Houd je kleding mooi in de wasmachine

De perfecte spijkerbroek

Als je het volmaakte jurkje of de perfecte spijkerboek hebt gevonden, zou je deze het liefst je hele leven zo houden. Helaas slijten kleren vrij snel. Vooral het wassen in de wasmachine kan een aanslag op je kleding zijn. Hoe zorg je dat je kleding zo min mogelijk schade oploopt tijdens het wassen?

Je kleding mooi houden

Het zorgvuldig wassen van je kleren kan ervoor zorgen dat je kleding veel langer meegaat. Zo bespaar je niet alleen geld maar hoef je bijvoorbeeld ook niet zo snel afscheid te nemen van je favoriete trui. Met de volgende tips houd je je kleding zo lang mogelijk mooi:

  • Gebruik het juiste wasmiddel voor je kleding. Kijk allereerst naar de kleur. Was je zwarte was met een wasmiddel voor de zwarte was en je bonte was met een wasmiddel voor gekleurde was. Ook je witte was heeft zijn eigen wasmiddel nodig. Voor fijne stoffen bestaat ook een apart wasmiddel. Op deze manier zorg je dat je kleding zo lang mogelijk de originele kleur houdt.
  • Was kwetsbare kleding altijd met de hand. Zo voorkom je beschadigingen in de wasmachine. Heb je geen tijd om de was met de hand te doen? Bij sommige drogisten kun je speciale zakjes kopen. Deze zakjes zijn bedoeld om panty's in de wasmachine te beschermen. Natuurlijk kun je deze zakjes ook voor andere delicate stoffen gebruiken.
  • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van de droger. Door de warmte kan je kleding al snel krimpen of vormloos worden.
  • Volg altijd de aanwijzingen op het label van je kleding. Een teiltje met water geeft aan hoe heet het kledingstuk mag worden gewassen en of het met de hand moet worden gewassen. Een rondje binnen een vierkantje staat voor een droger. Hoe meer puntjes er in het rondje staan, hoe warmer het kledingstuk gedroogd mag worden. Een strijkijzer geeft aan of het kledingsstuk gestreken kan worden en hoe heet dit moet gebeuren. Ook hier geldt, hoe meer puntjes, hoe heter het kledingsstuk gestreken mag worden.
  • Kies altijd het juiste wasprogramma voor je kledingsstukken. Zo kun je natuurlijk de temperatuur instellen maar veel wasmachines hebben tegenwoordig bijvoorbeeld ook programma's voor de tere was. Bekijk de programma's op jouw wasmachine goed zodat je weet wat de juiste keus is voor al jouw verschillende kledingstukken.
  • Keer je kleding voor het wassen altijd binnenstebuiten. Zo wordt de zichtbare kant van je kleding beter beschermd tegen beschadigingen. Strijk je kleding ook altijd binnenstebuiten.
  • Centrifugeer tere kledingstukken nooit. Ook overhemden en linnen kleding kun je het beste voor het centrifugeren uit de wasmachine halen. Tere kledingstukken kunnen hun vorm verliezen en overhemden en linnen kledingstukken krijgen erge kreukels die er bijna niet uitgaan. Haal de schone was ook meteen uit de wasmachine. Op deze manier voorkom je ook lelijke vouwen en kreukels.
  • Was je kleren alleen als het nodig is. Als je een jurkje een paar uurtjes hebt gedragen, kun je het ook een nachtje (buiten) uithangen. Het jurkje is dan weer helemaal fris en loopt geen kans op beschadigingen en slijtage in de wasmachine.

Voorraadje

Hoe voorzichtig we ook zijn, onze kleding blijft helaas niet eeuwig mooi. Een perfecte spijkerbroek is voor veel vrouwen een fel begeerd item. Helaas kan je zoektocht weer helemaal opnieuw beginnen zodra deze versleten is. Als je portemonnee het toelaat, kun je soms het beste meteen twee spijkerbroeken (of andere kledingstukken) kopen. Dan weet je zeker dat je er even mee vooruit kan. Bovendien bespaart het je veel moeite tijdens de zoektocht naar een nieuwe.