Hoe leer je je peuter om zelf te spelen

Inleiding

Het is voor een peuter goed om zelf te spelen. Ze leren vaak van hun speelgoed en het is goed als ze zichzelf kunnen vermaken. Ook voor de ouders is het lekker als hun peuter goed zelf kan spelen. Je hebt even je handen vrij en het is erg vermoeiend om je peuter heel de dag te moeten vermaken. Maar sommige peuters vinden het moeilijk om alleen te spelen. Ze vinden het niet gezellig of ze zijn bijvoorbeeld snel afgeleid. Veel ouders blijven maar speelgoed kopen, maar er wordt niet naar omgekeken. Hoe komt het dat sommige peuters niet zelf spelen? En hoe kan je je peuter leren om zelf te spelen?

Redenen waarom een peuter niet zelf wilt spelen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een peuter niet zelf wilt spelen.

 • Ze vinden het niet fijn om alleen te zijn. Sommige peuters zijn er aan gewend dat er altijd iemand is. Dit kan een ouder broertje of zusje zijn, maar ook de ouders zelf. Ze zijn er aan gewend dat er altijd iemand is om mee te spelen en weten daardoor niet goed hoe ze zichzelf moeten vermaken.
 • Andere peuters vinden hun speelgoed niet interessant. Het is bijvoorbeeld te makkelijk, waardoor ze er geen uitdaging in zien. Ze vinden het speelgoed saai en daardoor zullen ze niet alleen spelen. Andere peuters hebben juist speelgoed wat te moeilijk is. Ze snappen niet goed hoe ze er mee moeten spelen en laten het daarom links liggen.

Hoe leer je je peuter om zelf te spelen

Voor de ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat ze zichzelf kunnen vermaken. Ze leren door te spelen en het is goed voor een peuter om dingen alleen te doen. Hoe leer je je peuter om zelf te spelen?

 • Koop het juiste speelgoed. Om een peuter te leren spelen is het van belang om het juiste speelgoed te kopen. Er is zoveel speelgoed te koop, dat er altijd wel iets tussen moet zitten wat je peuter leuk vind. Let er op dat het niet te makkelijk of juist te moeilijk is. De peuter moet geprikkeld worden om er mee te spelen, maar het moet ook niet zo moeilijk zijn dat hij het niet snapt. Er is genoeg te bedenken wat een peuter leuk vindt om mee te spelen.
 •    Poppen en auto's
 •    Blokken
 •    Puzzels
 •    Tekenen
 •    Muziek maken
 •    Boekjes
 • Plan een speeluurtje in. Om je peuter zelf te leren spelen is het handig om een speeluurtje in te plannen. Als iets een gewoonte wordt dan pakken ze het meestal snel op. Zorg dat je peuter uitgerust is en ontspannen is. Laat je peuter zelf spelen bijvoorbeeld na zijn slaapje of na het eten.
 • Geef zelf de aanzet. Misschien moet je peuter aangemoedigd worden om zelf te spelen. Ga bij hem zitten en laat je peuter zien hoe hij moet spelen. Speel met zijn speelgoed en moedig hem aan om er zelf ook mee te spelen. Op deze manier kan je hem ook gelijk wat leren. Wanneer je je peuter enthousiast hebt gemaakt kan je hem alleen laten spelen.
 • Het is per peuter verschillend wat je het beste zelf kan doen als je peuter zelf zit te spelen. Sommige peuters vinden het fijn als je zelf op de bank zit zodat ze je zien zitten. Andere peuters kunnen zich juist zelf heel goed vermaken als je zelf ook zit te rommelen.

Conclusie

Het is voor een peuter goed om zelf te spelen, plus het is voor jezelf ook even lekker. Wanneer je peuter niet graag alleen speelt, kan je hem beter niet pushen om toch zelf te spelen. Vaak wordt het spelen dan als iets negatiefs gezien en krijgt hij er een hekel aan. Het is juist belangrijk om je peuter te leren dat zelf spelen erg leuk is. Geef je peuter complimenten als hij goed heeft zitten spelen en je zal zien dat hij het zelf spelen steeds leuker gaat vinden!