Waarom kiezen vrouwen massaal voor een footlift

Inleiding

Waarom kiezen steeds meer vrouwen voor een footlift, een facelift voor hun voeten? Deze ingreep draagt nochtans het niet onaardig prijskaartje van gemiddeld zo'n tweeduizend euro, en is volgens vooraanstaande schoonheidschirurgen zéker geen risicoloze ingreep, wel integendeel.

Tenen worden ingekort...

Er is de jongste maanden een opmerkelijke evolutie in de esthetische chirurgie merkbaar. Inderdaad, steeds meer en meer vrouwen laten zich opereren aan hun voeten. Daarbij worden niet alleen hun tenen opmerkelijk ingekort. De voeten worden daarbij ingespoten met collageen en de nagelwortels worden zelfs uitgetrokken. Deze "schoonheidstrend" kwam overgewaaid uit Amerika en Groot-Brittanië en is nu zowel in België als in Nederland een stevige opmars begonnen. Dé voorbeelden uit de glitter en glamourwereld die zich reeds aan deze schoonheidsoperatie waagden zijn onder meer Victoria Beckham, commediène Ruby Wax en de Britse zangeres Sandy Show van de eurosongklassieker "Puppet on a string".

Voetchirurgie in kinderschoenen

Experts waarschuwen nu al voor de gevaren van deze niet eenvoudige ingreep. De footlift is geen noodzakelijke operatie om bijvoorbeeld pijn of om een of ander ongemak ongedaan te maken. De footlift wordt uitsluitend uitgevoerd om de peperdure schoenontwerpen van de wereldbefaamde stylist Manolo Blaknik te kunnen dragen. "En het is hier dat het schoentje wring", zo zeggen de meest vooraanstaande plastische chirurgen. "Voeten met normale afmetingen passen gewoonweg niet in dergelijke schoenen." Staat zowel in België als in Nederland de voetchirurge nog in zijn kinderschoenen, toch wordt deze niet ongevaarlijke footlift ook bij ons meer en meer uitgevoerd. In de schoonheidschirurgie betekent een facelift het strak trekken van onze huid. Footlift is eigenlijk een verkeerde benaming voor deze medische schoonheidsingreep. Bij onze voeten is het samentrekken van de huid immers onmogelijk. Footlift is eigenlijk een verzamelnaam voor alle ingrepen aan onze voeten gaande van het verwijderen van vervelende knobbels over het verkleinen van nagels en het rechtzetten van tenen tot het versmallen van onze voeten zelf. De vervorming of reshapping van onze voeten is een kortstondige, operatieve ingreep met een prijskaartje van gemiddeld tweeduizend euro.

Niet zonder gevaar

Plastische chirurgen die het met hun vak ernstig menen, waarschuwen dus nu reeds voor de medische gevolgen van dergelijke footlifts, want zeker niet zonder gevaar. Door de ingewikkelde anatomie van onze voeten, is het risico op ernstige complicaties immers zeer groot. De nazorg van zo een chirurgische ingreep aan de voeten, loopt maar liefst op tot gemiddeld zo'n zes weken. De kans op ernstige ontstekingen is bijzonder groot. Het belangrijkste gevolg van dergelijke ingreep is ongetwijfeld dat de voetzenuwen nooit meer zullen functioneren dan voor de ingreep, met alle nadelige gevolgen vandien. Verwonderlijk genoeg is de vastelling dat, een goede nazorg en aangepast orthopedisch schoeisel, hier van cruciaal belang zijn voor het welslagen van deze "mode-gevoelige" schoonheidsoperatie. Jawel, het dragen van orthopedische schoenen: laat dat nu precies de grootste gruwel zijn van al die vrouwen die zo een footlift willen laten uitvoeren en dromen van het dragen van smalle en zo hoog mogelijke stilleto's...

Conclusie

Een medische modegril zoals deze footlift er ongetwijfeld een is, is een overbodige én nutteloze ingreep die niet alleen veel geld kost, maar ongetwijfeld ook de validiteit van deze vrouwen ernstig in gevaar brengt...