Hoe ontwikkelt een baby zich in de buik

Weekkalender van de ontwikkeling van de baby in je buik

Iedere zwangerschap is bijzonder. De ontwikkeling van de baby in je buik, 9 maanden lang tot hij of zij volgroeid is tot een compleet nieuw mini-mensje. Deze ontwikkeling zie je aan de buitenkant alleen door het groeien van je zwangere buik. Wat er in je buik gebeurt, dat zie je alleen als je een echo laat maken. Gelukkig is hier zoveel onderzoek naar gedaan door specialisten, dat er vandaag de dag precies bekend is hoe je baby zich in de buik ontwikkelt. Heel leuk om te weten, vooral als je zelf een baby verwacht. In dit artikel staat van week tot week beschreven hoe groot je baby is en of hij bijvoorbeeld al kan horen en zijn armpjes en beentjes gebruiken.

Week 1 en 2

In de eerste 2 weken kun je jezelf nog niet officieel zwanger rekenen. In deze week vindt de bevruchting van de eicel plaats.

Week 3

De bevruchting heeft nu officieel plaatsgevonden! Je bent zwanger! De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten. Na 24 uur begint de bevruchte eicel te delen. Zodra de bevruchte eicel zich in de baarmoeder heeft genesteld, wordt het een embryo genoemd.

Week 4

De embryo is druk bezig zich te delen en te vormen in 3 lagen: Mesoderm, entoderm en etoderm. Ook de placenta en het vruchtzakje worden deze week gevormd.

Week 5

Je hormoongehalt stijgt en je kunt last krijgen van de eerste zwangerschapskwaaltjes. Dit hoeft echter niet persé. Er zijn vrouwen die heel veel last hebben van bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid. Er zijn ook vrouwen die helemaal nergens last van hebben. Ook elke zwangerschap is anders, dus als je bij je eerste bijvoorbeeld heel erg misselijk was hoef je bij je tweede helemaal niet misselijk te zijn.

Week 6

Deze week vormen het hoofdje, de nek, de ogen en de oren van de baby zich. Aan het eind van deze week is de baby ongeveer 5mm lang.

Week 7

De aanleg van de hersens en het ruggenmerg is bijna klaar aan het eind van deze week en zelfs de stompjes van de ledematen zijn al zichtbaar. De baby groeit ongeveer 1mm per dag en is aan het eind van deze week ongeveer 9mm lang.

Week 8

Het hartje en de hersenen werken al op rap tempo. De oogjes zijn constant open, maar de baby ziet nog niets. Dit komt, doordat er nog geen iris en ooglid is gevormd. Aan het eind van deze week is de baby ongeveer 2 cm lang.

Week 9

De baby lijkt steeds meer en meer op een mensje. De geslachtsorganen zijn deze week helemaal ontwikkeld en de baby is ongeveer 3 cm.

Week 10

De placenta is deze week helemaal gevormd. Het staartje is helemaal verdwenen en de oorschelpjes zijn gevormd. De baby kan nog niets horen. Aan het eind van deze week is de baby ongeveer 4,5 cm.

Week 11

De basis van de baby is nu volledig aangelegd. Alleen de baby moet zich nu verder ontwikkelen, totdat hij of zij straks buiten de baarmoeder zal kunnen overleven. De baby is ongeveer 5,5 cm.

Week 12

De eerste 3 maanden zijn nu om en de eerste mijlpaal is bereikt. Namelijk de kans op een miskraam is enorm afgenomen. Dit is meestal ook de week, dat mensen voor het eerst hun zwangerschap algemeen bekend maken. De baby is nu ongeveer 6,5 cm en 20 gram.

Week 13

In deze week zul je misschien merken, dat je eventuele zwangerschapskwaaltjes minder worden. Fijn! De baby heeft nog alle ruimte in de baarmoeder en kan lekker rondspartelen. De baarmoeder is ongeveer zo groot als je vuist en de baby is ongeveer 7,5 cm en 30 gram.

Week 14

Er begint zich een donslaagje te vormen over de huid van de baby. Dit wordt ook wel nesthaar genoemd. Dit haar beschermt de baby in het vruchtwater en zal ongeveer na 38 weken zwangerschap weer verdwijnen. Bij te vroeg geboren baby's is dit nesthaar vaak nog wel zichtbaar, maar bij baby's die na 40 weken zwangerschap worden geboren is het vrijwel helemaal verdwenen. De baby is nu ongeveer 8,5 cm en 60 gram.

Week 15

Heel misschien voel je de baby deze week al iets bewegen. Een vlindertje in je buik, zo kun je het beschrijven. Maak je absoluut geen zorgen als je de baby nog niet voelt, het is nog wel heel erg vroeg. De baby is nog maar ongeveer 11 cm.

Week 16

De zwemvliesjes van de baby, tussen de teentjes en de vingertjes zijn nu verdwenen en de baby springt lekker rond in de buik. De baby kan nog niet zelf ademhalen in de baarmoeder en in het vruchtwater, maar oefent al wel door een ademhalingsbeweging te maken. De baby is ongeveer 15cm en 130 gram.

Week 17

De baby gaat langzaamaan zijn oogjes gebruiken en kan licht en donker gaan onderscheiden. Bijvoorbeeld zonlicht dat op je buik schijnt. Dit dringt door tot in de baarmoeder. De baby is nu ongeveer 18 cm en 150 gram.

Week 18

Wil je weten of de baby een jongen of een meisje is? Dit is nu duidelijk te zien op een echo. De  baby begint dof geluiden te horen van buiten de baarmoeder. De baby is ongeveer 20cm en 200 gram.

Week 19

De melktandjes hebben zich gevormd in het gehemelte. De baby is ongeveer 22 cm en 250 gram.

Week 20

De helft van de zwangerschap zit er al weer op. Nu nog 20 weken en dan is de 40 weken volledig. Natuurlijk verschilt het per persoon en per zwangerschap wanneer de baby precies geboren wordt, maar toch is het een mijlpaal. De baby is ongveer 25 cm en 320 gram het gaat hard dus!

Week 21

De baby is druk bezig met het uitoefenen van gezichtsgymnastiek. Alle trekjes in het gelaat worden uitgebreid geprobeerd en keer op keer geoefend door de baby. Wat zou het een grappig gezicht zijn om dit te kunnen zien. Als je een pretecho maakt, vooral met de 3D en 4D echo's tegenwoordig, heb je misschien geluk om dit te mogen aanschouwen. Prachtig toch? De baby is ongeveer 27 cm en 380 gram.

Week 22

De baby kan nu echt zijn oren goed gebruiken. Een rustgevend liedje voor de baby kun je zingen en dit zal de baby ook na de geboorte herkennen en rustig krijgen, tenminste dat kan. Harde geluiden kunnen er ook voor zorgen, dat de baby schrikt. De baby is ongeveer 28,5 cm en 440 gram.

Week 23

De longetjes zijn nog  niet gerijpt. Wel volop bezig te rijpen. De verhouding tussen het lichaam en het hoofd worden steeds beter. De baby is ongeveer 30,5 cm en 500 gram.

Week 24

Als de moeder druk bezig is, wiegt ze de baby waarschijnlijk in slaap en als de moeder rustig gaat liggen of zitten, dan zal de baby waarschijnlijk actief worden. De baby zal ook vanaf de buitenkant steeds beter te voelen worden. De baby is ongeveer 32 cm en 560 gram.

Week 25

Misschien kun je het hartje van de baby horen met een lege wc-rol, die je tegen de buik gedrukt houdt en met je oor erop. De baby beweegt zich genoeg, maar de ruimte die de baby heeft in de buik wordt wel steeds kleiner. De baby is ongeveer 32,5 cm en 650 gram.

Week 26

Vanaf deze week is de baby officieel levensvatbaar buiten de baarmoeder. Hier zitten natuurlijk wel de nodige risico's aan, dus in alle gevallen is het uiteraard beter dat de baby gewoon de volle 40 weken lekker veilig in de baarmoeder blijft. De baby is nu ongeveer 33 cm en 720 gram.

Week 27

De baby in de buik heeft vaker de hik, dit kun je ook voelen als moeder. Zowel moeder als baby krijgen waarschijnlijk een groeispurt, ongeveer 500 gram per week kun je wel aankomen. Dit is er ook grotendeels zo weer af na de bevalling. Het hoort er allemaal bij. De baby is nu ongeveer 34 cm en 800 gram.

Week 28

De smaakpapillen zijn nu volledig ontwikkeld. De baby ziet er steeds meer uit als een pasgeborene. Meestal zijn de jongetjes zwaarder dan de meisjes. De baby is nu ongeveer 35 cm en 900 gram.

Week 29

In deze periode kun je last krijgen van opgezwollen voeten als zwangere zijnde. Dit komt doordat je vocht vast kunt gaan houden. De huidskleur van de baby begint steeds meer een roze tint te krijgen. De baby kan gaan reageren op geluiden, dit doordat de hersens steeds actiever gaan werken. De baby is nu ongeveer 36,5 cm en 1100 gram.

Week 30

Het kan zijn, dat de baby al met zijn hoofd naar beneden ligt. Deze houding is het meest ideaal om straks geboren te worden. De baby is nu ongeveer 38 cm en 1300 gram.

Week 31

De baby heeft nog maar weinig bewegingsruimte in de baarmoeder. Daarom kan het heel goed zijn, dat je de baby minder voelt bewegen. Geen reden dus voor zorgen, dit is normaal in deze periode. Bovendien wordt de zwangerschap goed in de gaten gehouden door de verloskundige. De baby is nu ongeveer 39 cm en 1500 gram.

Week 32

De longetjes kunnen nu bijna helemaal zelfstandig ademen en het donshaar verdwijnt steeds meer. De baby is nu ongeveer 40 cm en 1800 gram.

Week 33

De baby kan nu zonder al te veel medische hulp buiten de baarmoeder goed overleven. De baby is al zo sterk, dat de schopjes best pijnlijk kunnen zijn voor de moeder. De baby is nu ongeveer 41 cm en 2000 gram.

Week 34

Het kan zijn, dat de baby al gaat indalen. De moeder kan hierdoor last krijgen van harde buiken of oefenweeën. De baby is nu ongeveer 42,5 cm en 2250 gram.

Week 35

De moeder kan het benauwd krijgen als ze op haar rug gaat liggen, doordat de ader wordt afgekneld door de volle buik en het gewicht van de baby. Een andere houding aannemen zal waarschijnlijk helpen. De baby is nu ongeveer 43,5 cm en 2500 gram.

Week 36

Vanaf deze week kan een thuisbevalling zonder problemen worden verkozen. Zorg als je in het ziekenhuis gaat bevallen ervoor, dat er een vluchtkoffertje klaarstaat voor het geval de baby zich al aankondigt. De baby is nu ongeveer 45 cm en 2900 gram.

Week 37

De slijmprop kan worden verloren. Dit hoeft niet te betekenen, dat de bevalling begonnen is. De slijmprop wordt soms weken van te voren verloren. Het kan ook zijn, dat de bevalling wél is begonnen al. Je merkt dit gauw genoeg aan de weeën of het breken van de vliezen. De baby is nu ongeveer 46,5 cm en 3100 gram.

Week 38

De laatste loodjes wegen het zwaarst, ook voor je rug. Probeer zo min mogelijk zwaar te tillen om je rug te ontzien. De baby is nu ongeveer 48 cm en 3200 gram.

Week 39

Wachten op de bevalling. Zou die over een paar minuten of drie weken beginnen? Verassing, afwachten dus. De baby is nu ongeveer 49 cm en 3300 gram.

Week 40

De uitgerekende datum is nu dan eindelijk bereikt. Toch bevalt maar 5 procent van de vrouwen écht op de uitgerekende datum. De baby is nu ongeveer 50 cm en 3400 gram.

Week 41 en 42

Als de baby nog niet is geboren, kan het zijn dat de weeën in het ziekenhuis zullen worden opgewekt. In ieder geval sta je nu onder constante controle van de specialisten. De baby is nu ongeveer 51 tot 52 cm en 3500 gram.

Voor alle zwangeren een hele fijne en voorspoedig zwangerschap gewenst en heel veel geluk voor de toekomst!

Op de bijgevoegde foto bovenaan het artikel is onze dochter Vlinder duidelijk te zien tijdens de pretecho die is gemaakt in de 21ste week van mijn zwangerschap. Onze lieve Vlinder is inmiddels geboren (januari 2010) en is een kerngezonde altijd vrolijk lachende baby.