Wat is Natuurlijk Ouderschap of Attachment Parenting

Inleiding

Natuurlijk Ouderschap word ook wel Attachment Parenting genoemd. Het word in landen als Afrika en China sinds tijden al toegepast. De Amerikaanse kinderarts William Sears heeft Attachment Parenting voor 20 jaar terug ontwikkeld, en het ook bij zijn eigen kinderen toegepast. Maar wat is Natuurlijk Ouderschap eigenlijk, en hoe pas je het toe.

Betekenis Natuurlijk Ouderschap

In Nederland is er voor de benaming Natuurlijk Ouderschap gekozen, wanneer je de Engelse benaming letterlijk vertaald komt het neer op: een hechtingsband scheppen tussen ouder en kind. Het gaat niet alleen om de hechting maar ook om het zelf-ontwikkelend vermogen van het kind. Natuurlijk staat voor de natuur, vele culturen over de hele wereld die nog dicht bij de natuur staan passen deze technieken toe. Hierbij kun je denken aan de stammen in Afrika. In deze cultuur is te zien dat de moeder de baby altijd dicht bij haar draagt d.m.v een doek waarin de baby ingewikkeld is. Ouderschap staat voor ondersteuning van de ouders. Er is hier bewust voor de term ouderschap gekozen omdat het woord opvoeden teveel zou doen lijken alsof er aan het kind 'gesleuteld' moet worden.

Geschiedenis van Attachment Parenting

De Amerikaanse kinderarts William Sears is 20 jaar terug begonnen met het uitwerken van zijn ideeën over het omgaan met baby's. Daarbij heeft hij eerst 7 jaar ervaring opgedaan, daar hij in zijn praktijk vele ouders en kinderen meemaakte. Hierbij werd er opgemerkt dat er een bepaalde manier is hoe om te gaan met een kind. Sears gaat ervan uit dat de ouders de enige experts zijn met betrekking tot hun kind. Om een bepaalde deskundigheid over hun kind te krijgen is het van belang dat kinderen en ouders een hechtende band kunnen opbouwen, waarin zowel de ouders als kind goed gedijen. Hierdoor ontstaat er hechting, en hoe beter de hechting tussen ouder en kind des te beter ze elkaar leren begrijpen


Natuurlijk Ouderschap

Bij Natuurlijk Ouderschap zijn de uiteindelijke doelen:- Ken je kind- Help je kind zich goed te voelen- Genieten van het ouderschap.

Om deze drie doelen te kunnen te bereiken is het van belang dat de volgende punten gehanteerd worden:

  • Blijf na de geboorte in contact met je baby.Wacht hierbij bijvoorbeeld eerst nog even met het wassen van je kindje. De baby word 9 maanden veilig en warm bij jou gedragen, en het geboren worden is een intensieve gebeurtenis voor een baby. Het is van belang dat de baby na de geboorte eerst een tijdje bij de moeder op de buik kan worden gelegt.Zou dit door medische redenen niet kunnen, probeer dit dan zo snel mogelijk te herstellen.
  • Geef gehoor aan de signalen van je kind, wanneer hij bijvoorbeeld huilt laat hem dan niet continu huilen maar neem hem bij je en laat merken dat je ervoor hem bent.
  • Geef zolang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding is meer dan alleen maar voeding. Borstvoeding kan ook goed als troostmiddel voldoen.Voed bij borstvoeding op verzoek.
  • Draag je kindje zoveel mogelijk bij je. Hierbij kun je gebruik maken van de babydrager. Een kindje vind het fijn, mede als hij nog jong is om dicht bij zijn moeder te worden gedragen.
  • Slaap samen met je kind, of schaf een co-sleeper aan. Hiermee is je kindje altijd dicht bij je.
  • Geef ruimte aan de ontwikkeling van empathie door geen agressie te gebruiken. Leg altijd zoveel mogelijk uit, en probeer niet te schreeuwen tegen je kind.
  • Vermijd vaak voorkomende of een langdurige scheiding.
  • Bewaar het evenwicht in het gezinsleven.