Wat wil je weten over een neuscorrectie

Inleiding

Een mooi gezicht is voor veel mensen belangrijk. Je neus is een belangrijk onderdeel van je gezicht. Een neus is één van de eerste dingen die opvalt. Het algemene beeld van de ideale neus is een kleine, smalle en rechte neus. Maar er zijn maar weinig neuzen die aan dit beeld voldoen. De meeste mensen maken geen probeem van hun neus, maar bij sommige mensen is hun neus wel erg opvallend. Hij is bijvoorbeeld heel groot vergeleken bij de rest van het gezicht, maar hij kan ook een aparte vorm hebben, denk bijvoorbeeld aan een haakneus of wipneus. Ook vinden veel mensen een bobbel op hun neus erg storend. De enige manier om de neus van je dromen te krijgen is een neuscorrectie. Dit is een lastige en persoonlijke operatie. Er moet toch een neus worden gevormd die bij je gezicht pas. Ook kan een neuscorrectie noodzakelijk zijn als je neus afwijkend staat, er kunnen lichamelijke klachten zoals verstoppingen en hoofdpijn ontstaan. Wat moet je allemaal weten als je een neuscorrectie wilt? En hoe gaat de neuscorrectie in z'n werk?

Voor de neuscorrectie

Een neuscorrectie kost gemiddeld 3000 euro. Hoeveel je kwijt bent voor je neusocorrectie is afhankelijk van wat er gedaan moet worden. Wanneer je een neuscorrectie wilt, dan moet je duidelijk aangeven wat je verwacht van je neuscorrectie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de maat en vorm van de neus. Wanneer je een beeld hebt van je ideale neus, dan kan je in overleg gaan met de chirurg. Niet alles is mogelijk met een neuscorrectie, dus de chirurg zal bekijken welk resultaat hij met jouw neus kan boeken. Vaak gaat dit met behulp van een computer programma, zodat je samen jouw ideale neus kan uitzoeken en je kan vast zien hoe je neus er grotendeels uit gaat zien. Hier kijkt de chirurg naar:

  • De vorm en de breedte van de neus.
  • Of de neus scheef staat.
  • De verhouding van de neus vergeleken met de wenkbrauwen en kin.

Tijdens de neuscorrectie

Een neuscorrectie is eigenlijk altijd onder gehele narcose. De meeste neuscorrecties duren rond de één á twee uur, dit is afhankelijk van wat er allemaal aan de neus moet gebeuren. Een neuscorrectie is een zeer precies werkje. Een plastische chirurg probeert een neuscorrectie zo uit te voeren dat je er geen littekens aan overhoudt. Afhankelijk van wat er aan je neus moet gebeuren, wordt er hier in je neus gesneden bij een neuscorrectie:

  • Bij de meeste neuscorrecties opereert de plastische chirurg via de neusgaten. Dit is bijvoorbeeld wanneer je een andere vorm neus wilt.
  • Wanneer de neus scheef staat en recht gezet moet worden, dan zal de chirurg een sneetje maken tussen de twee neusgaten.
  • Bij een neus versmalling worden er twee sneetjes bij je neusvleugels gemaakt.

Na de neuscorrectie

Na de neuscorrectie is het over het algemeen noodzakelijk om een paar dagen opgenomen te blijven. Na de operatie krijg je een pleisterverband en een neuskapje om de neus te beschermen en in de juiste vorm te behouden. Ook krijg je neustampons in tegen bloedingen. Na de neuscorrectie zie je nog niet veel verbetering. Je neus zal er gezwollen en blauw uit zien, ook kan je bloeduitstortingen zien zitten. De eerste 48 uur zal je neus er het ergst uitzien. Daarna zal de zwelling en de blauwe plekkken wegtrekken. Door s'nachts op twee kussens te slapen en overdag rechtop te zitten en te lopen, zal dit proces sneller gaan. Waar moet je opletten na de neuscorrectie?

  • De eerste twee weken na de neuscorrectie mag je je neus niet snuiten.
  • Een bril kan je dragen door deze op je hoofd vast te plakken.
  • De eerste zes weken moet je voorzichtig zijn met lichamelijke handelingen.
  • Ook sporten wordt de eerste zes weken afgeraden.

Conclusie

De meeste mensen die een neuscorrectie laten uitvoeren doen dit omdat ze hun neus niet mooi vinden. Ze vinden hem bijvoorbeeld te groot of hij is niet mooi recht. Soms is een neuscorrectie nodig omdat er lichamelijke klachten ontstaan door een afwijkende stand van de neus. Wanneer je een neuscorrectie wilt, dan zal er samen met de chirurg worden gekeken welke mogelijkheden er zijn voor je neus en wat je ideale neus is. Een gemiddelde neuscorrectie duurt rond de één á twee uur. Daarna kan je nog een paar weken last hebben van zwellingen en blauwe plekken. Maar uiteindelijk zal je zien dat je de neus van je dromen hebt!