Hoe kom ik van mijn vette haar af

Vet haar? Het staat niet charmant en ziet er vies uit, maar hoe kom ik van mijn vette haren af? Handige tips om er snel van af te komen.

Vet haar, wat is het nu eigenlijk en hoe onstaat het?

Vet haar onstaat wanneer je huid talg aanmaakt. Dit is een soort laagje op je huid dat je huid beschermt en soepel houdt. Het aantal talg hangt af van je leeftijd en hormonen. In de pubertijd wordt veel talg aangemaakt dus hebben pubers vaak last van puistjes en vet haar. Talg wordt aangemaakt door talgkliertjes die op onze hoofdhuid zitten. Via je hoofdhuid verspreid de talg zich. Als je vaak je haar borstelt verspreid te talg zich makkelijker. Het ligt er ook aan of je steil of krullend haar hebt, want bij stijl haar kan de talg veel sneller naar onderen lopen. Maar vet haar kan ook met ongezond eten of stress te maken hebben. Soms gaat vet haar samen met roos. De grote hoeveelheid dode huidcellen op de hoofdhuid gaan zich dan ophopen en zo onstaan de witte schilfers. Je kunt het beste een niet al te agressieve anti-roos shampoo gebruiken.

Tips om van je vette haren af te komen:

 • Was je haar met een speciale shampoo. Er zijn shampoo's voor vet haar, maar een milde shampoo werkt ook goed. Deze shampoo's zorgen ervoor dat de talgproductie niet overgestimuleerd raken.
 • Föhn of stijl je haar niet te vaak. Dit kan ook voor overmatige talg productie zorgen. Ook als je veel in de wind staat kan je haar vet worden: dit heeft eigenlijk hetzelfde effect als bij het föhnen.
 • Gebruik geen agressieve shampoo, want die haalt juist weer al het vet weg van je hoofdhuid. Vaak zijn anti-roos shampoo's erg agressief. Ook het te vaak verfen van je haar is agressief.
 • Gebruik geen gel of wax voor haar. Dit doet je haar alleen maar vetter lijken.
 • Let ook op je voeding en eet niet te veel zuivelproducten en gebakken of gefrituurd voedsel.
 • De beste tip is eigenlijk: was je haar niet te vaak. Waste je eerst je haar elke dag? Doe dit dan nu om de twee dagen en bouw het langzaam af. Je kunt je haar wel elke dag blijven wassen, maar doe dit dan wel met een milde shampoo anders is je haar zo vet.
 • Gebruik alleen cremespoeling/conditioner in de puntjes en lengtes van je haar. Cremespoeling maakt namelijk je haar zacht en glad en zo wordt het sneller vet. Zeker als je het direct op de hoofdhuid aanbrengt, wordt je haar snel weer vet dus doe dit niet.
 • Masseer de shampoo bij het wassen zachtjes in je haar. Doe je dit te agressief, stimuleert het ook je talgkliertjes waardoor deze weer overtollig vet gaan produceren.
 • Zoals je al eerder hebt kunnen lezen: Kom niet te vaak aan je haar en borstel het maximaal 3 keer per dag.
 • Let erop dat je de shampoo en cremespoeling goed uitwast, want de restjes kunnen ook voor vet haar zorgen.

Producten die overtollige talgproductie tegengaan:

 • Langer fris shampoo en conditoiner spray van Andrelon.
 • Kalmerende shampoo voor vet haar van Vichy.

Nog steeds vet haar? Dan kun u het beste een huisarts of kapper raadplegen.