Wat is visagie

Waarom een artikel over visagie?

De meeste vrouwen gebruiken make-up. Bij een feestje wil men nog wel eens bij de schoonheidsspecialiste in de stoel gaan liggen en opgemaakt worden. Maar een schoonheidsspecialiste kan ook visagie beheersen. Of je kan naar een echte visagiste gaan. Maar wat is nu het verschil tussen gewoon opgemaakt worden en jezelf door een visagiste laten opmaken? En zijn er verschillen tussen visagisten? En waar kun je visagie nu voor gebruiken?

Visagie, wat is dat?

Het woord visagie is een afgeleide van het franse woord "visage" dat letterlijk gezicht betekent. Een visagist(e) bekijkt voor het bewerken van het gezicht naar de sterke en zwakke punten in een gezicht. De sterke punten worden geaccentueerd, zodat ze meer opvallen. De zwakke punten worden gecamoufleerd. Daarnaast kijkt een visagist(e) bij het gebruiken van de make-up naar de kleur die het best past bij het op te maken gezicht. Je kunt daarbij bij iemand een geheel andere stijl creëeren. Kijk maar eens naar de topmodellen, die zien er vrijwel nooit twee keer hetzelfde uit. Soms zijn ze stoer en een andere keer weer heel romantisch. Daarnaast heeft een visagist kennis van wat de verschillende soorten make-up voor bepaalde huidtypes doen.

Visagie, waar leer je dat?

Visagie is een aparte beroepsopleiding. Deze opleiding kent veel variëteiten. Zo zijn er workshops die je kunt volgen. Je kunt het als specialisatie / bijvak doen na je opleiding als schoonheidsspecialiste. Of je kunt visagie als aparte opleiding volgen, waarbij de totale opleidingsduur tussen de één en vier jaar kan duren. Haarstyling is vaak een onderdeel van de opleiding.

Anbos [http://www.anbos.nl], de brancheorganisatie schoonheidsverzorging, heeft een branchediploma vastgesteld. Daarnaast zijn er diverse opleidingsinstituten, waar je het vak onder de knie kan krijgen. Deze opleidingen zijn bijvoorbeeld weergegeven op de pagina: www.visagie.nl [http://www.visagie.nl/opleiding_visagie.php].

Wat is visagie niet?

Visagie is niet hetzelfde als bijvoorbeeld een grimeur. Deze zijn gespecialiseerd in het opmaken van mensen ten behoeve van bijvoorbeeld toneelproducties. Of het aanbrengen van andere neuzen, het kaal maken van een persoon of door middel van gebitsprotheses een ander uiterlijk creëeren.

Zoals al eerder vermeld zijn niet alle schoonheidsspecialisten visagisten. Het is een apart beroep. Overigens komt de combinatie zeer regelmatig voor.

Zijn er verschillen tussen visagisten?

Natuurlijk zijn er verschillen tussen visagisten. Sowieso heeft elke visagist een eigen stijl. En ook de opleidingen tot visagist verschillen behoorlijk (zoals vermeld is de duur van de opleiding tussen de één en vier jaar). Daarnaast kunnen visagisten goed zijn in bijvoorbeeld tv-make up. Of juist meer in de make-up voor een fotosessie, of bij een modeshow.

Werkgebied visagisten

Wat zijn zoal de werkgebieden van visagisten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het opmaken van mensen ten behoeve van televisieprogramma's, modeshows en fotoshoots voor de bladen. Dit kan via een vast contract, maar er zijn ook veel freelance visagisten die dit werk doen.

Of gaan werken in een kapsalon / schoonheidssalon als visagist, eventueel gecombineerd met een andere vakopleiding. Kapsalons doen soms mee met de coiffure award en hebben daar ook visagisten voor nodig. Vacatures hiervoor zijn onder andere te vinden op: www.beautypartner.nl [http://www.beautypartner.nl].

Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld samen te werken met fotografen om klanten op een glamoureuze manier op de foto te plaatsen. Een fotograaf die bijvoorbeeld een glamourshoot met visagie aanbiedt is: www.janssen-fotografie.nl [http://www.janssen-fotografie.nl/glamour-fotografie.html] Dat is natuurlijk ook een leuke manier om met je vak bezig te zijn.

Samenvattend

Visagie is een beroep wat veel uitdaging kan bieden. Maar het is niet zo maar wat make-up op iemands gezicht smeren, het is echt een vak. En er zijn genoeg mogelijkheden om na je opleiding een leuke baan te vinden. Misschien wat voor jou?