Wat te doen tegen pluishaar

Als je haar maar goed zit...

Als je haar erg goed zit, heb je al snel een goed gevoel over jezelf. Je haar bepaalt namelijk een groot deel van je uiterlijk. Maar wat als het niet goed zit? Een bad hair day kan je dag behoorlijk verpesten. Als je een uur voor de spiegel hebt gestaan voor een prachtig kapsel is het heel frustrerend als je een paar uur later al weer een hoofd vol pluishaar hebt. Gelukkig kun je hier wel een aantal dingen tegen doen.

Tips tegen pluishaar

Met de volgende tips kun je effectief de strijd aan met jouw pluishaar:

  1. De eerste reactie bij pluishaar is vaak het inzetten van een stijltang. Nu is dat natuurlijk heel begrijpelijk maar een stijltang doet pluishaar over het algemeen niet veel goed. Het effect is tijdelijk en meestal steeds moeilijker te bereiken. Dit komt doordat de hitte van de stijltang je haar steeds meer beschadigt. Beperk daarom het gebruik van een stijltang. Kun je niet zonder? Gebruik dan in ieder geval een product dat je haar tegen de hitte beschermt. Probeer langzaam te minderen met het gebruik van de stijltang.
  2. Gebruik altijd een geschikte shampoo en conditioner. Er zijn tegenwoordig van veel merken producten op de markt die speciaal voor de behandeling van pluishaar gemaakt zijn. Laat de conditioner er lang genoeg inzitten. Was je haar niet te vaak. Ook van een milde shampoo kan het uitdrogen. Was je haar nooit met heet water. Ook hier droogt je haar vanuit waardoor het nog meer kan gaan pluizen.
  3. Pluishaar wordt vaak veroorzaakt doordat het haar erg droog is. Gebruik daarom minstens een keer in de week een masker voor droog of pluizend haar. Breng het masker vooral goed op de puntjes van je haar aan. Wikkel er een warme handdoek omheen en laat het minstens een uur zitten. Je haar wordt hier heerlijk zacht van en je merkt meteen dat het minder pluist.
  4. Stop met het gebruik van gel, haarlak en mousse. Gebruik van producten die in je haar hard worden, kan je haar namelijk beschadigen. Gebruik in plaats hiervan liever een serum zoals de Supersoft Frizz Control Serum van Schwarzkopf. Dit serum geeft je haar een prachtige glans. Pas op dat je niet teveel gebruikt. Je hebt namelijk maar een druppeltje nodig. Wrijf het druppeltje tussen je handpalmen en ga dan met je handen door je haar. Serum helpt ook heel goed tegen korte pluishaartjes die soms in een scheiding te zien zijn.
  5. Als je onder de douche vandaan komt, is pluishaar meestal het ergst. Laat je haar onder een handdoek opdrogen of draai een knotje van je haar. Heb je geen tijd om je haar aan de lucht te laten drogen? Hoewel föhnen schadelijk is voor je haar, kan soms wel noodzakelijk zijn. Breng van tevoren altijd een beschermend product in je haar. Gebruik altijd de laagste stand zodat je haar zo min mogelijk verhit wordt. In sommige gevallen kan het helpen om je haar ondersteboven te föhnen. Hierbij buig je dus voorover en föhn je vooral vanaf je achterhoofd. Zo vangen je onderste haren, die vaak niet te zien zijn, de meeste schade op. Als je haar bijna droog is, kun je het in model föhnen. Is je haar echt heel hopeloos na het douchen? Kies er dan voor om je haar 's avonds te wassen. Zo heeft het de hele nacht om te ontpluizen.

Hopeloze gevallen

Soms kan je haar zo beschadigd zijn dat er eigenlijk niets meer helpt. In dit geval kun je beter naar de kapper gaan en een mooi, kort kapsel laten knippen. Als je heel lang haar hebt, kun je dit misschien zonde vinden. Maar een sexy, kort kapsel ziet er toch altijd veel aantrekkelijker uit dan een lange bos stro. Blijf je haar goed verzorgen als je het weer wilt laten groeien.