Hoe kan ik mijn kind helpen om zindelijk te worden

Het ene kind is het andere niet, zo ook met zindelijk worden

Je kind is overdag zindelijk, maar in de nacht wil het nog niet helemaal lukken. Gemiddeld genomen zijn kinderen zo rond hun zesde verjaardag, zowel overdag als 's nachts zindelijk. Een klein percentage heeft hier echter wat langer moeite mee. Geen probleem, ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is bijvoorbeeld sneller met praten en het andere kind met zindelijk worden. Toch wil je je kind op alle mogelijke manier helpen om van het bedplassen af te komen. Hoe kun je dat nou het beste aanpakken?

Wanneer wordt het bedplassen een probleemsituatie genoemd?

Volgens de psychologen wordt het bedplassen een probleem genoemd, wanneer je kind ouder is dan zes jaar en nog minstens twee keer per maand in bed plast. Eerst zal dan nog moeten worden uitgesloten, of het bedplassen een medische oorzaak heeft. Als dit het geval is, dan spreken we van incontinentie en wordt dit vaak ook overdag opgemerkt. Je kind kan dan altijd zijn plas moeilijk of niet ophouden. Als je kind een periode van ongeveer drie weken achtereen 's nachts droog is gebleven, dan is de medische oorzaak eigenlijk al uitgesloten. Plast je kind, die ouder is dan vijf jaar, vrijwel elke dag in zijn bed? Dan kan er hoogstwaarschijnlijk incontinentie in het spel zijn. Gelukkig komt dit maar zelden voor, bij zo'n 2 tot 3 procent van alle kinderen. Bij twijfel, raadpleeg altijd je huisarts.

Geduld is een schone en in dit geval een droge zaak

Hoe ga je om met het bedplassen van je kind? Ongeveer 80% van de kinderen, is voor hun zesde verjaardag volledig zindelijk. Ook 's nachts droog blijven hoort daar dus bij. Bij sommige kinderen lukt dit nog niet (helemaal) voor hun zesde verjaardag. Meestal zijn het jongens bij wie dit dit nog wel eens voor wil komen. Het aantal kinderen in Nederland, dat na zijn zesde jaar nog in bed plast is ongeveer 100.000. Neem bijvoorbeeld een kleuterklas, drie op de vijf kinderen uit de klas plast nog (wel eens) in bed 's nachts. Dat is dus best nog wel veel en ook absoluut geen reden tot paniek. Het kan ook zijn, dat het een tijdje goed is gegaan om 's nachts droog te blijven en dat het daarna toch weer mis gaat. Een nat bed dus de volgende morgen. Geen reden tot paniek. Het ene kind, heeft af en toe gewoon iets meer begeleiding en tijd nodig bij sommige dingen, dan het andere kind. Heel normaal dus, maar het vergt wel veel geduld van je als ouder. Blijf je kind vooral positief stimuleren. Geef je kind vooral niet het idee, dat hij iets verkeerds doet als hij in bed plast. Het is immers niet met kwade opzet en je kind kan behoorlijk onzeker worden, als hij telkens wordt gestraft voor iets waar hij eigenlijk niets aan kan doen. Je kind kan een schaamtegevoel gaan ontwikkelen en hier behoorlijk last van krijgen. Een goede invloed op het uiteindelijk toch zindelijk worden 's nachts, heeft dat natuurlijk ook totaal niet, in tegendeel. In de meeste gevallen wat betreft de opvoeding van je kind(eren) geldt vooral, dat positieve stimulatie het allerbeste werkt. Beloon je kind, als het goed gaat en praat er bijvoorbeeld samen over, wanneer het niet goed gaat.

Een paar handige tips om je kind te helpen droog te blijven

Eén van die tips is bijvoorbeeld, het maken van een overzichtskalender voor jezelf. Hierin zet je het aantal droge en het aantal natte nachten in een schema op papier. Door het noteren van de data waarop je kind droog is gebleven of juist niet en het noteren van de tijdstippen waarop je bijvoorbeeld ontdekte dat je kind wél nat was, krijg je zelf een beter inzicht in de verschillende situaties. Hierdoor kun je voor jezelf een plan opstellen en met behulp van de overzichtskalender die je hebt gemaakt, kun je de behaalde resultaten van je eventuele andere plan van aanpak bijhouden.

Blijf je kind vooral positief stimuleren

Je kunt je kind hierbij betrekken, door hem positief te stimuleren met bijvoorbeeld een zonnetjeskalender. Iedere nacht, dat je kind helemaal droog is gebleven mag hij een zonnetje op de betreffende dag plakken. Ook kun je ervoor kiezen, om een plaswekker te gaan gebruiken. Samen met je kind zet je de wekker iedere avond en door je kind extra te laten drinken om een volle blaas te krijgen, maak je de uitdaging zo nog groter voor hem. Laat je creativiteit de vrije loop in dit geval. Maak er samen met je kind iets leuks van. Zo leert je kind, op een ontspannen manier, vanzelf om ook de nachten droog te blijven. Het allerbelangrijkste hierbij is natuurlijk, dat je kind deze ontwikkelingsfase doorloopt zónder onzeker te worden van wat hij níet kan. Hij zal alleen maar groeien van trots als hij het wél kan.