Voordelen van de zonnebank

Inleiding: voordelen zonnebank

De zonnebank is een algemeen bekend apparaat, de meningen zijn echter enorm verschillend. Dat de zonnebank gevaarlijk is en met verstand moet worden gehanteerd is zeer juist. Er zijn veel berichtgevingen die een verhoogd risico op kanker als het grootste gevaar beschouwen, maar zijn het allemaal nadelen als het op de zonnebank aankomt?

Zonnebank versus het zonlicht.

Zonlicht brengt UV-straling voort. Deze komt voor in drie verschillende types:

Er zijn twee soorten die schadelijk zijn voor de huid: UVA- en UVB-straling.

UVB-straling geeft het grootse effect op korte termijn. Deze straling zorgt er voor dat we ons kunnen verbranden. Het beschadigd ook ons DNA. De UVA-stralen zijn niet voelbaar maar wel aanwezig. De schadelijke effecten de ze voortbrengen zijn steeds op lange termijn te vinden. Snelle huidveroudering en huidkanker horen bij deze langetermijneffecten.

Een derde type, UVC-straling, komt niet op het aardoppervlakte maar wordt door de ozonlaag geabsorbeerd.

De voordelen van de zonnebank.

1. Voorbereiding op een vakantie.

Een zonnebankkuur starten als voorbereiding op een vakantie is een goed idee. De kuur zal er voor zorgen dat je huid dikker wordt. Dat zorgt voor een betere bescherming tegen de zon als je op vakantie bent. Dat wil dus zeggen dat je minder snel zal verbranden.

Het is dus een misvatting als mensen onder de zonnebank gaan voor hun vakantie om reeds een bruin kleurtje te verkrijgen, het dient dus ter bescherming van de huid bij een latere blootstelling aan het zonlicht.

2. Aanmaak van provitamine D.

Zonlicht (meer bepaald de UV-B straling die ook bij de zonnebank gebruikt wordt) zorgt er voor dat ons lichaam vitamine D3 aanmaakt. Vitamine D is onder andere nuttig voor de weerstand, maar ook voor de tanden en de botten. Het is dus geen slecht idee om tijdens de winter het tekort aan vitamine D op te vangen door enkele keren onder de zonnebank te gaan. Vitamine D kan je ook uit voedingsmiddelen halen, maar dit is onvoldoende voor een gunstige werking.

3. Ontspannen.

Af en toe eens onder de zonnebank gaan liggen zorgt voor het ontsnappen aan de dagelijkse stress. Veel mensen gebruiken de zonnebank als hun 'me time' en benutten deze tijd om eens helemaal te ontspannen.

4. Andere werkingen op ons lichaam.

De zonnebank verstandig gebruiken doet ons lichaam geen kwaad: zowel de doorbloeding van de huid en spieren als verschillende klierfuncties worden aanzienlijk verbeterd, mede door de warmte die geproduceerd wordt.

Naast deze eigenschappen kan het kunstmatige UV-licht van de zonnebank ook een te hoge cholesterolspiegel doen dalen en een verhoogde bloeddruk naar beneden halen. Zonnebanken worden ook ingezet in de bestrijding tegen acne. Het nadeel hieraan is echter wel dat het positieve effect slechts tijdelijk is.

Doe het met mate.

'Zonnebanken' wordt inderdaad ongezond als je er met grote regelmaat gebruik van maakt. Zorg er dus voor dat je niet te vaak onder de zonnebank gaat. Een keer per week zou ruim voldoende moeten zijn. Gaat je huid prikken tijdens de kuur, stop dan onmiddellijk met de behandeling en raadpleeg eventueel een dermatoloog.

Het allerbeste kan je een dermatoloog raadplegen vóór aanvang van een kuur. Deze kan dan jouw huidtype bepalen en gericht advies geven over het gebruik van de zonnebank.

Onthou:

  • Dat je steeds voorzichtig moet zijn als je de zonnebank gebruikt;
  • Dat er gevaren verbonden zijn aan de zonnebank en je jouw lichaam steeds moet beschermen;
  • Dat er niet alleen nadelen maar ook voordelen zijn aan de zonnebank;
  • Dat de zonnebank dienst kan doen in de winter om het tekort aan vitamine D op te vangen en een winterdepressie te voorkomen;
  • Dat de zonnebank je kan helpen bij de voorbereiding op een vakantie.