Bedritueel voor kleine kinderen

Inleiding

Voor veel ouders is het naar bed brengen van hun kind een drama. Er zijn kinderen die het verschrikkelijk vinden om naar bed te worden gebracht. Het is voor hen namelijk het moment dat ze alleen gelaten worden en dat ze zonder hun ouders in hun kamer moeten gaan slapen. Ook lukt het soms niet om gelijk in slaap te vallen. Na een drukke dag kan het moeilijk zijn om te ontspannen. Een bedritueel kan een uitkomst zijn. Door iedere avond hetzelfde bedritueel te herhalen, wordt het voor kinderen al van tevoren duidelijk dat het tijd is om te gaan slapen. Hoe kun je je baby of peuter lekker laten slapen met een bedritueel?

Bedritueel bij baby's

Tegen een baby kan je nog niet veel vertellen. Je kunt niet uitleggen dat het tijd is om te gaan slapen en dat het zo weer ochtend is. Veel baby's raken overstuur als ze 'savonds op bed gelegd worden. Ook is het moeilijk om een bedritueel voor baby's te verzinnen. Een boekje voorlezen wat bijvoorbeeld bij peuters wel kan, heeft bij je baby nog niet veel nut. Ook is het moeilijk om een vast tijdstip uit te kiezen omdat een baby nog geen besef van tijd heeft.

Het is voor een baby belangrijk dat hij ontspannen is wanneer hij naar bed moet. Doe het uur voor de kleine naar bed moet geen wilde spelletjes meer. Daardoor komt hij tot rust. Je merkt vanzelf aan je baby wanneer hij moe wordt. Meestal begint hij dan te zeuren en is er niks goed meer. Om de baby extra te ontspannen kan je verschillende dingen doen of een combinatie hiervan.

  • De baby in bad doen
  • Babymassage
  • Voeden

Na deze dingen is de baby meestal al zo moe en ontspannen dat hij wel lekker wilt slapen. Om bijvoorbeeld de overgang van licht en donker niet te groot te maken, kan je samen het licht uitdoen. Houdt je baby nog even bij je zodat hij eraan kan wennen dat het donker is. Veel baby's slapen ook lekkerder als ze een speentje hebben. De zuigbehoefte bij baby's is nog groot. Wanneer je je baby in bed legt en hij begint toch te zeuren, probeer hem er niet uit te halen. Dek je baby lekker toe en geeft hem een dikke kus. Er bestaat een kans als je hem eruit haalt dat hij hiervan een gewoonte gaat maken en dat het uiteindelijk bij het bedritueel gaat horen. Wanneer je baby echt overstuur is, moet je hem er natuurlijk wel uithalen om te troosten, maar probeer het wel zo rustig mogelijk te houden. Uiteindelijk heeft je baby door dat het bedtijd is en dat hij lekker mag gaan slapen.

Bedritueel bij peuters

Voor peuters is een bedritueel erg belangrijk. Ze wennen snel aan bepaalde gewoontes en wanneer dit dan niet gebeurt kunnen ze van slag raken en het idee hebben dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Een peuter kan je er wel op voorbereiden dat het bedtijd is. Op het moment dat je zegt dat het bedtijd is, zal hij waarschijnlijk gaan tegenstribbelen. Het is namelijk veel gezelliger om bij zijn vader en moeder te blijven.

Bij een peuter geldt ook dat hij tot rust moet komen. Na een dag lekker gespeeld en gerend te hebben is het wanneer het bijna bedtijd is, tijd om lekker te ontspannen. Je kan samen met je peuter naar een peuterprogramma op tv kijken of geef hem een glas warme melk.

Wanneer hij dan echt naar bed doet, probeer alles in een vaste volgorde te doen. Bijvoorbeeld eventueel in bad of onder de douche. Daarna moet hij zijn pyama aan doen en zijn tandjes poetsen en zo nodig nog even naar de wc. Wanneer dat gebeurt is hij er klaar voor om in bed te gaan liggen. Je kan samen nog iedereen welterusten zeggen, bijvoorbeeld zijn vader of eventuele broertjes en zusjes. Veel peuters vinden het ook fijn om tijdens het bedritueel hun knuffels welterusten te wensen. Let er wel op dat dit geen uren tijd gaat kosten. Peuters hebben er een houtje van om tijdens hun bedritueel telkens nieuwe dingen te verzinnen die echt nog even nodig zijn.

Wanneer de peuter in bed ligt kan je samen nog afscheid van de dag nemen. Veel peuters vinden het leuk om tijdens het bedritueel voorgelezen te worden. Daarna is het tijd om hem lekker toe te dekken.

Tips:

  • Laat bij een baby het idee van de tijd los. Er kan makkelijk een uurtje tussen zitten. Het is daardoor voor een ouder soms moeilijk omdat ze wel bijvoorbeeld tv programma's inplannen, maar je baby houdt daar echt geen rekening mee. Je kunt een kleintje moeilijk dwingen om te gaan slapen wanneer het jou uitkomt.
  • Veel peuters vinden het fijn om een knuffels of een doek in bed te hebben. Daar kunnen ze dan mee kroelen en hebben ze het idee niet helemaal alleen in bed te liggen.
  • Probeer aan het bedritueel vast te houden en er geen nieuwe dingen bij te maken. Hoe langer een bedritueel duurt, hoe beter een peuter het vindt. Dat betekent namelijk dat hij nog niet hoeft te gaan slapen, terwijl het daar dan wel tijd voor is.
  • Maak het bedritueel leuk en ontspannen. De achterliggende gedachte is dat hij dadelijk naar bed moet, maar probeer ook van het bedritueel te genieten en belangrijker nog, laat je peuter er van te genieten. Word niet al bij voorbaat zenuwachtig bij het idee dat hij misschien niet zo makkelijk gaat slapen.