëert kan je hier rekening mee houden in je voeding. Geen knoflook eten en als je koffie drinkt, neem dan een glaasje water daarna. Ook van melk kan je behoorlijk uit je mond gaan stinken! Toch knoflook door het eten? Kauwen op peterselie schijnt te helpen. Stinken je handen naar knoflook? Was ze dan met een roestvrij stalen zeepje, of nog simpeler: veeg ze af aan de wasbak na het handen wassen. 
Heeft iemand voor jou een grote boodschap gedaan op het toilet - of jijzelf? Steek dan een lucifer af in het toilet, alle lichaamsgassen worden zo verbrand. 
 

Verf

Net een kamer geschilderd, waar nu een indringende verflucht hangt? Ook hier werkt de tip van de koffie (zie Etenslucht)! Daarnaast kan je ook een emmer met water en azijn in de ruimte zetten of een paar glazen melk. Wat ook schijnt te helpen is, voor dat je begint met schilderen, uien open te snijden en die in de ruimte te leggen. Voor het beste resultaat kan je ook alle tips toepassen, baat het niet dan schaadt het niet.
 

Open haard

Het stoken in een open haard is een kunst op zich. Om zo min mogelijk rook (en stankoverlast) te creëren stook je geen papier of bewerkt hout en ook niet al het andere wat geen hout is. Droog hout werkt het beste. Kijk ook even naar het weer; is het mistig of windstil, dan blijft de geur langer hangen. Als het te warm is binnen probeer het vuur dan niet te smoren, want dat zorgt voor onvolledige verbranding van het hout, waardoor er schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Zet liever een raam open en gooi minder hout op het vuur. Stook sowieso niet meer dan 4 uur per dag om niet te veel schadelijke stoffen binnen te krijgen. 

Geuronderzoek

Heb je last van geuroverlast in je huis of bedrijf en heb je er al alles aan gedaan om ze te verdrijven? Dan kan je overwegen om een geuronderzoek te laten doen. Er zijn speciale experts die Geuronderzoek uitvoeren. Zij meten de samenstelling van de geur en geven tips en adviezen om de geur de baas te worden.