Wat zegt de kleur van jouw kleding

Kledingkeuze

Iedereen heeft favoriete kleuren bij het kiezen van kleding. Vaak zijn dit je lievelingskleuren. Het kunnen echter ook de kleuren zijn waar jij je prettig in voelt of waarvan je weet dat het je goed staat. Maar wist je ook dat de kleur van jouw kleding onbewust een signaal uitzendt?

Kleurenpsychologie

De associatie van kleuren met bepaalde gevoelens of eigenschappen heet kleurenpsychologie. Door de jaren heen zijn er verschillende tests ontwikkeld die jouw eigenschappen kunnen prijsgeven aan de hand van de kleuren die jij kiest. Zijn wij dan echt zo voorspelbaar? Helaas lijkt het er wel op. Dit komt waarschijnlijk door onze behoefte om goed met elkaar te communiceren. Hier worden vaak ook kleuren bij gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar aan een rood stoplicht. Rood wordt onder meer geassocieerd met gevaar. Wij begrijpen die communicatie met kleuren en gaan er onbewust gevoelens aan verbinden. Deze gevoelens werken door in onze kledingkeuze. Als wij 's ochtends met een bepaald gevoel opstaan, kan dit terugkomen in onze kledingkeuze. Ook als wij een bepaalde indruk willen maken, slagen wij er doorgaans goed in om dat in kleur uit te drukken.

Kleurensymboliek

De symboliek die wordt toegeschreven aan kleuren is afhankelijk van het land, de cultuur en de tijd waarin we leven. De betekenis die aan kleuren wordt toegeschreven kan dus door de tijd heen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de kleur groen. De laatste jaren wordt deze kleur steeds sterker geassocieerd met het milieu en biologische producten. De kleur groen wordt hierdoor de laatste tijd onbewust steeds meer verbonden met de gezondheid en het milieu. Ook het land en de cultuur waarin we leven heeft invloed op de symboliek van de kleuren. Kom je in Nederland bijvoorbeeld van top tot teen in het oranje op je werk, dan heb je grote kans dat er gevraagd wordt waarom je er vandaag zo vaderlandslievend uitziet. Tenzij het natuurlijk Koninginnedag is.

Wat zegt de kleur van jouw kleding?

Nu vraag je je natuurlijk af wat de kleuren van jouw kleding over jou zeggen. In het volgende overzicht zie je welke betekenissen met welke kleuren worden geassocieerd.
Rood Rood symboliseert warmte, energie, passie en aantrekkelijkheid. Een goede keus als je graag opvalt. Bij vrouwen wordt rood vaak als erg sexy gezien. 
Roze Roze staat voor onschuld, zachtheid, gezondheid en romantiek. Mannen die roze dragen, laten hiermee dus hun zachte kant zien. 
Oranje Oranje staat voor feestelijkheid en levenskracht. In Nederland heeft het een sterke nationale betekenis.
Geel Geel staat voor positivisme en optimisme. Geel wordt vaak geassocieerd met zonlicht. Vandaar dus de positieve symboliek.
Groen Groen staat voor vrede, evenwicht en gezondheid. Groen heeft sterke associaties met stabiliteit.
Blauw Blauw is een koele, neutrale kleur. Het kan een gevoel van afstandelijkheid en zakelijkheid veroorzaken.
Paars Paars staat voor kwaliteit, luxe en waardigheid. Waarschijnlijk is dit nog een overblijfsel van de tijd dat koningen en rijkelieden veel paars droegen.
Bruin Bruin symboliseert betrouwbaarheid, stabiliteit en echtheid. Het wordt geassocieerd met de aarde.
Zwart Zwart staat voor klassiek, ernst en zakelijkheid. Het is dan ook een kleur die bij officiele gebeurtenissen vaak wordt gedragen.
Wit Wit staat voor zuiverheid en onschuld. Het is dan ook geen toeval dat een bruid gewoonlijk wit draagt. Dit stamt nog uit de tijd dat vrouwen geacht werden als maagd het huwelijk in te gaan. 
Grijs Grijs staat voor betrouwbaarheid, wijsheid en autoriteit. Waarschijnlijk komt deze associatie van de grijze haren die met de leeftijd (en wijsheid) komen. 

Tot slot

Met een overzicht van deze symboliek kun je ervoor zorgen dat je voortaan de juiste uitstraling hebt. Hou er echter niet al teveel aan vast. Het gaat tenslotte om een vaak onbewuste associatie. Niemand zal je erop aan kijken als je altijd zwart draagt. Bedenk echter wel dat de kleur van je kleding bijdraagt aan de mening die personen zich over jou vormen.