Waar moet je op letten bij het kopen van een autostoeltje

Inleiding

Een autostoeltje heeft iedereen die een kind en een auto heeft, nodig. Een kind vervoeren in een autostoeltje is nu eenmaal de veiligste manier van vervoeren. Een kind vervoeren op schoot is dus heel erg onverstandig! Dus ook bij de korte ritjes, bijvoorbeeld bij het even snel naar school of de peuterspeelzaal brengen altijd het kind vervoeren in een autostoeltje.

Aanschaf van een autostoeltje

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van een autostoeltje is de veiligheid. Daarnaast is ook het comfort van belang en natuurlijk ook de betrouwbaarheid van het autostoeltje. Er zijn verschillende onderzoeken en testen gedaan door bijvoorbeeld de Consumentenbond (een test met 52 autostoeltjes) ten aanzien van de veiligheid van autostoeltjes. Het maakt niet zoveel uit bij welke zaak het autostoeltje wordt aangeschaft (warenhuizen, autozaken, babyzaken) als het maar aan de daartoe bestemde eisen voldoet.

Hoe plaats je een autostoeltje in de auto

Voor elke leeftijdsklasse en gewicht zijn er autostoeltjes op de markt. Deze autostoeltjes dienen, om de veiligheid zo groot mogelijk te laten zijn, in bepaalde richtingen in de auto te worden geplaatst.

 1. Bij de leeftijd van 0 t/m 9 maanden dient het autostoeltje tegen de rijrichting in te worden geplaatst;
 2. Bij de leeftijd van 9 t/m 18 maanden dient het autostoeltje tegen de rijrichting in te worden geplaatst;
 3. Bij de leeftijd van ongeveer 1 tot 3 jaar dient het autostoeltje geplaatst te worden met de rijrichting mee;
 4. Bij de leeftijd van 3 tot 6 jaar dient het autostoeltje (of verhoger) met de rijrichting mee te worden geplaatst;
 5. Bij de leeftijd van 6 tot 10 jaar dient het autostoeltje of verhoger met de rijrichting mee te worden geplaatst.

Vervolgens dient nog opgemerkt te worden dat een autostoeltje dat tegen de rijrichting in wordt geplaatst nooit bij een airbag mag worden neergezet. Als de airbag ineens tevoorschijn komt gebeurt dit zo snel dat het gevaarlijk is voor het kind in het autostoeltje.

Veiligheidseisen voor autostoeltjes

Om de veiligheid van kinderen in de auto te verhogen zijn er sinds het begin van 2006 regels opgesteld. Deze houden onder andere in dat kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter, of ze nu voorin of achterin de auto zitten, altijd op een autostoeltje of een verhoger moeten zitten. De autostoeltjes die getest zijn en goed bevonden zijn, zijn voorzien van een keuringslabel. Deze keuringslabel is ECE R44/03 of R44/04. Deze eisen gelden voor alle landen die bij de Europese Unie behoren. Er zijn wel een aantal kleine verschillen met betrekking tot de regels. Zo kan het zijn dat in bepaalde landen van de Europese Unie kinderen tot en met een lengte van 1,50 in een autostoeltje vervoerd moeten worden. Het is handig om dit uit te zoeken alvorens men naar het buitenland gaat om een boete te voorkomen.

Tweedehands autostoeltje

Het is natuurlijk mogelijk om een tweedehands autostoeltje te kopen. Het is dan wel van belang dat het autostoeltje aan de keuringseisen voldoet. Het is ook van belang om te weten of een autostoeltje in een botsing betrokken is geweest. Indien dit het geval is, is de veiligheid van het autostoeltje niet meer te garanderen.

Welke merken autostoeltjes zijn er op de markt in Nederland

De keuze is reuze! Er zijn zeer veel merken autostoeltjes op de markt in Nederland. Deze merken hebben ook nog eens verschillende modellen. Hieronder is een lijst opgenomen van fabrikanten van autostoeltjes:

 1. Maxi Cosi
 2. Romer King
 3. Ellermeyer
 4. Kiddy
 5. Graco
 6. Recard
 7. Bugaboo
 8. Starlight
 9. Osann
 10. Evola
 11. Baby Relax
 12. Chicco
 13. Hema
 14. Quinny
 15. ABC
 16. 2NJoy
 17. Cybex
 18. Concord Driving
 19. Storchenmühle


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden