Waarom beter geen Botox

Botox begin er niet aan

Onder druk van het schoonheidsideaal in de media breidt het Botox gebruik almaar uit. Het begon met de celebreties en het fotoshoppen en eindigt bij de gewone man of vrouw in de straat die geen rimpels meer kan zien. Botox dus maar. Meer en meer blijkt: botox is niet zonder gevaren: nawerkingen die op langere termijn nu nog niet bekend zijn en verslaving!
 

Soorten botox en fillers

1. Semi-permanent

  • Het voordeel van semi-permanente vullers is dat er in het algemeen geen chirurgische ingreep nodig is om de vuller te verwijderen bij een ongewenst effect of complicaties. Dit komt doordat de vullers na een bepaalde tijd geresorbeerd worden door het lichaam.
  • Sommige worden vrij snel (1-5 maanden) door het lichaam afgebroken en verdwijnen daarna uit het lichaam. Bij sommige gaat het langzamer: 5-12 maanden.
  • Een nadeel van deze techniek: het effect niet blijvend is.

2. Permanent

► Dit zijn rimpelvullers die geheel of gedeeltelijk niet door het lichaam worden afgebroken en daardoor levenslang in het menselijke lichaam aanwezig blijven.

► Voordelen van permanente rimpelvullers zijn dat er geen zware chirurgische ingreep nodig is en dat het effect blijvend is.

► Een belangrijk nadeel is dat als het effect niet naar wens is, de vuller niet zonder blijvende schade verwijderd kan worden.

► Het is mogelijk dat er bijwerkingen optreden, zowel kort na de behandeling als op de langere termijn. Bijwerkingen op korte termijn ontstaan meestal door de injecties en verdwijnen vaak weer spontaan. Voorbeelden hiervan zijn pijn, zwellingen, roodheid en koorts.

► Op langere termijn kan het lichaam ongewenste reacties vertonen op de vuller. Het meest genoemd zijn harde knobbels die ongemakkelijk of zelfs pijnlijk voor de patiënt kunnen zijn. Soms verdwijnen deze knobbels spontaan of na een behandeling met ontstekingsremmers. Als deze behandeling geen effect heeft, kunnen de knobbels alleen operatief verwijderd worden. Hierdoor kunnen littekens ontstaan.

Botox is geen rimpelvuller!?

Botoxinjecties worden wel toegepast om rimpels te bestrijden maar ze werken op een andere manier. Botox is een gezuiverd extract van het dodelijk giftige botulisme-toxine. Het blokkeert de afgifte van acetylcholine van de zenuwen naar de spieren waardoor de spiersamentrekking wordt geremd. Als een gevolg hiervan verdwijnen de rimpels. Het effect duurt ongeveer 6 maanden.

Waarom beter niet?

De afgelopen jaren zijn er verschillende berichten in kranten en op tv verschenen.

1. Bijwerkingen op lange termijn: nog onbekend!

Soms ontstaan deze bijwerkingen pas na één of twee jaar. Na bijna twee jaar bleek 40% van de patiënten nog regelmatig last te hebben van bijwerkingen: zwellingen, verhardingen, bulten op de plaats van injectie, koorts en droge ogen of mond. Ook kregen sommige patiënten last van artritis. De werking van permanente vullers berust op het uitlokken van een geringe ontstekingsreactie, een normale afweerreactie van het lichaam. Door deze ‘vreemd-lichaam-reactie’ wordt het geïnjecteerde materiaal ingekapseld. Het hierbij gevormde bindweefsel zorgt samen met het vullermateriaal voor opvulling van de rimpels.

2. Verslaafd aan Botox?

Volgens een Britse studie blijkt dat ongeveer 40% van de Botox-gebruikers ‘verslaafd’ raken aan de behandeling. Vooral de inspuitingen tegen aangezichtsrimpels zijn bijzonder populair! De studie stelde ook nog vast dat de helft van de Botox-gebruikers een probleem heeft met natuurlijke ouderdomsverschijnselen en dat 40% een compulsieve neiging hebben om herhaald Botox te gebruiken.

, , , 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden