Wat wil je weten over rimpels en botox

Rimpels en botox

Het leven verloopt niet rimpelloos en dat kun je zien aan je rimpels overal in de huid. Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel als gevolg van het verouderen van de huid. Over elastine, fronsrimpels, lachrimpels, kraaienpootjes en botox.
 

Oorzaak van rimpelvorming

 • Vanaf de middelbare leeftijd wordt minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt. Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak zal de huid uiteindelijk slapper worden en dat leidt tot rimpelvorming.
 • Waarschuwing: wanneer de huid veel aan de zon wordt blootgesteld vindt extra afbraak van elastine plaats. Goede zonbescherming in de zomer is dus van groot belang om de rimpelontwikkeling af te remmen.
 • Ook roken kan aanleiding geven tot het vervroegd optreden van rimpels.

Niet alle rimpels zijn hetzelfde!

Er bestaat een 'rimpelindeling':

 1. Fijne rimpels die ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid (opperhuid).
 2. Daarnaast zijn er diepe rimpels die in feite meer groeven en plooien zijn (mond).
 3. De derde soort rimpels ontstaan niet door verslapping van de huid maar door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren (fronsrimpels)

Bestrijding van rimpels

Voor elk type rimpel geldt een andere aanpak! Dit artikel behandelt enkel het op het ogenblik zeer popolaire Botox. Andere behandelingen worden toegelicht in:

Botox en Co

 • Een vrij recente methode tegen onder meer fronsrimpels en kraaienpootjes is botuline-toxine (merknaam Botox en Dysport). Dit is een verlammende stof die de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert waardoor de werking van de spieren afneemt en zelfs stil komt te liggen.
 • Het middel wordt met een fijn naaldje in de spiertjes onder de huid ingespoten. Het blokkeert het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de huidspieren. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen.
 • Dit proces duurt ongeveer 1-2 weken. Het effect houdt een aantal maanden aan. Daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Naarmate het vaker wordt toegepast blijft het effect langer aanhouden, vooral omdat de spiertjes steeds slapper en dunner worden. Ook zonder botuline-toxine hebben deze 'ongetrainde' spieren dan moeite om rimpels in de huid te trekken. Toch moet u rekenen op een drietal behandelingen per jaar.
 • De behandeling duurt nauwelijks een tiental minuutjes en is nagenoeg pijnloos.
 • Een mogelijke bijwerking is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen. Een tijdelijk hangend ooglid is dan het gevolg. Deze bijwerking is echter uitermate zeldzaam.
 • Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling.
 • Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Ook louter medische toepassingen

Botox en afgeleide producten hebben niet alleen een schoonheidsideaal. Ze worden om pure medische reden gebruikt bij:

 1. bestrijding van aandoeningen als overmatig knipperen met de ogen, spasmen in het gelaat, draaihals en diverse spiercontracties bij gedeeltelijk verlamde patiënten.
 2. Ook tegen overmatig zweten kan het worden gebruikt.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden