Hoe verzorg je de huid na het zonnen

Huidverzorging na het zonnen

Of je nu gebruik maakt van een zonnebank of lekker op het strand hebt liggen zonnebaden, uit onderzoek blijkt keer op keer dat UV-stralen schadelijke gevolgen voor de huid hebben. Als je huid in aanraking is gekomen met felle UV-stralen zal je de huid dus speciaal moeten verzorgen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Bovendien kan een goede huidverzorging er ook voor zorgen dat je langer je bruine kleurtje blijft behouden! Met onderstaande tips verzorg je de huid optimaal na het zonnen.

Hoe verzorg je de huid na het zonnen?

  1. Drink altijd voor, tijdens en na het zonnen genoeg water. Zonnebaden droogt de huid namelijk uit waardoor je je vaak slap en duizelig voelt na het zonnen. Ook veroorzaakt deze uitdroging vaak hoofdpijn. Bovendien zul je veel vocht verliezen tijdens het zonnen vanwege de overmatige transpiratie die zal optreden tijdens het zonnebaden. Breng daarom altijd een flesje water mee naar de zonnestudio of naar het strand en drink deze tijdens en na het zonnen leeg.
  2. Neem korte tijd na het zonnen een verfrissende douche. Sla dit nooit over omdat al het vuil en vet van de zonnebrandcrème goed afgespoeld moeten worden. Daarnaast heb je veel gezweet tijdens het zonnen en de afvalstoffen van de transpiratie moeten weggespoeld worden. De verleiding is vaak groot om met koud water te douchen, maar het is slimmer om na het zonnen met lauw water te douchen. Lauw en warm water opent namelijk de poriën zodat alle afvalstoffen goed weg kunnen spoelen en zodat de huid de aftersun daarna beter kan opnemen. Koud water houdt de poriën gesloten en dat is niet de bedoeling na het zonnen.
  3. Breng vervolgens een goede aftersun of vochtinbrengende crème, bodybutter of lotion aan. Deze helpt de huid af te koelen en werkt vochtinbrengend op de huid waardoor de huidschade wordt beperkt. Bovendien blijf je langer bruin als je de huid goed gehydrateerd houdt. Een gehydrateerde huid zorgt er namelijk voor dat de bruine kleur zich mooier kan hechten aan je huid voor en tijdens het zonnen. Een gehydrateerde huid na het zonnen kan witte vlekjes op het lichaam voorkomen.

Meer tips voor een mooie huid na het zonnen

  • Je huid is nu optimaal verzorgd en de schadelijke effecten van de UV-stralen zijn geminimaliseerd. Als je op een gezonde manier sneller bruin wilt worden, of langer bruin wilt blijven, dan kun je ook een zelfbruiner aanbrengen nadat je aftersun hebt aangebracht en deze goed hebt laten intrekken.
  • Vergeet niet om de huid regelmatig te scrubben, vooral op dagen waarop je veel ligt te zonnen. De dode huidcellen worden dan verwijderd, zodat je langer bruin blijft en een mooiere en natuurlijkere kleur krijgt. Hierdoor zal je ook minder snel vervellen en zal je minder snel last hebben van kleurverschillen na het zonnen. Scrub de huid echter nooit als je bent verbrand door de zon!

Niet te vaak zonnen

Dat zonnen schadelijk voor de huid is, weet je inmiddels wel. Laat daarom genoeg tijd zitten tussen bruiningssessies door. Als je te vaak achter elkaar gaat zonnen, loopt je huid veel onnodige schade op en neemt de kans op huidkanker toe. Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk optimaal gebruik maken van het mooie weer, dus dan is het gebruikelijk dat je iedere dag ligt te zonnen. Zorg er daarom voor dat je goed beschermd bent tegen de UV-stralen en dat je 's middags in de schaduw of binnen bent. Sla bovenstaande stappen niet over als je een bepaalde periode dagelijks ligt te zonnen.