Wat is het kledingadvies voor sporten in de wintermaanden

Inleiding

De training gaat gewoon door, ook al is het koud buiten. Welke kleding kun je nu het beste dragen tijdens het sporten buiten in de kou? Welke kleding is het best bestand tegen regen? Heeft het dragen van een extra t-shirt onder je sportkleding nu wel of geen zin? Heeft het dragen van verschillende lagen kleding zin? Lees meer

Kledingadvies tijdens het sporten in de winter

Tijdens de wintermaanden gaan voor een aantal sporten de trainingen en wedstrijden buiten gewoon door. Deze trainingen gaan ook door tijdens behoorlijke regenbuien en koude temperaturen. Het belangrijkste tijdens de training of tijdens de wedstrijd is dat je spieren niet teveel afkoelen. Hieronder volgen een aantal belangrijke tips:

Onderkleding

As je buiten moet sporten is het altijd belangrijk om je goed aan te kleden, zeker tijdens de wintermaanden. De meeste mensen kennen wel het systeem van zoveel mogelijk laagjes kleding dragen om warm te blijven. Nu is het zo dat in veel gevallen als onderkleding een katoenen t-shirt wordt gekozen. Dat t-shirt wordt dan gekozen met het idee om een extra laag kleding te dragen zodat je extra warm blijft. Nu heeft het dragen van een katoenen t-shirt meer nadelen dan voordelen. Eén van de kenmerken van katoen is namelijk dat het nat wordt en als het eenmaal nat is ook nat blijft. Met andere woorden als je bijvoorbeeld een katoenen t-shirt onder een voetbalshirt draagt en het gaat een beetje regenen, dan zal dit t-shirt nat worden en ook nat blijven. Dat is dus een groot nadeel. Als je een katoenen t-shirt onder je kleding draagt in de zomermaanden kan het nat worden door inspanning, dus door zweet. Ook in dit geval zal het dragen van een katoenen t-shirt juist het tegenovergestelde effect hebben, want het t-shirt blijft nat. Doordat het t-shirt nat blijft zal je ook sneller afkoelen en als er vervolgens dan nog een klein windje staat vat je gemakkelijk kou.

Een katoenen shirt werkt dus niet, maar wat dan wel? Het beste dat je kunt dragen onder bijvoorbeeld een voetbalshirt of een hockeyshirt is strakke onderkleding. De onderkleding zit dan strak om je lichaam heen en heeft een goede beschermingsfactor. Deze speciale onderkleding zorgt voor een goede afvoer van het vocht (of het nu door de regen of door zweet komt). Deze shirts zijn in sportzaken te koop. Je hebt onderkleding in de vorm van shirts met een hoge nek en lange mouwen en je hebt shirts met korte mouwen. Het spreekt voor zich dat de shirts met een hoge nek en lange mouwen beter de warmte van je lichaam vasthouden. Dit soort onderkleding geniet dus de voorkeur boven een katoenen shirt omdat het je lichaam beter op de juiste temperatuur zal houden. Er zijn ook, indien dit niet genoeg is, nog hemden te koop van hetzelfde soort materiaal als de strakke onderkleding. Deze zijn ook geschikt om te dragen.

Trainingspak

Ga je tijdens de wintermaanden sporten dan is het van belang dat je je trainingspak aanhoudt tijdens de warming up, dus ook voor de warming up net voor de wedstrijd. Je spieren zijn op dit moment nog niet goed opgewarmd en het is juist tijdens deze momenten dat je extra gevoelig bent voor blessures. Tijdens de warming up dus altijd ook een lange broek aan. Als de spieren zijn opgewarmd kan de broek uit om aan de wedstrijd te beginnen. Speel je niet tijdens de wedstrijd om je even gewisseld ben of moet je wachten terwijl de rest al aan het spelen is, altijd het trainingspak weer aandoen. Je spieren koelen anders namelijk teveel af. Regent het, dan is het verstandig om een ademend regenjack aan te doen, in elk geval zo lang mogelijk. Tijdens de training is het verstandig om het regenjack de gehele periode aan te houden.

Handschoenen

Is het erg koud dan is het verstandig om handschoenen te dragen zowel tijdens de training als tijdens een wedstrijd. Zijn je handschoenen eenmaal nat geregeld dan bieden ze geen meerwaarde meer en kun je ze beter uittrekken.