Hoe krijg ik vlekken zoals schimmel en rode wijn uit mijn kleding

Inleiding

Niets is zo vervelend als vlekken in je kleren. Sommige vlekken komen spontaan (en altijd op een zeer ongemakkelijk moment zoals bijvoorbeeld rode wijn, op je leuke linnen broek als je op een leuk feestje bent) en sommige vlekken nemen er even de tijd voor, zoals schimmel in natte kleding die je even hebt weggelegd en vergeten bent. Dan is de geur er in ieder geval die je waarschuwt. Om je een beetje op weg te helpen deze vlekken aan te pakken, kun je gebruik maken van een aantal tips voor de bovengenoemde problemen, het wijnprobleem en het schimmelincident.

Hoe krijg ik schimmel uit mijn kleren

Stel je hebt je kleding in een vochtige ruimte liggen, of je hebt je kleding niet goed laten drogen na het wassen; als je het dan weer aan wil trekken zie je ineens allerlei groene plekken, of zwarte stipjes (ook wel 'het weer' genoemd) of met een zeer onaangename muffe geur.Hoe krijg je het er dan weer uit? Hieronder een aantal oplossingen:

Tips

 • Je kan de kleding een kleine 2 uur in een chloorvrij bleekmiddel leggen (peroxide). Hierna gewoon wassen zoals u gewend bent of zoals aangegeven staat in het merkje in de kleding.
 • Schenk een scheutje schoonmaakazijn in je wasbol of doseerbakje en was dit mee.
 • Smeer de vlek ruim in met Ossegalzeep en was het direct erna.
 • 1 liter karnemelk mengen met een kopje zout en een 1 eetlepel azijn laat dit een nacht weken en hierna wassen.
 • Gebruik shout of vanish op de vlekken.
 • Een extra tip van een lezer: warm water mengen met een beetje wasmiddel en een beetje Omino Bianco. In dit sopje de beschimmelde kleding in laten weken tot de schimmel volledig weg is. Daarna gewoon wassen. Dit kan zowel voor witte was als voor gekleurde was.

Denk om gevoelige en kwetsbare stoffen zoals wol, satijn, zijde en dergelijke; bovenstaande tips kunnen deze mogelijk aantasten!

Voorkomen

Zorg dat de kleding zo min mogelijk lang nat en vochtig blijft.

Leerwiki en de schrijver stellen zich niet aansprakelijk voor mogelijke schade die voortvloeit uit het opvolgen van bovenstaande tips/ aanwijzingen.

Hoe krijg ik rode wijn uit mijn kleren

Zit je lekker aan een glas rode wijn; word je aangestoten en komt het op je kleding. Om deze wijnvlekken uit je kleding te krijgen zijn er een aantal tips en trucs!

Eigen risico!!

Het weghalen van rode wijn uit je kleding is niet geheel zonder risico. Houd rekening met de informatie in de waslabels van je kleding en kijk vooral uit met fijne weefsels. Deze kunnen makkelijk beschadigd raken.

Sommige tips zijn ook geschikt voor het reinigen van wijn uit het tapijt. (deze tips zijn mogelijke oplossingen. De auteur is niet aansprakelijk voor het resultaat!)

Tips

 • Het aangetaste deel direct deppen met witte wijn of bruiswater (spa rood).
 • Zout erover heen leggen en een nacht in laten trekken (werkt ook op tapijt).
 • Insprayen met schoonmaakazijn en erna op 60 gr in de wasmachine (wees voorzichtig met fijne stoffen).
 • Een nacht laten trekken in melk.
 • Inwrijven met ossegal en naspoelen.
 • Insprayen met glassex en even inlaten trekken; en erna wassen.


Reacties (2)

Reageer
Myriam reageerde 2 jaar geleden
19 Dec 09:46
Beste Cindy: Deze Omino Bianco: dat bestaat in verschillende varianten. Welke bedoel je? Je hebt wasmiddel (vloeibaar en poeder). En je hebt allerlei andere soorten.
Cindy reageerde 9 jaar geleden
12 Jul 14:20
Ik heb de oplossing gisteren ontdekt om schimmels te verwijderen uit kledij.Warm water mengen met een beetje wasmiddel en een beetje Omino Bianco.In dit sopje de beschimmelde kleding in laten weken tot de schimmel volledig weg is.Daarna gewoon wassen.Dit kan zowel voor witte was als voor gekleurde was.Echt een wondermiddel.