Een kind en zijn knuffels

Inleiding

Bijna ieder kind heeft minstens tien knuffels. Het begint vaak al bij de zwangerschap, vaak kan je het zelf niet laten om van die schattige en zachte knuffels te kopen. Maar ook bij de geboorte zijn knuffels een populair cadeau. Er zijn zoveel soorten en maten knuffels, de één nog leuker dan de ander. Een baby heeft nog niet echt een band met zijn knuffels. Hij vindt ze leuk om naar te kijken of om in zijn mond te stoppen. Maar wanneer een kind ouder wordt, dan zullen knuffels echt belangrijk worden. Er moeten er bijvoorbeeld één of meer mee in bed, maar er wordt ook mee gespeeld. Een kind bouwt een band op met zijn knuffels, zo kan hij troost halen uit zijn knuffel als hij verdrietig is of als hij zich alleen voelt. Een peuter zal zijn knuffels overal bij betrekken, ze gaan overal mee naartoe en moeten overal mee meedoen. Wat wil je allemaal weten over een kind en zijn knuffels?

Soorten knuffels

Er zijn ontelbaar veel soorten knuffels. Je hoeft maar een speelgoedwinkel of babywinkel in te lopen en de knuffels lachen je toe. Je hebt ze in allerlei maten, van maatje mini tot levensgroot. Knuffelberen en knuffelkonijnen zijn het populairst, maar van bijna iedere diersoort is wel een knuffel gemaakt. Ook van bekende tv figuren zijn knuffels te vinden, denk bijvoorbeeld aan knuffels van Disney, Sesamstraat en Nijntje. Een knuffel hoort aan een paar eigenschappen te voldoen. Zo moet hij lekker zacht zijn, met een harde knuffel kan je niet lekker knuffelen. Ook de stof van de buitenkant is vaak heel zacht, dit verhoogt de aaibaarheid van de knuffel. Sommige knuffels hebben wat extra's, zo kunnen ze geluid maken of een muziekje af spelen.

Een kind en zijn knuffels

Een baby heeft vaak al vele knuffels. Hij zal echter nog geen favoriet hebben. Hij vindt ze leuk om naar te kijken, aan te voelen of in zijn mond te stoppen. Pas wanneer een kind ouder wordt, zal hij een voorkeur voor bepaalde knuffels krijgen. Voor welke knuffel een kind kiest, is per kind verschillend. Het is soms niet verklaarbaar waarom een kind juist die ene knuffel wilt en de andere knuffel niet. Voor kinderen vanaf een jaar zijn knuffels erg belangrijk. Voor kinderen zijn knuffels net echt. Vaak moet er een knuffel mee naar bed, zo voelt het kind zich niet alleen. Maar knuffels zijn ook gewoon leuk om mee te spelen en te kroelen. Bij peuters zie je vaak dat één of twee knuffels echt favoriet zijn. Vaak is de peuter onafscheidelijk met zijn knuffels, ze moeten overal mee naartoe en ze moeten alles precies hetzelfde doen. Een knuffel is voor een kind echt zijn maatje.

Knuffel tips

  • Een kind herkent zijn favoriete knuffel niet alleen aan het uiterlijk maar ook aan de geur.
  • Wanneer je merkt dat een kind erg gehecht is aan een knuffel, zorg dan dat je een reserve hebt.
  • Wanneer je bijvoorbeeld gaat wandelen of winkelen, laat je kind dan niet zijn favoriete knuffel mee nemen. De kans bestaat dat je deze kwijt raakt en niet meer terug kan vinden.
  • De beste knuffel is een knuffel die lekker zacht aanvoelt en waar geen losse onderdelen aanzitten. Losse oogjes of knoopjes kunnen gevaarlijk zijn omdat het kind deze los kan bijten of trekken en in zijn mond kan stoppen.
  • Kijk de knuffels waar het kind vaak mee speelt en kroelt regelmatig na. Er kunnen bijvoorbeeld draadjes aankomen. Ook kunnen ze kapot gaan waardoor opeens de voering eruit komt zetten.

Conclusie

Bijna ieder kind heeft meerdere knuffels. Je hebt knuffels in allerlei soorten en maten. Voor de meeste kinderen zijn knuffels erg belangrijk. Als baby zijn ze leuk om naar te kijken en mee te spelen. Maar ook voor oudere kinderen zijn knuffels erg belangrijk. Bijna ieder kind heeft wel een favoriete knuffel. Deze knuffel moet overal mee naartoe en slaapt gezellig bij het kind in bed. Deze knuffel wordt echt een maatje voor het kind. Als ouder moet je dus ook een beetje zorg aan deze knuffel geven. Zorg ervoor dat hij niet kwijt raakt of kapot gaat en je kind kan jaren plezier hebben van zijn knuffel!