Wat kost kinderopvang nu eigenlijk

Inleiding

Altijd leuk voor de meeste moeders om naast je kinderen erbij te blijven werken. Dit kan zijn omdat het financieel nodig is of omdat je wat anders omhanden wilt hebben. Niets mis mee, maar hoe zit dat met de kosten van kinderopvang. Hieronder hebben wij een tabel neergezet met de kostenstijging 2011/2012 in de kinderopvang. Verder kun je een pdf downloaden waar deze kostenstijging uit bestaat. Hou je naast het loon wat je verdient met werken nog wel wat over. Hoeveel moet je betalen en wat krijg je terug van de belastingdienst. We maken hier even een korte berekening en welke voorwaarde er gelden om in aanmerking te komen voor kinderopvang toeslag.

Kosten kinderopvang gemiddeld

Gemiddeld kost kinderopvang voor een 0 tot 4 jarige zo’n 6,08 per uur per kind en buitenschoolse opvang ongeveer 6,25 per uur per kind. We nemen hier als voorbeeld een complete dagopvang van 1 dag per week vanaf 07.45 uur tot 17.45 uur en dat is 43,3 uur per maand x 6.08 = 263,47 per maand. Indien uw dochter of zoon 3 dagen in de week naar de kinderopvang gaat betaalt u 789,92 per maand. Met 1 kind is dat nog te overzien, maar als u 2 kinderen hebt zit u al snel aan de 1579,58 per maand en dat tikt behoorlijk aan.

Kinderopvang toeslag Belastingdienst

Nu betaalt de belastingdienst ook mee en kunt u in aanmerking komen voor kinderopvang toeslag. Aan de hand van uw gezinssamenstelling wordt er een berekening gemaakt hoeveel tegemoetkoming u krijgt van de Belastingdienst. Stel u en uw partner verdienen 40.000 bruto per jaar. De bijdrage voor toeslag is dan 86% van de totale kosten die u maakt voor kinderopvang.

Voorbeeld

Als we bovenstaand voorbeeld erbij pakken waar 2 kinderen 3 dagen per week naar de kinderopvang gaan dan kost dit totaal 1579,58 per maand. Als we daar de 86% vergoeding tegenover zetten dan krijgt u 1358,44 terug. U betaalt dan per maand 221,14 en op basis van een jaarsalaris van 40.000 bruto is dat te overzien. Bereken goed wat u per maand overhoudt als u gaat werken en bedenk ook dat kinderen het leuk vinden als 1 van de ouders ook wel eens thuis is.

Als u minder verdient dan gaat het toeslag percentage omhoog en dit is rond de 96% vergoeding over de gemaakte kinderopvang kosten. Als u meer verdient dan 40.000 bruto per jaar dan gaat de toeslag percentage naar beneden. U krijgt voor 2 kinderen meer korting dan voor 1 kind in de opvang. Al met al krijgt u altijd nog 30% toeslag over de gemaakte kinderopvang kosten.

Voorwaarde kinderopvang toeslag

Als eerste is het belangrijk dat u een loondienst verband heeft. Uw kind moet ingeschreven staan op uw adres en hier ook wonen. U dient kinderbijslag te ontvangen of 408,00 aan levensonderhoud per 3 maanden uit te geven aan uw kind

Bereken met de module hieronder hoeveel kinderopvang u gaat kosten. Als de werkgever bijdraagt in de kosten voor kinderopvang dan dient u dit hier wel in mee te nemen. Zorg er verder voor dat u de uurprijs weet en hoeveel uur u de kinderopvang nodig heeft. Vervolgens is het bruto jaar inkomen ook noodzakelijk.

Kostenstijging kinderopvang 2011 / 2012

Op verzoek van MOgroep Kinderopvang zijn in dit rapport de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen op de kinderopvangtoeslag in 2011en 2012 op een rij gezet. Reken bij de belastingdienst uit hoeveel je meer gaat betalen www.toeslagen.nl