Tips om je warm te kleden op koude dagen

De winter

Met de winter komen ook de donkere, gure dagen. Op deze dagen is er weinig te merken van het broeikaseffect. Het liefst zou je de hele dag voor de open haard doorbrengen. Helaas moeten we vaak toch de kou in om naar het werk te gaan of om boodschappen te doen. Wat kun je doen om jezelf zo warm mogelijk aan te kleden zodat je de kou kunt trotseren?

Tips om je warm te kleden

De keus voor goede kleding kan veel verschil maken als je de deur uit moet. Als je jezelf goed warm houdt, word je ook minder snel ziek. Met de volgende tips blijf je zelfs op de koudste dagen heerlijk warm:

  • Ga voor overlappende kleding. Zorg ervoor dat de kleren die je aanhebt lang genoeg zijn om op elkaar aan te sluiten. Neem een hemd dat je goed in je broek kunt stoppen. Als er kieren in je kleding zijn, kan dat al heel veel schelen. Zorg altijd voor voldoende overlap. Heb je bijvoorbeeld een kort shirtje aan? Kies dan voor een langere jas zodat de naad tussen je broek en shirt goed wordt afgesloten.
  • Kies voor meerdere laagjes. Meerdere laagjes kleding houden warmte beter vast. Dit komt doordat er tussen de laagjes kleding een klein laagje stilstaande lucht zit. Stilstaande lucht is een perfecte isolator en houdt je warmte dus goed vast.
  • Kies de juiste stoffen. Sommige stoffen houden warmte veel beter vast dan andere stoffen. Wol is een voorbeeld van een heerlijk, warme stof. Een wollen hemd zal je veel warmer houden dan een synthetisch hemd. Er zijn ook speciale kledingstukken verkrijgbaar die warmte binnenhouden. Bij de HEMA kun je onder andere een dun thermo-shirt halen. Dit shirt kan je gemakkelijk onder je andere kleding aan en het houdt je heerlijk warm.
  • Vermijd dunne zolen. Als je koude voeten hebt, is het moeilijk om de rest van je lichaam warm te houden. Dikkere zolen voorkomen dat de kou van de grond in je voeten trekt. Vooral rubberen zolen isoleren erg goed en houden je voeten heerlijk warm.
  • Bedek je hals. Kies op koude dagen bij voorkeur niet voor een open hals. Trek een trui aan of koop een sjaal die je hals goed kan bedekken. Je bloedvaten liggen bij de hals vlak onder de huid. Als je hals niet bedekt is, zal je bloed daar snel afkoelen en die kou door de rest van je lichaam verspreiden. Houd ook je handen goed warm met een stel goede handschoenen.
  • Zwaar geschut. Sommige dagen zijn zo koud dat ze vragen om zwaar geschut. Op deze dagen word je door niemand vreemd aangekeken als je wat minder modieuze kleding draagt. Trek alle oorwarmers, beenwarmers, skimutsen en lange onderbroeken uit de kast. Eventueel kun je natuurlijk een aantal van deze kledingstukken wegmoffelen voordat je op je werk verschijnt. En niemand zal weten dat je een lange onderbroek draagt als jij het ze niet vertelt. Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een meer stijlvolle legging of maillot onder je broek aan te trekken.

Tot slot

Soms kan het zo koud zijn dat je vreest nooit meer warm te zullen worden. Als je regelmatig dit gevoel hebt, zou je een minithermosfles kunnen aanschaffen. Als je op de bus of trein zit te wachten kun je jezelf verwarmen met hete chocolademelk of koffie. Een echte aanrader voor de koukleumen onder ons.