De voordelen van pH-neutrale producten

PH-neutraal

In de supermarkt kun je verschillende producten vinden die pH-neutraal zijn. Je hebt bijvoorbeeld waslotions, scheerschuim en wasmiddelen die deze informatie bevatten. Maar wat is nu precies het voordeel van een pH-neutraal product. Waarom is dit beter voor de huid dan andere producten?

Wat is pH

Om te begrijpen waarom een pH-neutraal product een voordelig effect kan hebben, moet eerst duidelijk zijn wat pH precies is. De pH van een waterige stof geeft aan welke zuurgraad het product heeft. Met andere woorden, de pH geeft aan hoe zuur een product is. De schaalverdeling van de zuurgraad loopt van pH 0 tot pH 14. Zure oplossingen hebben een lage pH. Hoe zuurder een stof is, hoe lager de pH van deze stof zal zijn. Basische stoffen, ook wel logen genoemd, zijn het tegenovergestelde van zuren. Basen hebben juist een hoger pH. De waarde van 7 ligt precies tussen de zuren en de basen in. Stoffen met een pH-waarde lager dan 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde hoger dan 7 zijn basisch. Stoffen met een pH van 7 wordt daarom ook wel neutraal genoemd, het is namelijk geen zuur en ook geen base. Zuiver, gedestilleerd water heeft een pH-waarde van 7.

Wat zijn de voordelen van een pH-neutraal product.

Reguliere zepen bestaan voor een groot deel uit logen en hebben dus een pH die boven de 7 ligt. Vloeibare zeep heeft bijvoorbeeld een pH-waarde die rond de 10 ligt. De huid van de mens heeft echter op de meeste plekken een pH-waarde van 5 tot 6. Dat is dus een groot verschil met de zepen die gebruikt worden. Een pH-neutraal product heeft een pH die ongeveer gelijk is aan de pH van de huid. Een pH-neutraal product bevat dus meestal geen zeep en beschermt zo de natuurlijke eigenschappen van de huid. Door deze eigenschap is een pH-neutraal product vaak vriendelijker voor de huid en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid minder snel uitdroogt. De natuurlijke zuurgraad van de huid functioneert ook als afweer tegen diverse micro-organismen. Een voorbeeld hiervan is de vagina. De pH van de huid van de vagina is nog lager dan de pH van de huid op andere plaatsen. Deze lage zuurgraad zorgt ervoor dat bacteriën zich minder snel vermenigvuldigen. Om deze reden mag je de vagina nooit met reguliere zeep wassen. De zuurgraad kan dan namelijk veranderen waardoor de natuurlijke barrière tegen bacteriën wordt verminderd. Er zijn speciale producten op de markt die wel geschikt zijn om de vagina te wassen. Deze producten hebben ongeveer dezelfde zuurgraad als de vagina en zullen hierdoor de zuurgraad van de vagina niet beïnvloeden.

PH-neutrale producten

PH-neutrale producten zijn dus eigenlijk geen zepen maar andere soorten reinigingsproducten. Vaak zie je op de verpakking van een pH-neutraal product staan dat het product zeepvrij is. Een pH-neutraal product bevat andere actieve stoffen die een reinigend effect hebben. Zeep neemt de laatste jaren af in populariteit. Er zijn steeds meer producten die vriendelijker zijn voor de huid. Producten zoals douchegels bevatten bijvoorbeeld bijna nooit zeep. Er wordt meer gebruik gemaakt van andere oppervlakte actieve stoffen. De pH van douchegel ligt over het algemeen dan ook rond een pH-waarde van 6.

Conclusie

PH-neutrale producten beschermen de natuurlijke zuurgraad van de huid en zijn daarom vriendelijker dan producten op basis van zepen.