Wat zijn Uggs

Inleiding

Geliefd en gehaat: Uggs. Het zijn die laarzen van schapenleer en schapenvacht, die zó lekker lopen dat je ze nooit meer uit wil doen! Waar ligt de herkomst van deze laarzen? Hoe houd je ze schoon? Kun je ze dragen in regen en sneeuw? Waarom zijn ze zo’n hype geworden?

De historie

Waar komen Uggs vandaan?

De Uggs vinden hun oorsprong in Australië waar op het platteland deze laarzen al langer populair zijn. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog stijgt de populariteit van de laars, doordat piloten ze dragen. Ze blijken namelijk bij uitstek geschikt om onder lage temperaturen en hoge druk de voeten warm te houden. Schapenleer en schapenvacht bevatten speciale thermosstatische eigenschappen. De lucht kan door de vezels circuleren zodat de lichaamstemperatuur wordt behouden. Uggs zijn bedoeld om zonder sokken te dragen, zodat de thermosstatische eigenschappen van de vezels volledig tot hun recht komen.

De Ugg van nu

De opkomst van de hedendaagse Ugg begint in 1978. Een jonge surfer, Brian Smith, maakt een uitstapje naar de Verenigde Staten met een tas vol laarzen van schapenleer. De laarzen worden razend populair onder de surfers in Californië. In 1995 wordt er patent op aangevraagd. Zo is UGG® Australia, van Deckers Australia Uggs ontstaan.

Doorbraak van de Uggs

De Uggs vinden hun echte doorbraak een aantal jaar geleden, wanneer steeds meer Hollywoodsterren, acteurs en popsterren de laarzen dragen. Door de mediahype worden de Uggs over de hele wereld mateloos populair.

'Echt' of 'nep'?

Sinds de grote doorbraak van de Uggs zijn er talloze 'neppers' in omloop. De prijzen van deze kopie-Uggs variëren enorm. Vaak is het verschil tussen echte en namaak-Uggs duidelijk waar te nemen, maar er zijn ook heel goede kopieën in omloop.

Hoe herken je de 'echte' Uggs?

De 'echte' Uggs, zoals de Deckers Australia Uggs genoemd worden, zijn aan enkele kenmerken te herkennen:

  • De echte Uggs worden gemaakt in China. Op de namaakvariant staat op het label dat ze gemaakt zijn in Australië of Nieuw-Zeeland. Dit gaat echter niet op voor de Ultra-modellen, die worden wel in Nieuw-Zeeland gemaakt.
  • De prijs van echte Uggs ligt veel hoger dan van de namaakvariant.
  • De echte Uggs zijn gemaakt van schapenleer en schapenbont. De namaakversies zijn gemaakt van synthetische stoffen en synthetisch bont.
  • De geur van een echte Ugg is anders dan die van een synthetische laars. De echte Ugg ruikt naar een natuurlijk product, terwijl de synthetische versie vaak chemisch ruikt, naar verf.
  • De echte Uggs gaan veel langer mee dan de namaak-Uggs.
  • Op het label van de echte Uggs staat een '®', een “registered trademark”-teken.
  • Het lettertype op het label van de echte Uggs is anders.
  • Synthetische Uggs zijn vaak verkrijgbaar in kleuren die niet bestaan in de collectie van Deckers Australia.
  • De zool van een echte Ugg loopt vloeiend door in de hak en is erg flexibel. De namaakvariant heeft een duidelijk zichtbare lijn en is erg hard en stijf.

Onderhoud

Bescherming tegen regen en sneeuw

Heb je eenmaal de echte Uggs gekocht, dan wil je natuurlijk dat ze lang mooi blijven. Het is niet verstandig de Uggs in de sneeuw te dragen, ook al zijn ze bestemd voor lage temperaturen. Eigenlijk zijn ze helemaal niet geschikt om te dragen in nat weer. Daarom is het aan te raden om ze voor het dragen in te spuiten met een waterafstotend middel. Zijn ze toch nat geworden? Droog ze nooit bij de verwarming, dan kan het schapenleer hard worden. Stop er wat papieren tissues in zodat ze mooi in vorm blijven en laat ze gewoon aan de lucht drogen.

Zo blijven Uggs het mooist

Uggs kun je zo nu en dan borstelen met een zachte borstel. Dit moet in één richting gebeuren. Je kunt de Uggs ook afnemen met een vochtige doek. Een product waarmee je Uggs schoon kunt maken én beschermen is de 'Ugg Australia Sheepskin Cleaner and Conditioner'. De naam zegt het al, deze conditioner is speciaal gemaakt om Uggs schoon te maken en te houden. Spuit de Uggs hier regelmatig mee in.